Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Σχέδιο ανάπλασης δυναμιτίζει το Μεσανατολικό



AFP, Reuters

ΡΑΜΑΛΑ. Σε δυσχερή θέση ενώπιον του Λευκού Οίκου θέτει εκ νέου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η αιφνιδιαστική έγκριση από τον δήμο της Ιερουσαλήμ σχεδίου για την ανάπτυξη αρχαιολογικού πάρκου στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος σε δύο εβδομάδες αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με την πρόοδο των έμμεσων διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό, είχε ζητήσει τον περασμένο Μάρτιο από τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ, να αναβάλει την υλοποίηση του σχεδίου, ούτως ώστε να μην προκληθεί νέα ένταση με τις ΗΠΑ. Το σχέδιο, γνωστό ως «Κήποι του Βασιλιά», προβλέπει την κατεδάφιση 22 παλαιστινιακών κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν διαθέτουν πολεοδομικές άδειες, στην περιοχή Αλ Μπουστάν.


Η απόφαση του δήμου της Ιερουσαλήμ προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ. «Αυτό δεν θα περάσει έτσι», δήλωσε χθες, εμφανώς εξοργισμένος, ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερακάτ. «Επικοινώνησα με την αμερικανική κυβέρνηση εκ μέρους του προέδρου Αμπάς και ζήτησα από τον Λευκό Οίκο να παρέμβει άμεσα για να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση των Ισραηλινών», πρόσθεσε ο ίδιος. Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση του Παλαιστινιακού», ενώ ο κ. Μπάρακ υποστήριξε ότι τα μέλη της υπηρεσίας που ενέκρινε το σχέδιο για το αρχαιολογικό πάρκο στερούνται λογικής. «Ο δήμος της Ιερουσαλήμ και η επιτροπή για την ανάπτυξη της πόλης απέδειξαν για μία ακόμα φορά ότι στερούνται λογικής και αίσθησης του χρόνου», σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Στο μεταξύ και ενώ το ειρηνευτικό κουαρτέτο χαρακτήρισε χθες τη μερική άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Γάζας «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», η ιρανική αντιπροσωπεία της Ερυθράς Ημισελήνου, με ένα εμπορικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, θα αποπλεύσει με προορισμό την παλαιστινιακή περιοχή στα τέλη της εβδομάδας. «Το πλοίο μεταφέρει 1.100 κιλά ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως τρόφιμα, είδη ρουχισμού και φάρμακα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Αμπντολραούφ Αντιμπχαντέχ. Σύμφωνα με τον τελευταίο, στο πλοίο, το οποίο αναμένεται στη Λωρίδα της Γάζας σε 14 μέρες, επιβαίνουν πέντε εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου και πέντε δημοσιογράφοι.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.