Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Αδιαφιλονίκητος πρόεδρος ο Πούτιν… αλλά μετά;;;


Του Πάνου Ιγνατίου

Το ερώτημα για τις εκλογές στη Ρωσία δεν είναι ποιος θα εκλεγεί αλλά ποιες θα είναι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές; Είναι βέβαιο ότι ο Βλ. Πούτιν θα εκλεγεί στην προεδρία της χώρας και μάλλον από τον πρώτο γύρο καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αύξηση ποσοστών
Η αύξηση των ποσοστών του Πούτιν και του επιχειρηματία Μιχαήλ Πρόχοροφ ήταν οι δυο βασικές τάσεις της προεκλογικής εκστρατείας. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι παρέμειναν στα ίδια ποσοστά που είχαν πριν δυο μήνες. Ο Πούτιν έφτασε το 54% συν και ο Μ Π στο 6%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πούτιν θα κερδίσει τις εκλογές με 59% από τον πρώτο γύρο. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις καθώς ο Μ. Πρόχοροφ είναι δυνατόν να ξεπεράσει τα ποσοστά του Βλ. Ζιρινόφσκι. Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται να ξεπεράσει το 64% και δεύτερος γύρος δεν θα υπάρξει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δεύτερο το Κ.Κ.Ρ.Ο και ο ηγέτης του Γκενάντι Ζουγκάνοφ που συγκεντρώνει και την δυσαρέσκεια των πολιτών ανέρχεται στο 15% των προτιμήσεων του λαού.

Το μοναδικό πρόβλημα για τον Πούτιν που μπορεί να προκύψει την ημέρα των εκλογών είναι η «αρνητική κινητοποίηση» του εκλογικού σώματος καθώς οι υποστηρικτές του είναι πιθανόν να θεωρήσουν βέβαιη τη νίκη του και να περιφρονήσουν την εκλογική διαδικασία. Όμως η δραστηριότητα τις αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες δείχνει ότι έχει κινητοποιήσει τους πάντες γύρω από τον Β Πούτιν ή τουλάχιστον όσους φοβούνται την αστάθεια και τα προβλήματα με το μέλλον της χώρας…

Στη Δύση και στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ διαδίδεται ευρέως ότι ο Πούτιν απώλεσε την υποστήριξη των ρώσων πολιτών. Ο Μ Γκορμπασόφ βγήκε και είπε φωναχτά: « Πούτιν φύγε!” Η έκκληση αυτή και οι αντιδράσεις των πολιτών απέχουν πολύ από τις πραγματικές διαθέσεις της κοινωνίας και από την πραγματική πολιτική. Ο Πούτιν μπορεί να μην έχει την υποστήριξη που είχε πριν, αλλά η υποστήριξη των πολιτών είναι ακόμα ισχυρή για να επανέλθει στην προεδρία. Αυτό που αναζητά ο μέσος ρώσος πολίτης είναι η σταθερότητα στη χώρα, μια επιτυχημένη χώρα, όπου η εξουσία σέβεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας της. Στη Ρωσία ουσιαστικά αυτό απαιτεί και η νεογέννητη μεσαία τάξη και η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Μάλιστα ο β Πούτιν ανέφερε ότι η μεσαία τάξη πρέπει να μετατραπεί σε κοινωνική πλειοψηφία.

Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση μετά τις προεδρικές εκλογές θα οδεύσει η χώρα και θα αναπτυχθεί η κοινωνία; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη αλλά σίγουρα η Ρωσία μπήκε στο δρόμο της εξέλιξης του πολιτικού της συστήματος με κατεύθυνση τη διεύρυνση και το «άνοιγμα» της Δημοκρατίας και της συμμετοχής. Την ζωντανή πολιτική δεν μπορούν πλέον να την βάλουν- όπως το τζίνι- πίσω στο μπουκάλι! Η αντιπολίτευση είναι αδύναμη και δεν έχει ξεκάθαρα και πειστικά διατυπωμένο πρόγραμμα, δεν έχει ηγέτη ενώ η πολιτική ΕΛΙΤ της Ρωσίας, παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών τους τελευταίους μήνες, είναι αρκετά συσπειρωμένη. Πάνω σε αυτή τη βάση υα στηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της Ρωσίας προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας και βελτίωσης του πολιτικού συστήματος. Το σύνθημα της αντιπολίτευσης «Για έντιμες εκλογές» αναπόφευκτα το αποδέχτηκε και η σημερινή εξουσία! Άλλωστε και ο ίδιος ο Πούτιν θέλει να εκλεγεί νόμιμα πρόεδρος της χώρας και αυτή ήταν και η απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών που διαμορφώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο και επέβαλε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Άλλωστε ο ηγέτης του κόμματος « Γιάμπλοκο», Μήλο, Σεργκέι Μιτρόχιν το είπε ξεκάθαρα σχολιάζοντας το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. «Θεωρώ ότι και οι τέσσερεις αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι Γκενάντι Ζιουγκάνοφ Κ.Κ.Ρ.Ο, Ζιρινόφκσι ΦΔΚΡ, τον ηγέτη της «Δίκαιης Ρωσίας» Σεργκέι Μιρόνοφ και τον επιχειρηματία Μ Πρόχοροφ αποτελούν τις συνιστώσες του συστήματος το οποίο έκτισε ο πέμπτος υποψήφιος…Πούτιν» Μήπως μετά τις εκλογές, μέσα από αυτές τις διαδικασίες, δεν θα αποκτήσει πλήρη νομιμοποίηση διεθνώς ο Πούτιν; Θα αποκτήσει! Αυτό είναι και το στοίχημα!

Μετά τι;
Τα στοιχήματα έχουν γίνει, οι πλατφόρμες έχουν προσδιοριστεί, οι αξιώσεις και απαιτήσεις των συμμετεχόντων στην προεκλογική κούρσα προς την εξουσία και μεταξύ τους έχουν ανακοινωθεί αλλά οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν: «Μετά τις εκλογές τη χώρα και τον ηγέτη της τον περιμένουν δύσκολοι καιροί» Στο ΚΚΡΟ ελπίζουν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν πρόωρα. Γιατί; «Επειδή η προεδρική δημοκρατία του Πούτιν διέρχεται σοβαρή κρίση» Μετά τις εκλογές πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αλλάξει την άποψη του για την εσωτερική πολιτική. Ωστόσο η εκτός συστήματος πολιτική αντιπολίτευση είναι έτοιμη για διάλογο με τον μέλλοντα επικεφαλής τους κράτους. « Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενόψει διλήμματος. Μπορεί να νικήσει ο Πούτιν- 2 ο οποίος θα συνέβαλε στις μεταρρυθμίσεις.» Με αυτή την προσέγγιση είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι στη χώρα επικρατεί ταραγμένη συγκυρία. Αυτό συμβαίνει λόγω της αβεβαιότητας της εξουσίας και όχι τόσο για τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά για τις μετεκλογικές συνθήκες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Το σχετικό πακέτο των νομοσχεδίων για τις μεταρρυθμίσεις υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση από τους Ρώσους βουλευτές και υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα καθώς και από τους εκπροσώπους των εκτός του συστήματος αντιπολιτευομένων κομμάτων και κινημάτων. Ένα από τα νομοσχέδια είναι η συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές που θα εγκρίνεται με 500 υπογραφές και όχι με 40 χιλιάδες και θα νομιμοποιούνται ως κόμματα. Με αυτή την πρόταση διαφωνούν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που το θεωρεί αρκετά φιλελεύθερο καθώς όπως φαίνεται θα προαισθάνεται την εμφάνιση αντιπάλων…Ένα άλλο νομοσχέδιο αφορά την εκλογή προέδρου. Σήμερα οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν 2 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών που τους στηρίζουν. Αυτός ο αριθμός θα μειωθεί στις 300 χιλιάδες. Η επιστροφή στο σύστημα των άμεσων εκλογών κυβερνητών προκάλεσε επίσης αντιδράσεις καθώς η αντιπολίτευση δεν θέλει να διαβουλεύεται με τον πρόεδρο πριν καταθέσει τις προτάσεις της για τον υποψήφιο της στις διάφορες περιοχές. «Είμαστε εναντίον του προεδρικού φίλτρου» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» Σεργκέι Μιρόνοφ. Γύρω από όλες τις προτάσεις τα κόμματα εντός και εκτός του πολιτικού συστήματος έχουν απόψεις που θα συζητηθούν μετεκλογικά. Πχ να μπορούν να δημιουργούν συνασπισμούς κομμάτων για την εκλογή προέδρου ή κυβερνητών…

Η εκλογική αναμέτρηση στη Ρωσία πριν τις βουλευτικές εκλογές και μετά για την εκλογή προέδρου ήταν συμπλήρωσε ένα κύκλο που σηματοδοτεί την μεγάλη διεύρυνση της δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Αρχικά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Πούτιν φαινόταν ότι η επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία δεν είχε νόημα. Όλα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Έντονες πολιτικές διεργασίες οδήγησαν σε σκέψεις ακόμα και αναταραχής στη χώρα, γεγονότα τα οποία οι ρώσοι πολιτικοί νόμισαν πως είχαν μείνει προσωρινά στο παρελθόν. Ωστόσο από τις πλατείες μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποιο ολοκληρωμένο αστικό η πολιτικό κόμμα...Μέχρι τώρα οι διαμαρτυρόμενοι το μόνο που έχουν δείξει είναι ότι μπορούν να βγαίνουν στους δρόμους. Η προοπτική- για την ώρα τουλάχιστον σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες- είναι ότι οι διαθέσεις που τους οδήγησαν στους δρόμους, στις πλατείες και στη διαμαρτυρία δεν θα εξαφανιστούν πουθενά μετά τις εκλογές…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.