Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Το χρυσωρυχείο της Χίλαρι Κλίντον


The New York Times
Λίγους μήνες μετά την αποχώρησή της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χίλαρι Κλίντον μπήκε για τα καλά στον χορό των υψηλά αμειβομένων διαλέξεων, ένα είδος οικογενειακής επιχείρησης για τους Κλίντον, που τους έχει αποφέρει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από τότε που ο σύζυγος της τέως υπουργού έφυγε από τον Λευκό Οίκο.
Αντί αμοιβής 200.000 δολαρίων, σε κάθε ομιλία της, η τέως υπουργός Εξωτερικών θα προσφέρει στο ακροατήριό της έντονες αναμνήσεις και ηθικοπλαστικά αποφθέγματα, αναφορικά με τα μαθήματα που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της θητείας της, στο στυλ «η ηγεσία είναι ομαδικό άθλημα», «δεν μπορείς να κερδίσεις αν δεν κατεβείς στον στίβο», «ένας ψίθυρος μπορεί να ακουστεί πιο δυνατά από μία κραυγή» και πάει λέγοντας.
Η «ταρίφα» των 200.000 δολαρίων -τα έξτρα έξοδα μετακίνησης και η διάθεση ιδιωτικού τζετ είναι διαπραγματεύσιμα- είναι συγκρίσιμη με τα ποσά που εισπράττει ο Μπιλ Κλίντον για ομιλίες εντός Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος μάζεψε 17 εκατομμύρια από ομιλίες την περσινή χρονιά, ξεπερνάει κατά πολύ τη σύζυγό του στο εξωτερικό. Μόνο για μία ομιλία του, για λογαριασμό μιας εταιρείας στο Λάγος της Νιγηρίας, εισέπραξε ποσό 700.000 δολαρίων.
Ωστόσο, η προσφυγή στη βιομηχανία των πληρωμένων διαλέξεων εμπεριέχει κινδύνους για τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία επαίρεται για τη μακρόχρονη προσφορά της στο αμερικανικό κράτος. Κινδύνους, τους οποίους καλείται να συνεκτιμήσει καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι γερουσιαστές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν μαζί της το χρίσμα των Δημοκρατικών δεν έχουν δικαίωμα, βάσει της νομοθεσίας, να αντλήσουν πόρους από το «χρυσωρυχείο» των πληρωμένων ομιλιών. Στο πρόσφατο παρελθόν, προεδρικοί υποψήφιοι που χρησιμοποίησαν αυτό το όπλο υπέστησαν σκληρή κριτική – όπως ο πρώην κυβερνήτης Μάικ Χάκαμπι, ο οποίος διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του, το 2008, για να εκφωνήσει ομιλία στα νησιά Κέιμαν.
Στις εκδηλώσεις όπου εμφανίζεται, η Χίλαρι Κλίντον δίνει συχνά έντονα προσωπικό χαρακτήρα στις ομιλίες της, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα της συγκυρίας. Τον περασμένο μήνα, περίπου 17.000 άνθρωποι κατέκλυσαν ένα συνεδριακό κέντρο στο Σικάγο, όπου η κ. Κλίντον μίλησε για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, αλλά και για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων. Σε μια στιγμή όπου οτιδήποτε και να πει δημοσίως τροφοδοτεί τη συζήτηση για τις προεδρικές της φιλοδοξίες, χρησιμοποιεί τις ομιλίες της, αυτό το καλοκαίρι, για να μιλήσει για την Αραβική Ανοιξη, τη σύγκρουση στη Συρία και τον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην υπάλληλο της υπηρεσίας Πληροφοριών NSA, που έβγαλε στη φόρα την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Οι πολιτικοί της αντίπαλοι έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν λεπτομερώς το πρόγραμμα των δημοσίων εμφανίσεών της, ψάχνοντας για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Μέχρι στιγμής, οι συνεργάτες της φαίνεται να επιλέγουν πολύ προσεκτικά πού θα δώσει ομιλίες, για να αποφύγουν οποιαδήποτε οργάνωση ή ομάδα συμφερόντων που θα μπορούσε να προκαλέσει ενστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.