Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Στο εδώλιο 33 Τούρκοι αξιωματικοί



Α.P., ΑΠΕ

ΑΓΚΥΡΑ. Η ειδικού βάρους και ενδιαφέροντος δίκη 33 αξιωματικών, εν ενεργεία και απόστρατων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο διαβόητο σχέδιο «Κλωβός», άρχισε χθες στο 12ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το σχέδιο προέβλεπε δολοφονίες με θύματα μέλη μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και με απώτερο στόχο την ενοχοποίηση του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, τη διάβρωση της δημοτικότητάς του και την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν με επέμβαση του στρατού.


Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2009, όταν στη συνοικία Ποϊράζκιοϊ, σε οικόπεδο του ιδρύματος Ιστέκ, ιδιοκτησίας του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Μπεντρετίν Νταλάν, εντοπίστηκε θαμμένο οπλοστάσιο, στη διάρκεια ερευνών για την υπόθεση Εργκένεκον. Ως πρωταγωνιστές του συνωμοτικού πυρήνα στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων εμφανίζονται ο ναύαρχος εν αποστρατεία Αχμέτ Φεγιάζ Οουτσού –ενεχόμενος και στο προγενέστερο σχέδιο «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003– ο αντιναύαρχος Καντίρ Σαντίτς και ο υποναύαρχος Μεμέτ Φατίχ Ιλγάρ. Οι τρεις απειλούνται με 15ετή κάθειρξη.

Πρόθεση των δικαστικών αρχών είναι το κατηγορητήριο για το «Κλωβός» να συνδυαστεί με εκείνο του Ποϊράζκιοϊ, βάσει τους οποίου ζητείται ισόβια κάθειρξη για τους εν ενεργεία αξιωματικούς του Ναυτικού Ερτζάν Κιρετστεπέ –που υπογράφει το σχέδιο «Κλωβός»– Μουσταφά Ετσεβίτ, Ερέν Γκιουνάι και Εμρέ Ονάτ, όπως και για τον απόστρατο Λεβέντ Μπεκτάς. Ολοι κατηγορούνται για «απόπειρα εξόντωσης του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης», προφανώς σε σχέση και με τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος φοιτητών στο Μουσείο Ραμί Κοτς, με την τοποθέτηση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών σε υποβρύχιο που εκτίθεται στο μουσείο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, το σχέδιο «Κλωβός» ενσωματώθηκε στον φάκελο της άγριας δολοφονίας τριών ιεραποστόλων σε χριστιανικό βιβλιοπωλείο της Μαλάτιας, το 2007. Εχει επίσης συνδεθεί με τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, τον Ιανουάριο του ιδίου έτους.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.