Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν επιμένουν



AFP, A.P., Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα στους 30. Νωρίτερα, στην ίδια επαρχία, κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 μαχητές Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και δύο τοπικοί οπλαρχηγοί. Ωστόσο, η συνεχής «αιμορραγία» των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων καταδεικνύει ότι, παρά τις απώλειες, οι Ταλιμπάν δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν.

Ως εκ τούτου, η Βορειοατλαντική Συμμαχία στηρίζει τις ελπίδες της για απεμπλοκή από το Αφγανιστάν στα ανοίγματα του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, προς τους αντάρτες. Ο κ. Καρζάι τους προσφέρει εργασία και μερική αμνηστία με αντάλλαγμα την αποκήρυξη της βίας. Τα κεφάλαια που απαιτούνται θα συγκεντρωθούν από τη Δύση, αλλά και τους υπόλοιπους μεγάλους χρηματοδότες του Αφγανιστάν, όπως είναι η Ιαπωνία και η Ινδία. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, ο Αφγανός πρόεδρος μετέβη χθες στο Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ναότο Καν. Επιπλέον, το Αφγανιστάν ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει χρήματα και από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του, ο οποίος, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, φτάνει σε αξία το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η Καμπούλ εκτιμούν ότι αν γίνουν επενδύσεις στον τομέα των ορυκτών, οι πολίτες του Αφγανιστάν θα ξεφύγουν από το φάσμα της φτώχειας και θα απομακρυνθούν από τον εξτρεμισμό. Εξ ου και η αφγανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε συνάντηση που θα έχει με ενδιαφερόμενους επενδυτές στο Λονδίνο, στις 25 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το Ισλαμαμπάντ αναφέρουν ότι το Πακιστάν είναι διατεθειμένο να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και ορισμένων εξτρεμιστικών ομάδων, όπως είναι το διαβόητο τρομοκρατικό δίκτυο Χακάνι. Εξάλλου, το Πακιστάν προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του στο Αφγανιστάν, ώστε να εμποδίσει τη διαρκή αύξηση της επιρροής της Ινδίας στη χώρα.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.