Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ανησυχία στην Αγκυρα προκαλούν οι Κούρδοι της Συρίας



Θεωρεί ότι θα εκμεταλλευθούν το κενό εξουσίας και θα ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της περιοχής στα σύνορα με την ΤουρκίαReuters, A.P.
Την έντονη ανησυχία της Αγκυρας προκαλεί η ενίσχυση της επιρροής του συριακού κουρδικού κόμματος PYD στα σύνορα των δύο χωρών, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου «ιφτάρ», που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού για την ημέρα εκείνη.
«Εχουμε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα στη Συρία. Εκτιμούμε όμως ότι κάθε στρατιωτική επέμβαση θα δυσχέραινε σημαντικά την κατάσταση στη γειτονική μας χώρα» είπε ο κ. Αρίντς, απευθυνόμενος σε ξένους ανταποκριτές, τους οποίους είχε προσκαλέσει στο γεύμα του «ιφτάρ» στην Αγκυρα.
Το κουρδικό συριακό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) θεωρείται από την Αγκυρα «παραφυάδα» του ΡΚΚ, ενώ η ανησυχία των τουρκικών Αρχών εντείνεται από την κατάληψη κωμοπόλεων της Βόρειας Συρίας από τον κουρδικό ανταρτικό σχηματισμό, ύστερα από σκληρές μάχες εναντίον του ισλαμικού Μετώπου αλ Νούσρα. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τώρα ότι το PYD θα εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Συρία για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.
Σε ανάλυσή του, ο Τσιχάν Τσελίκ, της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», ανέφερε την Πέμπτη ότι η απειλή της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία απειλεί τις ίδιες τις προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.
Οι προσπάθειες αυτές υπονομεύονται -σύμφωνα με το δημοσίευμα- από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες του PYD εναντίον του υποστηριζόμενου από την Αλ Κάιντα, ισλαμικού Μετώπου αλ Νούσρα, σε πόλεις της Βόρειας Συρίας. Οι επιτυχίες αυτές προσέφεραν στην ηγεσία του ΡΚΚ εντός Τουρκίας σημαντική τόνωση. Η ηγεσία της κουρδικής οργάνωσης χρειαζόταν επειγόντως μία τέτοια τονωτική ένεση, καθώς οι εκκλήσεις προς την τουρκική κυβέρνηση για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και τήρηση των δεσμεύσεών της, δεν είχαν μέχρι στιγμής απήχηση.
«Εθνική σύνοδος»
Η επέλαση των Κούρδων ανταρτών στη Συρία προσφέρει τώρα νέο, ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ηγεσία του ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, κάλεσε τις ηγεσίες των κουρδικών εθνοτήτων της ευρύτερης περιοχής -ανεξαρτήτως της πολιτικής τους χροιάς- να συμμετάσχουν σε «εθνική σύνοδο» στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Ο Μπαρζανί γνωρίζει, όμως, ότι τέτοιες ενωτικές κινήσεις δεν αρκούν για να τιθασευθεί η άνοδος της επιρροής του ΡΚΚ, δεσμευόμενος επίσης να επιδιώξει άμεση αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Κούρδων και της σιιτικής κυβέρνησης της Βαγδάτης. Η Βαγδάτη και το Αρμπίλ ερίζουν γύρω από την κυριότητα των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Βορείου Ιράκ, φθάνοντας μέχρι τα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης για το ζήτημα. Πρόσφατα, η ένταση μοιάζει να αποκλιμακώνεται σταδιακά, με ανώτατους αξιωματούχους των δύο πλευρών της εμφύλιας αντιπαλότητας να υπογραμμίζουν ότι έχουν πραγματοποιήσει προόδους στις διμερείς τους διαπραγματεύσεις.
Η σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με μεγάλη καχυποψία τις επαφές μεταξύ Αρμπίλ και Αγκυρας, ενώ ο Μπαρζανί από την πλευρά του εμφανίζεται ανήσυχος με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ με τους Κούρδους της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει το φάσμα ενός νέου πολεμικού μετώπου στα νότια της χώρας. Μία πολεμική σύρραξη στα νότια σύνορα της Τουρκίας θα ήταν, όμως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία καταστροφική για την Αγκυρα, καθώς ο τουρκικός στρατός θα κινδύνευε να βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από Κούρδους και Σύρους ισλαμιστές. Μέχρι στιγμής, το συριακό κουρδικό PYD μοιάζει πρόθυμο να αποφύγει την ένοπλη αντιπαράθεση με την Τουρκία, αν και κάτι τέτοιο θα αλλάξει σε περίπτωση ναυαγίου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκυρας και ΡΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.