Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Συλλήψεις κατασκόπων στις Ηνωμένες Πολιτείες



Δέκα άτομα συνελήφθησαν για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.


Στη σύλληψη δέκα ατόμων προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών οι συλλήψεις έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Μονκλέρ, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, στη Βιρτζίνια, στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινή πενταετούς φυλάκισης για παράνομη δράση ως πράκτορες και κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα χρήματος.


Η Ρωσία ελπίζει πως δεν θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες

Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις μετά τη σύλληψη δέκα ατόμων στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι το επεισόδιο με τη σύλληψη στις ΗΠΑ μιας ομάδας ανθρώπων υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις μας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Μία ακόμα σύλληψη στην Κύπρο

Στο επίκεντρο υπόθεσης κατασκοπείας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας βρέθηκε η Κύπρος, με τη σύλληψη, χθες το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος (Robert Christopher Μetsos).

Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ, 54 ετών, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, συνελήφθη ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη.

Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που απαγορευόταν η έξοδός τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κρίστοφερ, ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης, για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.

Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κράτησή του για 30 μέρες, μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον, με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο δικηγόρος του Κρίστοφερ έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του και ζήτησε από το Δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος, με εγγύηση 20 χιλιάδες ευρώ, να παρουσιάζεται καθημερινά στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ότι οι υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Κρίστοφερ είναι πολύ σοβαρές και όρισε την 29 Ιουλίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου στις ΗΠΑ. Το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Καναδός μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του με τους περιοριστικούς όρους, που έθεσε ο συνήγορος του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΝΑ ΤΣΑΠΜΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.