Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Τα τρομοεμβάσματα και το «μπλακ άουτ» της CIA


Από την 1η Ιανουαρίου η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση
στο σύστημα Swift

Του απεσταλμένου μας στην Ουασιγκτον Τασου Tελλογλου


O Φαϊζάλ Σαχζάντ προσπάθησε τον Μάιο να ανατινάξει ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Times Square της Νέας Υόρκης. Ο μηχανισμός δεν λειτούργησε και ο δράστης που είχε εκπαιδευθεί από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν ομολόγησε στο δικαστήριο την πράξη του την περασμένη εβδομάδα. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως το δίκτυο των Πακιστανών χρηματοδότησε την επιχείρηση, καθώς 4.000 δολάρια έφερε μαζί του ο δράστης αεροπορικώς, ενώ 12.000 δολάρια εστάλησαν σε αυτόν με τραπεζικά εμβάσματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπηρεσίες τους δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την κίνηση των εμβασμάτων από την 1η Ιανουαρίου του 2010, οπότε η εταιρεία Swift, που ελέγχει το 80% του συνόλου της κίνησης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, στέρησε από την αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα να λαμβάνει αντίγραφα από τον server της, μετακινώντας τον από τις ΗΠΑ στην Ελβετία. «Είμαστε επί ένα εξάμηνο χωρίς επίκαιρη πληροφόρηση, βρισκόμαστε σ' ένα κενό ασφαλείας...» τόνισε στην «Κ» -και σε λίγες ακόμα ευρωπαϊκές εφημερίδες- κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, πριν από λίγα 24ωρα.


Μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους, η CIA μέσω του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών (Department of Tresury) απέκτησε πρόσβαση στις κινήσεις ύψους 6 τρισ. δολαρίων που καταγράφονται ανάμεσα στις 7.800 τράπεζες «πελάτες» του Swift κάθε χρόνο. Μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας τους, οι αμερικανικές υπηρεσίες, παραδέχεται ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, «άντλησαν χρήσιμες πληροφορίες για τις επιθέσεις στο Μπαλί το 2002, τις επιθέσεις στο Λονδίνο, τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατοσα της Μαδρίτης, στη Βομβάη το 2008, τα ξενοδοχεία της Τζακάρτα αλλά και δύο σχεδιαζόμενες επιθέσεις στη Γερμανία». Τον Ιούνιο του 2006, οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» που είχαν τις πληροφορίες για τη χρήση του συστήματος από τις αμερικάνικες υπηρεσίες, αποφάσισαν να μη συμμορφωθούν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπους και να δημοσιοποιήσουν τη συνεργασία της εταιρείας Swift και της αμερικανικής κυβέρνησης. Στο ερώτημα, αφού οι τρομοκράτες γνωρίζουν την ύπαρξη της συνεργασίας γιατί συνεχίζουν να στέλνουν χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος, ένας αξιωματούχος δήλωσε στην Ουάσιγκτον την εβδομάδα που μας πέρασε: «Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Χρησιμοποιούν τη Western Union και τις τράπεζες διότι απλά το έχουν συνηθίσει, όπως συμβαίνει με τα κινητά στα οποία εξακολουθούν να μιλάνε αν και ξέρουν ότι τους ακούμε...».

Το σύστημα του Swift δεν ήταν σε θέση να μεταδώσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όταν άρχισε η συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και τώρα, Ευρωκοινοβούλιο και Αμερικανοί διαπραγματεύονται για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι που θα εποπτεύουν την παράδοση των στοιχείων στους Αμερικανούς θα είναι σε θέση να το κάνουν σε πραγματικό χρόνο. Το Ευρωκοινοβούλιο είχε απορρίψει τον Φεβρουάριο τη συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για την παράδοση των στοιχείων του Swift στους Αμερικανούς, θεωρώντας την επεξεργασία εκατομμυρίων δεδομένων από τη βάση της Swift αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας αλλά και της ανάγκης κάθε πληροφορία να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας για ένα συγκεκριμένο σκοπό.

Στις ΗΠΑ νομολογία και πλαίσιο νόμων έδιναν από τη δεκαετία του '70 στις αρχές τη δυνατότητα με εισαγγελική παραγγελία να καταγράφουν κινήσεις λογαριασμών με σχετική ευκολία. Αλλά μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι υπηρεσίες αρκούνταν στη λήψη μιας διοικητικής παραγγελίας για την επεξεργασία ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού στοιχείων όχι από ένα λογαριασμό, αλλά από ολόκληρο το σύστημα Swift. Παρ' όλα αυτά μετά την αποκάλυψη του 2006 από τους «Τάιμς», η εταιρεία επέβαλε στην αμερικανική κυβέρνηση την παρουσία υπαλλήλων της κατά την επεξεργασία των στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα αποκλείστηκε η χρήση της επεξεργασίας των στοιχείων για απάτη ή διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης απαγορεύτηκε στην αμερικανική φορολογική αστυνομία (IRS) να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.