Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πιο ισχυρές κυρώσεις κατά Ιράν ζητά η Γαλλία

Η Γαλλία πρότεινε σήμερα στους εταίρους της τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ιρανικής κεντρικής τράπεζας και την αναστολή της αγοράς πετρελαίου προκειμένου να πειστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αυτές οι «χωρίς προηγούμενο νέες κυρώσεις» προτάθηκαν μέσω επιστολής στους ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, καθώς και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Την ώρα που το Ιράν επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αρνείται να διαπραγματευτεί και καταδικάζει το λαό του στην απομόνωση, η Γαλλία προτείνει νέες κυρώσεις για να πείσει το Ιράν ότι πρέπει να διαπραγματευτεί» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Το Ιράν συνεχίζει για πάνω από δέκα χρόνια ένα παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα και αναπτύσσει μια στρατιωτική πυρηνική ικανότητα, όπως έδειξε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση. «Αυτή η συμπεριφορά του ιρανικού καθεστώτος αποτελεί σοβαρή και επείγουσα απειλή για την ειρήνη» προσθέτει.

Λίγο αργότερα, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι επιβάλει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μπλοκάροντας όλες τις συναλλαγές με τη χώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βουλής των Κοινοτήτων Πίτερ Βαν Λόαν.

«Ο Καναδάς σε συνεργασία με τους συμμάχους του ενισχύει τις κυρώσεις κατά του Ιράν από σήμερα. Οι κυρώσεις μας στοχεύουν τους ηγέτες γνωστούς ως Φρουρούς της Επανάστασης και μπλοκάρουν πρακτικά όλες τις συναλλαγές με το Ιράν, περιλαμβανομένων αυτών με την κεντρική τράπεζα» δήλωσε ο κ. Βαν Λόαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.