Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Εντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν


A.P., AFP

ΑΓΚΥΡΑ. Την αντίδραση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσάρογλου προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν, που απέδωσε έμμεσα τις πρόσφατες επιθέσεις Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ.

«Να μιλήσει ανοιχτά»

«Το ΡΚΚ επιδιώκει να πλήξει την οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας μας. Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι “υπεργολάβοι” του ΡΚΚ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει ποιους ακριβώς εννοεί.


Την απορία αυτή εξέφρασε ο κ. Κιλιτσάρογλου, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να γίνει πιο σαφής. «Αν ο πρωθυπουργός μιας χώρας μιλά για μια τόσο σοβαρή κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο. Ποιες είναι οι δυνάμεις που στηρίζουν την τρομοκρατία; Ο πρωθυπουργός οφείλει να μιλήσει ανοιχτά για αυτές, ώστε το κοινό να μπορέσει να αντιδράσει ανάλογα», είπε ο κ. Κιλιτσάρογλου.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν φέρει την Τουρκία στο επίκεντρο της προσοχής. Η αυστηρή καταδίκη του Ισραήλ από τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αιματηρή επιχείρηση κατά του Στολίσκου της Ελευθερίας, και η τουρκική ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά των κυρώσεων στο Ιράν κάνουν ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της χώρας προσπαθεί να μετακινήσει τον άξονα του ενδιαφέροντός του από τη Δύση προς την Ανατολή.

Αυτό εξηγεί ο αναλυτής του διεθνούς ινστιτούτου στρατηγικών μελετών STRATFOR Τζορτζ Φρίμαν, που εκτιμά ότι, παρά τα φαινόμενα, η τουρκική πολιτική δεν μεταβλήθηκε.

Αλλαξαν οι σχέσεις ισχύος

«Αυτό που άλλαξε ριζικά είναι οι σχέσεις ισχύος και οι συσχετισμοί στην υπόλοιπη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας δεν θα επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την υπόθεση του στολίσκου στη Γάζα, όπως φαίνεται και από τις έμμεσες κατηγορίες Ερντογάν. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται τόσο στην ισραηλινή επιχείρηση όσο στη συνειδητή επιλογή της Αγκυρας να απομακρυνθεί από το Τελ Αβίβ, σε μια προσπάθεια να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Η πρωτοβουλία αυτή θυμίζει τον Νάσερ στην Αίγυπτο, τηρουμένων ασφαλώς των αναλογιών», λέει ο κ. Φρίμαν.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Βραζιλίας - Τουρκίας - Ιράν, με στόχο την ανταλλαγή σχάσιμου υλικού, ο κ. Φρίμαν εκτιμά ότι η απόρριψη της πρότασης από την Ουάσιγκτον δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία της τουρκικής διπλωματίας. «Θα χρειασθούν πολλά χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία είναι η μόνη που μπορεί να πετύχει τη γεφύρωση αυτή», λέει ο κ. Φρίμαν.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.