Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η Βόρεια Κορέα επιμένει... πυρηνικά




Διεμήνυσε χθες ότι θα ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα εξαιτίας της επιθετικότητας των ΗΠΑ

AFP, A.P., Reuters


ΣΕΟΥΛ. Η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε χθες ότι θα ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική της ικανότητα εξαιτίας «της συνεχιζόμενης επιθετικότητας που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες». Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της πρόσφατης αποκάλυψης ότι η Ουάσιγκτον είχε μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει με πυρηνικά τη χώρα, μετά την κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους, το 1969. «Τα ιστορικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είχε δίκιο όταν αποφάσισε να αναπτύξει πυρηνική αποτρεπτική δυνατότητα για να αμυνθεί», σχολίασε χθες η Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, το απολυταρχικό καθεστώς του Βορρά συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο για την κατασκευή επιπλέον πυρηνικών όπλων και διαθέτει αρκετό σχάσιμο υλικό (ουράνιο και πλουτώνιο) για τουλάχιστον έξι βόμβες. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν διαθέτει αποτελεσματικά μέσα εκτόξευσης, αφού οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα υπήρξαν αποτυχημένες.


Πάντως, η Βόρεια Κορέα έχει υψώσει τους τόνους της ρητορικής της εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, από τη στιγμή που κατηγορήθηκε για τον τορπιλισμό νοτιοκορεατικής κορβέτας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 ναύτες. Απειλεί, μάλιστα, με στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που της επιβληθούν νέες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ χθες απείλησε ότι θα κινηθεί και εναντίον του χωριού Πανμουνγιόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, διότι η Αμερική «μεταφέρει εκεί βαρύ οπλισμό, παραβιάζοντας τους κανόνες της εκεχειρίας». Το Πεντάγωνο δεν είχε σχολιάσει μέχρι χθες την εν λόγω κατηγορία, με τον εκπρόσωπο Τύπου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να δηλώνει απλώς ότι θα διερευνήσει περί τίνος πρόκειται.

Η ένταση των τελευταίων μηνών στην κορεατική χερσόνησο συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ. Επικρατέστερος διάδοχός του θεωρείται ο νεότερος γιος του, Κιμ Γιονγκ Ουν, αν και δεν αποκλείεται να μεσολαβήσει κάποιος μεταβατικός διάδοχος, επειδή το «εκλεκτό» τέκνο του δικτάτορα είναι μόλις 26 ετών. Πάντως, από τη στιγμή που επιδεινώθηκε η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ιλ, επισπεύστηκαν οι προσπάθειες «ηρωοποίησης» του Κιμ Γιονγκ Ουν από το καθεστώς, ενώ ήδη στα σχολεία της χώρας απαγγέλλονται από τους μικρούς μαθητές ποιήματα που εξυμνούν τον χαρακτήρα και το θάρρος του. Παράλληλα, ο νεότερος Κιμ κατέλαβε σημαντική θέση στην κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Μολονότι ελάχιστα είναι γνωστά για το ποιόν του, οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι εξίσου σκληρός με τον πατέρα του, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώνεται συνεχώς. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι παιδί ερωμένης και όχι νόμιμης συζύγου του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ενώ ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας, το οποίο είναι πιθανόν να αμφισβητήσει την επιλογή του ηγέτη του. Το βέβαιο είναι ότι ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, όποιος και αν είναι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμη πιο σκληρή διεθνή απομόνωση, καθώς η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας έχει αποξενώσει ακόμη και τον μοναδικό της σύμμαχο, την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.