Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στο στόχαστρο του στρατού

Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Έρευνα κατά του Μόρσι από τις αρχές. Επικρατέρος να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι τις εκλογές, ο Ελ Μπαραντέι.

Η αιγυπτιακή στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε στην πόλη Μάρσα Ματρούχ, στα βόρεια της Αιγύπτου, μία ημέρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι αρχές εντόπισαν τον Μπαντίε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ωστόσο δεν θεώρησαν ότι προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Νωρίτερα, η εισαγγελία είχε διατάξει τη σύλληψή του, όπως και αυτή του ισχυρού ανώτατου στελέχους της Αδελφότητας, του Χάιρατ ελ Σάτερ.
Επίσης, μια ισλαμιστική συμμαχία της οποίας ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε σήμερα τους Αιγύπτιους πολίτες να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα αύριο, καλώντας σε μια κινητοποίηση που τιτλοφόρησε «Παρασκευή της Απόρριψης» εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που απέπεμψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Η λεγόμενη Εθνική Συμμαχία Υποστήριξης της Νομιμότητας «καλεί τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους και να κινητοποιηθεί ειρηνικά» μετά τις προσευχές της Παρασκευής, «για να πει ‘Όχι’ στις συλλήψεις από το στρατό, ‘Όχι’ στο στρατιωτικό πραξικόπημα».
Το κάλεσμα αυτό δόθηκε στην δημοσιότητα κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου σε ένα τέμενος όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι κάνουν καθιστική διαμαρτυρία από την περασμένη εβδομάδα. Την περιοχή έχει περικυκλώσει, με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες ο στρατός από χθες, όταν προχώρησε στην ανατροπή του Μόρσι, αλλά δεν έχει κινηθεί για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.
Η Αδελφότητα κατήγγειλε σήμερα την εγκατάσταση ενός «αστυνομικού κράτους» στην Αίγυπτο σε ανακοίνωσή της.
«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν τον τρόμο του αστυνομικού κράτους που συνέλαβε φυσιογνωμίες της αδελφότητας και του κόμματος (Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, ο πολιτικός βραχίονας της αδελφότητας)», ανέφερε ανακοίνωση του ισλαμιστικού κινήματος.
Ακόμη, η Αδελφότητα κατήγγειλε ότι η κρατική εκτυπωτική εταιρία στην οποία τυπώνεται η εφημερίδα αλ Αχράμ και άλλα έντυπα αρνήθηκαν να τυπώσουν τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Ελευθερία και Δικαιοσύνη, που φέρει –ακριβώς– το όνομα του πολιτικού κόμματός της, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη της πάταξης της πολιτικής δραστηριότητας του κινήματος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Δύο στελέχη της αλ Αχράμ αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν κάτι.
«Δεν υφίσταται καμιά δικαστική απόφαση που να εμποδίζει την εκτύπωση της εφημερίδας μας, αυτό είναι παράνομο», τόνισε ο Ισλάμ Τάουφικ, ένα μέλος της επιτροπής του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης αρμόδιο για τα μέσα ενημέρωσης, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αυτό καταδεικνύει την περιστολή των ελευθεριών μετά το πραξικόπημα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Λίγη ώρα αφού ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε το σχέδιο περί νέας πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, οι αρχές έκλεισαν τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς των ισλαμιστών.
Ο Άντλι Μανσούρ μεταβατικός πρόεδρος
Ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι Μανσούρ ορκίστηκε σήμερα προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, μια ημέρα αφού ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι από τη θέση του αρχηγού του κράτους έπειτα από μια εβδομάδα μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων.
«Ορκίζομαι να διαφυλάξω το σύστημα της Δημοκρατίας, να σέβομαι το Σύνταγμα και το νόμο και να προστατεύω τα συμφέροντα του λαού», δήλωσε ο Μανσούρ, ο οποίος ορίστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις ως αντικαταστάτης του ανατραπέντος προέδρου στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο Μανσούρ δήλωσε ακόμη πως σχεδιάζει να διεξαγάγει νέες εκλογές, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Πρόσθεσε πως η Αίγυπτος «διόρθωσε το δρόμο της ένδοξης επανάστασής της» μέσω των μαζικών διαμαρτυριών με αίτημα την παραίτηση του Μόρσι, οι οποίες σφράγισαν τελικά την τύχη του.
Ο νέος αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί μέρος του λαού της χώρας και είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην «οικοδόμηση του έθνους», γράφει σήμερα στον ιστότοπό της η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ.
Ο πρόεδρος Μανσούρ έκανε την δήλωση αυτή προς δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στο Κάιρο. «Η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποτελεί μέρος του λαού και είναι προσκεκλημένη να συμμετέχει στην οικοδόμηση του έθνους καθώς ουδείς πρόκειται να αποκλειστεί, κι αν απαντήσει στην πρόσκληση θα είναι ευπρόσδεκτη», ανέφερε ο Μανσούρ.
Επικρατέρος να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης ο Ελ Μπαραντέι
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, δήλωσαν σήμερα στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές πηγές.
Ο Ελ Μπαραντέι, 71 ετών, έλαβε εντολή από τη συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεις οι οποίες ηγήθηκαν των διαδηλώσεων εναντίον του Μόρσι να διαπραγματευτεί με τις ένοπλες δυνάμεις και ήταν παρών όταν ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου χθες.
«Ο Ελ Μπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.
«Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι, επίσης, δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων», είπε η πηγή αυτή.
Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.
Πηγές είπαν επίσης ότι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να αναλάβουν την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βετεράνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γκαμάλ αλ Γκανζούρι, που είχε ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και το 2011-2012 μετά την εξέγερση που είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Φαρούκ Ελ Όκνταχ, πρώην διοικητής της αιγυπτιακής κεντρικής τράπεζας.
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, είπαν οι πηγές αυτές μετά την ορκωμοσία του Αντλί Μανσούρ στην προεδρία νωρίτερα σήμερα. Ο Μανσούρ θα είναι ο προσωρινός πρόεδρος για μια μεταβατική περίοδο, που πάντως δεν είναι εντελώς σαφές πόσο θα διαρκέσει.
Ο Ελ Μπαραντέι πίεζε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να υπογράψει μια συμφωνία δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 4,8 δισεκ. δολαρίων, την οποία είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του Μόρσι με το ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο αλλά ουδέποτε επικύρωσε ή εφάρμοσε. Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής θα μπορούσε δυνητικά να τονώσει την οικονομία, η οποία έχει τρωθεί από την κατάρρευση της βιομηχανίας του τουρισμού και το πάγωμα των ξένων επενδύσεων μετά την επανάσταση του 2011, αλλά από την άλλη μπορεί να εξοργίσει ακόμη περισσότερο το λαό της Αιγύπτου, αφού οι όροι της προβλέπουν μειώσεις στην επιδότηση των καυσίμων και των τροφίμων ώστε οι τιμές τους να διατηρούνται χαμηλές καθώς και αυξήσεις φόρων.
Ξεκίνησε έρευνα κατά του Μόρσι από τις αρχές
Οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές άρχισαν σήμερα, Πέμπτη, έρευνα σε βάρος του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 15 ανώτατων στελεχών του ισλαμικού κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν το δικαστικό σώμα, δήλωσε ο δικαστής που προΐσταται της έρευνας, ο Θαρουάτ Χάμαντ, επιβάλλοντας τους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η κατηγορία της προσβολής του δικαστικού σώματος ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο στρατός όταν ανέτρεψε χθες την κυβέρνηση του Μόρσι για την κίνησή του αυτή.
Η εντολή του δικαστή είναι η δεύτερη που απαγορεύει στον Μόρσι να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Στο μεταξύ ένα ανώτατο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι, διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι τα μέλη του δεν θα πάρουν τα όπλα μετά την ανατροπή του Μόρσι, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα αποδεχθούν το στρατιωτικό πραξικόπημα.
«Πρόκειται για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θα επιμείνουμε να αμφισβητούμε τη νομιμότητά του έως ότου αυτή αποκατασταθεί», είπε ο Ελ Μπελτάγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας υπέρ του Μόρσι έξω από ένα τέμενος στο Κάιρο κοντά στο προεδρικό μέγαρο.
Ερωτηθείς εάν η Αδελφότητα μπορεί να πάρει τα όπλα, ο ίδιος είπε: «Όχι. Αυτό είναι απίθανο». Το κίνημα, το οποίο είχε σχηματιστεί πριν από 85 χρόνια και αντιμετώπισε σκληρή καταστολή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τους στρατιωτικούς, έχει αποκηρύξει τη βία εδώ και δεκαετίες.
Ο Ελ Μπελτάγκι εκτίμησε όμως ότι η ανατροπή του Μόρσι και της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ίσως εξωθήσει άλλες οργανώσεις σε βίαιη αντίσταση.
«Το θέμα δεν είναι αν οι Αδελφοί θα είναι μέσα στη φυλακή ή έξω από αυτή. Οι Αδελφοί ζούσαν στη φυλακή επί δεκαετίες», είπε ο Ελ Μπελτάγκι, ηγετικό στέλεχος του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.
«Το θέμα τώρα είναι η θέση του ελεύθερου κόσμου που ωθεί τη χώρα σε κατάσταση χάους και ωθεί άλλες οργανώσει, εκτός της Αδελφότητας, να επανέλθουν στην ιδέα της αλλαγής (κυβέρνησης) διά της βίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.