Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Το Μινσκ έκλεισε τις στρόφιγγες


Η Λευκορωσία παρακρατεί ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη

Reuters, A.P., AFP


ΜΙΝΣΚ. Η Λευκορωσία έκλεισε χθες τις στρόφιγγες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη της με τη Μόσχα. Σε αντίθεση με την αναστάτωση από αντίστοιχη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας την Πρωτοχρονιά του 2008, το νέο επεισόδιο στον πόλεμο του αερίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αφού μόνο το 20% των ρωσικών εξαγωγών διέρχεται από τη Λευκορωσία, ενώ η ζήτηση είναι μικρή λόγω θέρους.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Λευκορωσία τής χρωστάει 155 εκατ. δολάρια, αφού το Μινσκ συνεχίζει να καταβάλλει μειωμένο αντίτιμο για το ρωσικό αέριο (150 δολάρια ανά 1.000 κυβικά αερίου, αντί της κανονικής τιμής των 169 δολαρίων το πρώτο τρίμηνο και 184 το δεύτερο τρίμηνο του έτους). Με τους ρυθμούς αυτούς, η Μόσχα αναμένει ότι στο τέλος της χρονιάς το Μινσκ θα χρωστάει 500 εκατ. δολάρια.


Η Λευκορωσία, αντίθετα, ισχυρίζεται ότι η Μόσχα είναι εκείνη που χρωστάει χρήματα για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από το έδαφός της και υπολογίζει τα ρωσικά χρέη στα 200 εκατ. δολάρια. Τη Δευτέρα, η Ρωσία μείωσε την παροχή αερίου στη Λευκορωσία κατά 15%, ενώ χθες έκλεισε κι άλλο τις στρόφιγγες, μειώνοντας την παροχή κατά 30%.

Η Μόσχα απειλεί να εφαρμόσει προοδευτικά μειώσεις της τάξης του 70%. Το Μινσκ αντέδρασε παρακρατώντας ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για εξαγωγή προς την Ευρώπη. Εως χθες, δεν είχε γίνει σαφής η επίδραση της απόφασης αυτής στην παροχή αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα που επρόκειτο να επηρεαστεί περισσότερο είναι η Λιθουανία, που προμηθεύεται το 100% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας. Λιθουανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα είναι τεχνικά έτοιμη να προμηθεύεται, προσωρινά, ρωσικό αέριο μέσω Λεττονίας.

Το «μαξιλάρι» της Ρωσίας στη διαμάχη αυτή είναι η Ουκρανία, από την οποία διέρχεται το υπόλοιπο 80% των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη. Η Μόσχα σκόπευε να αυξήσει τις ποσότητες αερίου που εξάγει μέσω Ουκρανίας, ενώ εκτίμησε ότι, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης τους θερινούς μήνες, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες χρησιμοποιώντας και ποσότητες αερίου που έχουν αποθηκεύσει.

Η διαμάχη είναι μία ακόμη έκφραση της συνολικής διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Οι στενότατες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναζητούν νέο σημείο ισορροπίας, καθώς ο Λευκορώσος διά βίου πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει πάψει να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο της Μόσχας. Τα ρωσικά σχέδια για ίδρυση τελωνειακής ένωσης Ρωσίας, Καζακστάν, Λευκορωσίας προχωρούν χωρίς τη Λευκορωσία, μετά την αποχώρηση του Λευκορώσου πρωθυπουργού από τις διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαΐου. Η τριμερής τελωνειακή ένωση, προάγγελος, ενδεχομένως, νέου μορφώματος περιφερειακής ολοκλήρωσης στα πρότυπα της Ε.Ε., επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Η τελωνειακή ένωση θα περιλαμβάνει τελικά μόνο τη Ρωσία και το Καζακστάν. Η Λευκορωσία είχε αποχωρήσει επικαλούμενη άλλη διαμάχη με τη Ρωσία σχετικά με τους δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Λευκορωσία εξάγει διυλισμένο ρωσικό πετρέλαιο και υποστηρίζει ότι, εφόσον πρόκειται να υπάρξει τελωνειακή ένωση, δεν πρέπει να πληρώνει πλήρεις εξαγωγικούς δασμούς για το πετρέλαιο αυτό.

Το κλίμα μεταξύ των δύο πρωτευουσών επιδεινώθηκε χθες, μετά την περιπαικτική απάντηση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στο αίτημα του Μινσκ να πληρώσει τα χρέη του σε είδος. «Δεν θέλουμε ούτε πίτες ούτε βούτυρο ούτε τυρί, μόνο σκληρό νόμισμα», είπε ο Μεντβέντεφ, προξενώντας την έντονη αντίδραση του Λουκασένκο.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.