Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ισλαμιστές πίσω από τον φόνο του Μπράχμι


Reuters, A.P., ΑΠΕ
ΤΥΝΙΔΑ. Ο Μοχάμεντ Μπράχμι, εξέχον στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης στην Τυνησία, δολοφονήθηκε με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στον φόνο του Σόκρι Μπελαΐντ, ηγέτη του Λαϊκού Κινήματος, του κόμματος στο οποίο και οι δύο ανήκαν, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην προχθεσινή ενέργεια ενέχεται η ίδια ακραιφνής σαλαφιστική ισλαμιστική οργάνωση.
Δύο άτομα σε μοτοσικλέτα, πυροβόλησαν τον Μπράχμι 14 φορές μπροστά από το σπίτι του, τη στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό του. Με παρόμοιο τρόπο είχε δολοφονηθεί και ο Μπελαΐντ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Λότφι μπεν Τζέντου δήλωσε ότι η βαλλιστική εξέταση των σφαιρών που δέχθηκε ο Μοχάμεντ Μπράχμι, αποδεικνύει ότι «το ίδιο αυτόματο όπλο (διαμετρήματος) εννέα χιλιοστών που σκότωσε τον Μπελαΐντ, σκότωσε και τον Μπράχμι». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος ύποπτος είναι ο ακραίος σαλαφιστής Μπουμπακάρ Χακίμ, ο οποίος καταζητείται για λαθρεμπόριο όπλων από τη Λιβύη. O Mπεν Τζέντου πρόσθεσε ότι οι Αρχές συνέλαβαν 14 σαλαφιστές, ύποπτους για ανάμειξη στη δολοφονία του Μπελαΐντ, και ότι οι περισσότεροι πιστεύεται ότι είναι μέλη της τοπικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Σαρία, της πλέον εξτρεμιστικής από αυτές που γεννήθηκαν στην Τυνησία μετά την ανατροπή του κοσμικού δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι το 2011. Ο Τυνήσιος υπουργός Εσωτερικών κατέληξε διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάμειξη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος στον προχθεσινό φόνο.
Η δολοφονία του Μπράχμι έχει ωστόσο πυροδοτήσει πολιτική κρίση, με βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τύνιδα, αλλά και αλλού, κατά της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, την οποία η αντιπολίτευση καλεί να διαλυθεί. Παράλληλα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το UGTT, αντιδρώντας στη δολοφονία, κάλεσε σε γενική απεργία, ενώ η αεροπορική εταιρεία Tunisair και η θυγατρική της, Tunisair Express, ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις τους. Περιμένοντας ότι χθες θα ξεσπούσε ακόμη μεγαλύτερη βία, όλα τα καταστήματα και οι τράπεζες έκλεισαν τις πόρτες τους. Εις απάντηση των διαδηλώσεων της κοσμικής αντιπολίτευσης, οι ισλαμιστές κάλεσαν και αυτοί τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν μετά τις προσευχές της Παρασκευής.
Ημέρα πένθους
Η προεδρία της Δημοκρατίας της Τυνησίας κήρυξε ημέρα πένθους τη χθεσινή εν όψει της ταφής του αριστερού βουλευτή Μπράχμι. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι τυνησιακές σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Σε διάγγελμά του χθες ο Τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι δήλωσε ότι η δολοφονία του βουλευτή Μπράχμι είχε στόχο να δυσφημίσει τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης. «Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας αυτής θέλουν να δείξουν ότι η Τυνησία δεν είναι μια ειρηνική χώρα, ότι μπορεί και αυτή να αντιμετωπίζει προβλήματα, θέλουν να δείξουν ότι η Αραβική Ανοιξη απέτυχε παντού», τόνισε.
Ο 58χρονος Μπράχμι ασκούσε κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του Ενάχντα και ήταν μέλος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία συνέταξε το νέο Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.