Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα πυρηνικά του Ιράν διχάζουν ΗΠΑ - Ισραήλ

Η πορεία των κυρώσεων στο επίκεντρο
της αυριανής συνάντησης Ομπάμα - Νετανιάχου
The New York Times


Προ τετραετίας, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ σε θερμή ατμόσφαιρα. «Γερουσιαστή», είπε ο Νετανιάχου, «πολλές υποθέσεις θα περάσουν από το προεδρικό σου γραφείο, αλλά μακράν η σημαντικότερη θα είναι να σταματήσεις την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν».

Τη Δευτέρα, οι δύο θα συναντηθούν και πάλι στη σκιά των επικείμενων προεδρικών εκλογών και το Ιράν θα κυριαρχήσει στη συζήτηση. Ομως, η καλή διάθεση θα έχει αντικατασταθεί από προσεκτικούς υπολογισμούς, καθώς ο Ομπάμα και ο Νετανιάχου θα προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε θέματα επιλογής της κατάλληλης χρονικής στιγμής, του κατάλληλου μηνύματος και των στρατηγικών στόχων στο θέμα του Ιράν.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος μετά τη συζήτηση με τον Ομπάμα θα μιλήσει στην αμερικανο-ισραηλινή επιτροπή AIPAC, ελπίζει να ακούσει σαφείς θέσεις από τον Ομπάμα για το πώς βλέπει τις κυρώσεις κατά του Ιράν και τη διπλωματία να εξελίσσεται στους επόμενους μήνες. Θέλει επίσης να μάθει από τον Ομπάμα πώς και πότε θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ αν οι κυρώσεις λειτουργούν και πόσο αποφασισμένος είναι να προχωρήσει σε χρήση βίας.

Αντικρουόμενα μηνύματα
Για τον Ομπάμα, η πρόκληση είναι να δώσει δύο αντικρουόμενα μηνύματα, να ενώσει τη φωνή του με τον Νετανιάχου προειδοποιώντας το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, με την απειλή στρατιωτικής δράσης, αλλά και να τον πείσει να δώσει χρόνο στις κυρώσεις και στη διπλωματία συγκρατώντας τον στρατό.

«Είναι η σημαντικότερη μεταξύ τους συνάντηση που είχαν ποτέ», είπε ο Αμπρααμ Φόξμαν, διευθυντής της εβραϊκής οργάνωσης ADL και εκ των ηγετικών εβραϊκών προσωπικοτήτων στις ΗΠΑ. «Χρειάζεται πραγματική συμφωνία, και μέχρι τώρα δεν βλέπω κάτι τέτοιο» Πολλά έχουν διχάσει τους δύο ηγέτες στις οκτώ συναντήσεις τους την τριετία που βρίσκονται στην εξουσία, ειδικά το θέμα της διακοπής των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη δυτική όχθη.

Οι συνομιλίες περιπλέκονται, κυρίως για τον Ομπάμα, από την εσωτερική πολιτική. Η ασφάλεια του Ισραήλ και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι τα διεθνή θέματα που τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή στις εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτό αφήνει λιγότερα περιθώρια χειρισμών στον Ομπάμα από όσα θα είχε σε άλλη στιγμή της προεδρίας του.

Συνεπώς, κάποιοι θεωρούν ότι, αν ο Νετανιάχου αποφασίσει να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, είναι πιθανότερο να το κάνει πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι ο Ομπάμα θα βρεθεί υποχρεωμένος να προσφέρει έστω και σιωπηρή υποστήριξη.

Για το Ισραήλ, κόκκινη γραμμή είναι να αποκτήσει το Ιράν τη δυνατότητα να κατασκευάσει γρήγορα πυρηνικό όπλο. Για την Ουάσιγκτον, κόκκινη γραμμή είναι να το κατασκευάσει. Αν υπήρχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, το Ισραήλ δεν θα αντιδρούσε τόσο έντονα σε δηλώσεις όπως αυτή του στρατηγού Ντέμπσι, σύμφωνα με την οποία στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν τώρα δεν θα ήταν καλή ιδέα, γιατί θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή.

Ακόμη και κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι ο Ομπάμα προτίθεται να κινηθεί στρατιωτικά λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να μην είναι πια το Ισραήλ σε θέση να επιτεθεί, γιατί τότε το Ισραήλ θα έχει παραδώσει τη μοίρα του στα χέρια των ΗΠΑ. Ενώ το Ισραήλ θα επιθυμούσε να επιτεθεί η Ουάσιγκτον, δεν θέλει να περάσει το σημείο στο οποίο μπορεί το ίδιο να δράσει, γιατί ακόμη και η πιο στιβαρή υπόσχεση δράσης μπορεί να αποδειχθεί σαθρή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.