Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Επεκτείνονται οι βομβαρδισμοί πόλεων στη Συρία

Οι συριακές δυνάμεις βομβάρδιζουν θέσεις ανταρτών στις πόλεις Ραστάν και Κουσαΐρ. Άρματα μάχης του συριακού στρατού αναπτύχθηκαν στην Ντέιρ αλ Ζορ, συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και σε λιποτάκτες στην πόλη Τζαμπάκλ αλ Ζαουίγια.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Κουσαΐρ, κοντά στον Λίβανο, αναγκάζοντας τους κατοίκους της να περάσουν τα σύνορα των δύο χωρών, αναζητώντας καταφύγιο. «Οι άνθρωποι δήλωσαν πως βρίσκονταν στα σπίτια τους, όταν ξαφνικά άρχισε ο βομβαρδισμός και αναγκάστηκαν να φύγουν. Κάνουν λόγο για άρματα μάχης, αλλά και για πυροβόλα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο ρεπόρτερ Αφίφ Ντιάμπ. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που πέρασαν τα σύνορα, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την συριακή πόλη, είναι γυναίκες και παιδιά. Στο μεταξύ, συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και σε λιποτάκτες μαίνονται στην πόλη Τζαμπάκλ αλ Ζαουίγια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Από τα ξημερώματα, θέσεις των ανταρτών και των λιποτακτών στα βόρεια της πόλης Ραστάν δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Στις 5 Φεβρουαρίου, αξιωματικός που λιποτάκτησε από τον συριακό στρατό δήλωσε ότι η Ραστάν είναι μια ελεύθερη πόλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά την κατάληψη από τον στρατό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ της Χομς, πολλοί αντικαθεστωτικοί πιστεύουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιτεθούν στις πόλεις Ραστάν και Κουσεΐρ (15 χιλιόμετρα από την Χομς), μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τους αντάρτες. «Στις δύο αυτές πόλεις βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι αντάρτες στην κεντρική Συρία και πιστεύουμε πως θα είναι οι επόμενοι στόχοι επιθέσεων», επισήμανε ο Αμπντελ Ραχμάν. Η πόλη Ραστάν βρίσκεται στην βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Δαμασκό με τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στην Ντέιρ αλ Ζορ. «Παλιά ρωσικά άρματα μάχης T-54 και θωρακισμένα οχήματα έλαβαν θέσεις» στην πόλη και «κάθε μισή ώρα ακούμε πυρά από [άνδρες του] Ελεύθερου Συριακού Στρατού εναντίον μπλόκων που επανδρώνουν άνδρες της ασφάλειας και Σαμπίχα [παραστρατιωτικοί πιστοί στον Άσαντ]», είπε ένας από τους ακτιβιστές, ο Αμπού Άμπντελ Ραχμάν.

Η Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται 450 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, στον Ευφράτη ποταμό, σε μια επαρχία όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και γειτνιάζει με το Ιράκ, από όπου πηγές της αντιπολίτευσης λένε ότι μπαίνουν όπλα στη Συρία για τον οργανωτικά χαλαρό Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ) της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν πλέον δέκα ταξιαρχίες του ΕΣΣ που δρουν στην Ντέιρ αλ Ζορ και έρχονται κι άλλα όπλα από το Ιράκ, αλλά η οργάνωση των ανταρτών δεν είναι ακόμα καλή και οι δυνάμεις ασφαλείας διατηρούν τον έλεγχο της πόλης την ημέρα. Τη νύχτα ανήκει στους αντάρτες», υποστήριξε ο Αμπού Άμπντελ Ραχμάν.

Άνδρες των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν τρεις νεαρούς χθες στην Ντέιρ αλ Ζορ όταν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που παρευρίσκονταν σε μια κηδεία στην συνοικία αλ Όμαλ.

Ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής είπαν ότι οι συριακές δυνάμεις άρχισαν νέους βομβαρδισμούς σε τμήματα της Χομς και εμπόδισαν για δεύτερη ημέρα την παράδοση βοήθειας από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).

«Είναι μια ενέργεια καθαρής εκδίκησης, ο στρατός του Άσαντ ρίχνει όλμους και με πολυβόλα από [χθες] το πρωί στην Τζόμπαρ», ανέφερε το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφερόμενο σε μια συνοικία δίπλα στην Μπαμπ Άμρο.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Βρετανία, είπε χθες ότι μαχητές σκότωσαν έξι στρατιώτες και τραυμάτισαν εννιά στην πόλη αλ Χεράκ, νότια της Ντεράα. Πρόσθεσε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ, τρεις από την έκρηξη μιας βόμβας και οι υπόλοιποι από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε προάστια της Δαμασκού ακτιβιστές ανέφεραν ότι έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις και σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι στην διάρκεια επιδρομών των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των ακτιβιστών από ανεξάρτητες πηγές.

Έφτασαν στο Παρίσι οι σοροί της Μαρί Κόλβιν και του Ρεμί Οσλίκ

Το αεροσκάφος που μετέφερε τις σορούς της αμερικανίδας δημοσιογράφου Μαρί Κόλβιν και του γάλλου φωτογράφου Ρεμί Οσλίκ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου στην πόλη Χομς της Συρίας, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι.

Το αεροσκάφος της Air France, που εκτελούσε κανονική πτήση από την Δαμασκό στό Παρίσι μέσω Αμάν, προσγειώθηκε στις 06:15 τοπική ώρα.

«Οι δύο σοροί έφτασαν στο Ρουασί», επιβεβαίωσε πηγή του αεροδρομίου. Η οικογένεια του 28χρονου Ρεμί Οσλίκ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Τιονβίλ της ανατολικής Γαλλίας θα παραλάβει τη σορό του. Σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου θα πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή στη μνήμη του, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πού και πότε θα μεταφερθεί η σορός της Μαρί Κόλβιν. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της εφημερίδας Sunday Times δήλωσε πως θα μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Δευτέρα ή την Τρίτη. Οι σοροί των δύο δημοσιογράφων μεταφέρθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο από την πόλη Χομς στην Δαμασκό για ταυτοποίηση και παραδόθηκαν στο Σάββατο στους πρέσβεις της Γαλλίας και της Πολωνίας, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη συριακή πρωτεύουσα.

Η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για την δολοφονία του Οσλίκ και για «απόπειρα δολοφονίας» της δημοσιογράφου Εντίτ Μπουβιέ, η οποία βρισκόταν στη συνοικία Μπαμπα Αμρ στην Χομς στη διάρκεια του βομβαρδισμού. Από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία κατά του καθεστώτος Ασαντ, πριν από ένα χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση στη Δαμασκό να επιτρέψει χωρίς όρους τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Νεκροί άμαχοι και παιδιά

Τουλάχιστον 7 άμαχοι, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τον βομβαρδισμό της πόλης Ραστάν, στην επαρχία Χομς, από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και έξι μέλη μίας οικογένειας τα οποία σκοτώθηκαν όταν μία ρουκέτα έπληξε το σπίτι όπου διέμεναν στην πόλη αυτή, τον έλεγχο της οποίας έχουν από τις 5 Φεβρουαρίου οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από τα ξημερώματα βομβαρδίζονται σφοδρά οι θέσεις των λιποτακτών στα βόρεια της πόλης Ραστάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ραστάν κηρύχθηκε «ελεύθερη πόλη» στις 5 Φεβρουαρίου.

Πολλές οδίβες έπληξαν επίσης χωριά στα περίχωρα της πόλης Κουσέιρ, όπου διεξάγονται και έρευνες για τη σύλληψη λιποτακτών, πρόσθεσε ο Αμπντελραχμάν.

Μετά την κατάληψη από τον στρατό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ της Χομς, πολλοί αντικαθεστωτικοί πιστεύουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιτεθούν στις πόλεις Ραστάν και Κουσεΐρ (15 χιλιόμετρα από την Χομς), μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τους αντάρτες.

«Στις δύο αυτές πόλεις βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι αντάρτες στην κεντρική Συρία και πιστεύουμε πως θα είναι οι επόμενοι στόχοι επιθέσεων», επισήμανε ο Αμπντελραχμάν.

Η πόλη Ραστάν βρίσκεται στην βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Δαμασκό με τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Εξάλλου στην επαρχία Ντεράα, προπύργο του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι κυβερνητικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στη συνοικία Μλέιχα αλ Γάρμπια και έκαναν χρήση βαρέων όπλων στη διάρκεια συγκρούσεων με λιποτάκτες, σημείωσε ο Αμπντελραχμάν, προσθέτοντας ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας κρατείται όμηρος.

«Οι επικοινωνίες έχουν κοπεί και δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην περιοχή αυτή», στα βορειοανατολικά της Ντεράα, υπογράμμισε.

Τρεις ακόμη άμαχοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν επίσης σήμερα στη Χάμα, τη Ντέιρ Εζόρ και την Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ένα αγόρι 10 ετών σκοτώθηκε από μία βόμβα που εξερράγη μπροστά από ένα σχολείο στη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάσα.

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μία διαδήλωση φοιτητών του τμήματος Γεωργίας του πανεπιστημίου του Χαλέπι.

Χθες (Σάββατο) συνολικά 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 άμαχοι, σκοτώθηκαν από βίαια επεισόδια σε πολλές περιοχές της Συρίας, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στον Λίβανο χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες

Πάνω από 2.000 Σύροι πρόσφυγες διασχίζουν σήμερα τα σύνορα με τον Λίβανο, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Χίλιοι με 2.000 Σύροι πρόσφυγες φθάνουν στο Λίβανο από τη Συρία», δήλωσε στη Βηρυτό, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσυγες Ζαν Πολ Καβαλιερί.

«Ο πραγματικός αριθμός θα μπορεί να προσδιοριστεί τις επόμενες ώρες. Οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από ομάδες μας στην περιοχή και από τις τοπικές αρχές», τόνισε.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.