Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Συγγνώμη από τον στρατηγό Μακρίσταλ


Εκλήθη στον Λευκό Οίκο για να δώσει εξηγήσεις για επιτιμητικά σχόλιά του

AP


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στον Λευκό Οίκο εκλήθη χθες εσπευσμένα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, ώστε να δώσει εξηγήσεις για επιτιμητικά σχόλια κατά του προέδρου Ομπάμα και συνεργατών του που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη.

Ο στρατηγός Μακρίσταλ, ο οποίος ζήτησε χθες δημόσια συγνώμη για την «εσφαλμένη κρίση» του σε συνέντευξή του στο μουσικό περιοδικό «Rolling Stone», εκλήθη να παραστεί αυτοπροσώπως στη μηνιαία σύσκεψη για το Αφγανιστάν στον Λευκό Οίκο, αντί να την παρακολουθήσει μέσω ασφαλούς σύνδεσης βίντεο όπως γίνεται συνήθως. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει τη δυνατότητα να διατάξει την άμεση παύση του Μακρίσταλ από τα καθήκοντά του, όπως έκανε και με τον προκάτοχό του, στρατηγό Μακίρναν, πέρυσι τον Μάιο. Ο Μακρίσταλ πέρασε τη χθεσινή ημέρα στο τηλέφωνο, απολογούμενος σε όσους έθιξε με τη συνέντευξή του, όπως τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το γραφείο του κ. Χόλμπρουκ επιβεβαίωσε τη συνομιλία σε λιτή ανακοίνωση: «Ο στρατηγός Μακρίσταλ επικοινώνησε τηλεφωνικά για να απολογηθεί για τη συνέντευξη και να αποδεχθεί την πλήρη του ευθύνη γι’ αυτή», ενώ τη «βαθιά του απογοήτευση» ανάφερε σε ανακοίνωσή του ο ΑΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικ Μάλεν.


Στη συνέντευξη, ο Μακρίσταλ εμφανίζει τον εαυτό του ως «μοναχικό λύκο», που βρίσκεται σε δυσμένεια στους κύκλους της εξουσίας της Ουάσιγκτον. Ο 55χρονος ανώτατος αξιωματικός περιγράφει μάλιστα τον εαυτό του απογοητευμένο από την προεδρία Ομπάμα, αναφέροντας ότι, αν και ψήφισε τον Αφροαμερικανό υποψήφιο πρόεδρο, ουδέποτε κατάφερε να αισθανθεί ότι η φωνή του εισακούστηκε στον Λευκό Οίκο.

Την οργή του προέδρου Ομπάμα φέρεται να προκάλεσαν τα κοροϊδευτικά λόγια του Μακρίσταλ για τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το όνομα του οποίου χρησιμοποιεί ως αφορμή για λογοπαίγνια, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο στρατηγός διηγείται πώς προτιμά να σβήνει αμέσως, προτού καν τα διαβάσει, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Χόλμπρουκ.

Συνεργάτης του Μακρίσταλ, που συμμετέχει στη συνέντευξη-ποταμό, καταφέρεται κατά του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, απόστρατο στρατηγό Τζιμ Τζόουνς, τον οποίο χαρακτηρίζει «παλιάτσο, κολλημένο στο 1985». Η συνέντευξη, που έχει τίτλο «Ο ασυγκράτητος στρατηγός», περιγράφει την αντίδραση του Μακρίσταλ πριν υποχρεωθεί να παραστεί σε επίσημο δείπνο με Γάλλους διπλωμάτες στο Παρίσι: «Θα προτιμούσα να με δέρνανε αλύπητα 20 άντρες, παρά να πάω στο δείπνο αυτό», λέει ο στρατηγός.

Στήριξη από τον Καρζάι


Σε βοήθεια του Μακρίσταλ έσπευσε, όμως, χθες ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, που χαρακτήρισε τον στρατηγό «καλύτερο διοικητή» του ΝΑΤΟ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.