Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ιαπωνία: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας ανακοίνωσε σήμερα πως όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις -και όχι μόνο οι αντιδραστήρες- θα υποβληθούν σε τεστ αντοχής, αναφέροντας ειδικά το εργοστάσιο επεξεργασίας του Ροκάσο, που οικοδομήθηκε με τη συμβολή του γαλλικού ομίλου Areva.

«Μελετώντας την κατάσταση στο εξωτερικό, κρίναμε σωστό να προχωρήσουμε στον έλεγχο του συνόλου των εγκαταστάσεων ατομικής ενέργειας», τόνισε ο Γούκιο Εντάνο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Εκτός από αντιδραστήρες, η Ιαπωνία διαθέτει εργοστάσια παραγωγής καυσίμων, μονάδες αποθήκευσης, επεξεργασίας και αδρανοποίησης.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας θα ενημερώσει μέσα στην ημέρα τους διαχειριστές 14 εγκαταστάσεων ότι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε τεστ αντοχής σε περίπτωση σεισμών και τσουνάμι, όπως αυτά που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη.

Οι έλεγχοι θα γίνουν με υπολογιστική προσομοίωση και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον επόμενο Απρίλιο. Ο Εντάνο δεσμεύτηκε πως τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων του Ροκάσο στην περιφέρεια Αομόρι είναι μια από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις, η οποία όμως δεν λειτουργεί ακόμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.