Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ελπίδες για το Αφγανιστάν


Της Alissa Rubin
The New York Times



Οι ηγέτες των Δυτικών χωρών επένδυσαν πολλές ελπίδες για την ειρηνευτική συνέλευση του Αφγανιστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαίου. Παρότι η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε πρόσφατα, οι Δυτικοί ηγέτες ελπίζουν ότι η ειρηνευτική συνέλευση θα εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας, ότι θα συμβάλει στην ενότητα του Αφγανιστάν και ότι θα εδραιώσει την ισχύ του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, και ο ανώτατος πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Μαρκ Σέντγουιλ, τόνισαν ότι η Δύση υποστηρίζει την ειρηνευτική συνέλευση, την «τζίργκα», παρότι πολλοί Αφγανοί διερωτώνται κατά πόσον αυτοί που συμμετέχουν σε αυτήν εκπροσωπούν όλες τις φυλές και τις ομάδες στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Σέντγουιλ, η συνέλευση απετέλεσε το πρώτο από τα μείζονα πολιτικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα το 2010. Μετά την ειρηνευτική συνέλευση, θα ακολουθήσουν, τον ερχόμενο Ιούλιο, η Διάσκεψη της Καμπούλ για την οικονομική ανάπτυξη και οι βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Η Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι απαγορεύτηκε σε 85 υποψήφιους να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές, επειδή είναι μέλη ένοπλων ομάδων. Σύμφωνα με τον Φαχίμ Χακίμ, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του Αφγανιστάν, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2005, μόνο 17 υποψήφιοι είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές για τον ίδιο λόγο. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αύξηση του αριθμού των αποκλεισθέντων υποδηλώνει ότι το σύστημα ελέγχου της καταλληλότητας των υποψηφίων είναι τώρα αυστηρότερο.

Όπως επεσήμανε ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ, παρότι οι προσπάθειες για την ειρήνευση στην Καμπούλ συνεχίζονται, η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας και στα δυτικά σύνορα, όπου Αφγανοί αντάρτες που έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν, επιστρέφουν στο Αφγανιστάν για να διεξάγουν πόλεμο. «Υπάρχουν σαφή στοιχεία για δράση των Ιρανών, οι οποίοι ενίοτε παρέχουν όπλα και εκπαίδευση στους Ταλιμπάν», τόνισε ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Στην επαρχία Νουριστάν, στα ανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν, εκατοντάδες Αφγανοί και Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τον έλεγχο της Μπαργκ-Ε- Ματάλ, απομακρυσμένης περιοχής κοντά στα πακιστανικά σύνορα. Προφανώς πολλοί Πακιστανοί Ταλιμπάν φτάνουν στην επαρχία Νουριστάν, σε αναζήτηση νέου καταφυγίου μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν από τον πακιστανικό στρατό στο Πακιστάν.

Υπάρχουν ελάχιστες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στις ορεινές βραχώδεις περιοχές της Νουριστάν και μόνο ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στην επαρχία. Οι διοικητές του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν ολόκληρη τη χώρα με τον αριθμό των στρατιωτών που διαθέτουν και ότι έχουν ανάγκη να βασιστούν στους άνδρες των αφγανικών δυνάμεων για τις απομακρυσμένες περιοχές. Επειδή όμως δεν έχουν εκπαιδεύσει αρκετούς Αφγανούς, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι ίσως θα πρέπει να ανεχτούν και ορισμένα καταφύγια των ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.