Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Διάλεξη για τη γένεση της Τουρκικής Υψηλής Στρατηγικής στο Κυπριακό



Διάλεξη για τη γένεση της Τουρκικής Υψηλής Στρατηγικής στο Κυπριακό
( Η διάλεξη αφιερώνεται στη μνήμη του εκλιπόντος Νεοκλή Σαρρή)


Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού σας προσκαλεί στην διάλεξη του Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Χρήστου Ιακώβου
με θέμα:

55 χρόνια από τις Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ:
Η γένεση της Τουρκικής Υψηλής Στρατηγικής στο Κυπριακό μέσα από τα απομνημονεύματα του Νιχάτ Ερίμ,
«Η Κύπρος απ’ όσα ξέρω και απ’ όσα άκουσα»

Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ)


Χαιρετισμός – Εισαγωγή
Κώστας Δράκος, Πρόεδρος Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού

Συντονισμός – Εισαγωγικά σχόλια
Γιάννης Νικολάου, δημοσιογράφος


Τρίτη 29 Νοεμβρίου, 7: 15 μ.μ.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Μαρφίν – Λαϊκής
Λεωφ. Μακαρίου και Μπουμπουλίνας 1
Λευκωσία


Ο Νιχάτ Ερίμ (1912 -1980) ήταν ο πολιτικός που χάραξε την γραμμή επί της οποίας στηρίζεται η υψηλή στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό Ζήτημα. Με δύο εκθέσεις του προς την κυβέρνηση Μεντερές, στα τέλη του 1956, υποστήριξε την απαίτηση της Τουρκίας για χωριστή αυτοδιάθεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε σε διχοτόμηση. Εκείνες οι εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ απετέλεσαν το βασικό στρατηγικό σχέδιο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής επί του κυπριακού. Το σχέδιο εκείνο έγινε αποδεκτό από όλες ανεξάρτητα τις τουρκικές κυβερνήσεις οι οποίες το ακολούθησαν και ακολουθούν με σταθερή και συστηματική συνέπεια.

Ο Ερίμ επεσκέφθη την Κύπρο κατά την διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., έλαβε μέρος σε διάφορες συνομιλίες σχετικές με το Κυπριακό Ζήτημα και το 1959 ήταν μέλος την τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στη Ζυρίχη και κατέληξαν στις γνωστές συμφωνίες. Μεταξύ των ετών 1959 και 1960 ήταν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας για την σύνταξη και επεξεργασία του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ερίμ υπηρέτησε και στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας. Εκεί υπερασπίσθηκε τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό. Ανέλαβε πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα του 1971.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.