Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στην Τυνησία

Συνομιλίες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας.

Τα συγκυβερνώντα κόμματα της Τυνησίας δήλωσαν το Σάββατο ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι αναταραχές, καθώς οι διαδηλώσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Εκπρόσωπος της Συντακτικής Συνέλευσης δήλωσε ότι αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση μέσα στις επόμενες ώρες. «Η τάση είναι τώρα να προχωρήσουμε προς τη διεύρυνση της βάσης των εξουσιών», δήλωσε ο Μουφντί αλ-Μασάντι σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων, ωστόσο μέχρι στιγμής συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πάρει βίαιη τροπή.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν την Πέμπτη όταν ο Μοχάμεντ Μπραχμί, μέλος της αντιπολίτευσης, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του. Οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν ζητώντας τη διάλυση της κυβέρνησης.
Οι διαμαρτυρίες στην Τυνησία πυροδοτήθηκαν από τις πρόσφατες ταραχές στην Αίγυπτο, όπου εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων ανατράπηκε ο εκλεγμένος δημοκρατικά πρόεδρος της χώρας.
Οι αστυνομικές αρχές της Τυνησίας έκαναν χρήση δακρυγόνων, το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να διαλύσουν τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη Σίντι Μπούζιντ, με αφορμή τη δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι, στελέχους της αντιπολίτευσης, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο αναφορές μαρτύρων.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονταν σε έξαλλη κατάσταση, ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Μπραχμί, και εκτόξευσαν πέτρες κατά των αστυνομικών, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μαχντί αλ-Χορσάνι, κάτοικος της περιοχής. «Εκατοντάδες διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά με σκοπό να μπλοκάρουν τους δρόμους και εκτόξευσαν πέτρες κατά της αστυνομίας», δήλωσε ο αλ-Χορσάνι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρόιτερς. «Υπάρχει μεγάλη οργή και απογοήτευση», δήλωσε.
Νωρίτερα, χιλιάδες Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους και συνόδευσαν το φέρετρο του Μπραχμί, το οποίο ήταν τυλιγμένο με τη σημαία της Τυνησίας.Ο 58χρονος Μπράχμι δολοφονήθηκε την Πέμπτη έξω από το σπίτι του, με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για να εκτελεστεί ο Σόκρι Μπελαΐντ, ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Κινήματος, τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λότφι Μπεν Τζέντου.
Μερικές ώρες πριν αρχίσει η τελετή, μια βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό και προκαλώντας ζημιές σε τζιπ της αστυνομίας.
Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη χώρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.