Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

«Σκασμός! Γυρίστε στο Αουσβιτς!»



Του Σαμπυ Mιωνη*

Αυτή ήταν η απάντηση –μέσω ασυρμάτου– του «στολίσκου της ελευθερίας», όταν το ισραηλινό ναυτικό προειδοποίησε ότι πλησίαζε σε στρατιωτικά αποκλεισμένη περιοχή. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή δεν είναι μια απάντηση αγγελιαφόρων της ειρήνης, αλλά μια απάντηση φανατισμένων αγγελιαφόρων του μίσους. Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε μια σειρά από φωτογραφίες των βαριά λιντσαρισμένων Ισραηλινών στρατιωτών, τους οποίους οι «ακτιβιστές» του «Μavi Μarmara» πήραν ομήρους στην αρχή της επιχείρησης. Οι φωτογραφίες αυτές αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού, ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν βία σε αυτοάμυνα και μόνο μετά το άγριο λιντσάρισμα και τον πυροβολισμό τους από τους επιβάτες του τουρκικού πλοίου. Κάθε μέρα που περνάει, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι οι «ακτιβιστές» αυτοί χρησιμοποίησαν χωρίς ντροπή κάτι το τόσο ιερό, όπως είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, σαν φερετζέ για την προβοκάτσια που τόσο καλά είχαν οργανώσει. Μήπως τα ΜΜΕ για άλλη μια φορά βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα, όταν έσπευσαν να καταδικάσουν τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας; Μήπως πρέπει να αναθεωρηθεί το αντανακλαστικό τού «Για όλα φταίει το Ισραήλ»;

Το ποιοι ήταν οι προβοκάτορες του τουρκικού πλοίου, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Ελληνες ακτιβιστές που συμμετείχαν στην αποστολή δεν έτρεφαν πραγματικά αισθήματα συμπαράστασης για τους κατοίκους της Γάζας. Ως Ελληνας, γνωρίζω καλά την ελληνική ψυχή και είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες ακτιβιστές δεν είχαν κανένα σκοπό να γίνουν πιόνια στα χέρια των ισλαμιστών εξτρεμιστών του «Μavi Μarmara». Οι Ελληνες ακτιβιστές, όπως και οι ακτιβιστές από όλον τον κόσμο, που θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά τους κατοίκους της Γάζας, είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Αρκεί η βοήθεια αυτή να είναι πιστοποιημένα ανθρωπιστική και να μην περιλαμβάνει όπλα, πυρομαχικά ή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους. Το Ισραήλ προωθεί 15.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, η ανθρωπιστική βοήθεια του στολίσκου προωθήθηκε στη Γάζα, αλλά η Χαμάς έχει αρνηθεί να την παραλάβει σε μια προσπάθεια να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο από το επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι.

Ο λαός του Ισραήλ δεν μάχεται τον λαό της Γάζας. Αντιθέτως, συμπάσχει μαζί του. Ο λαός της Γάζας είναι όμηρος μιας ακραίας ισλαμικής οργάνωσης, της Χαμάς. Η Χαμάς χρηματοδοτείται από το Ιράν που έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι σκοπεύει να «καθαρίσει» το Ισραήλ από τον χάρτη. Η Χαμάς θέλει να επιβάλει ισλαμικό νόμο στο παλαιστινιακό κράτος του μέλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία των Παλαιστινίων, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των χριστιανών Παλαιστινίων, και κάθε Παλαιστίνιο που ονειρεύεται να ζήσει σε ένα δημοκρατικό, ελεύθερο κράτος.

Το Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη. Μια χούφτα 6 εκατομμυρίων Εβραίων, περικυκλωμένοι από 200 εκατομμύρια Αραβες και περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους, ονειρευόμαστε μόνο την ειρήνη. Θέλουμε την ίδρυση ενός δημοκρατικού και ευημερεύοντος παλαιστινιακού κράτους, με το οποίο να συνυπάρχουμε ειρηνικά. Δεν επιζητούμε τον πόλεμο, δεν θέλουμε άλλη βία. Θέλουμε μόνο ειρήνη. Οι αντίπαλοί μας, από το Ιράν ώς τη Χαμάς, τη Χεσμπολάχ και τους Τούρκους εξτρεμιστές του «Mavi Marmara», θέλουν να μας ξαναστείλουν στο Αουσβιτς, όπως δήλωσαν. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

* Ο κ. Σάμπυ Μιωνής είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Israel Defense Forces.

http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανθρωπιστική βοήθειά από την τουρκιά μην τρελαθούμε τελείως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.