Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιβληθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας πρότεινε μία πολιτική για την επιβολή μιας μονομερούς απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, κατόπιν όμως διευκρίνισε ότι θα δράσει σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ο εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό ανέφερε ότι «η διακοπή των αγορών ιρανικού πετρελαίου είναι ανάμεσα στα μέτρα που προτάθηκαν από την Γαλλία στους εταίρους της».

«Θα το εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο» δήλωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος.

Αργότερα όμως άλλος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Ωστόσο, οι γαλλικές αναφορές οδήγησαν σε μία σειρά σχολίων από άλλες χώρες της ΕΕ.

«Συζητάμε ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά του Ιράν με τους εταίρους στην ΕΕ» δήλωσε η Βρετανή εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της ιταλικής πετρελαϊκής ένωσης (UP) ανέφερε ότι οι κυρώσεις που θα απαγορεύουν τις εισαγωγές αργού από το Ιράν είναι αναπόφευκτες και θα έχουν σημαντικό κόστος στις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας.

«Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε τις κυρώσεις, βάσει του πολιτικού προσανατολισμού της σημερινής κυβέρνησης» δήλωσε ο Πιέτρο ντε Σιμόνε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του πετρελαϊκού τομέα και της κεντρικής τράπεζας του Ιράν.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί βαριές οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν πρόσθετες αποτελεσματικές κυρώσεις, που θα στοχεύουν ακόμη την πετρελαϊκή βιομηχανία και την κεντρική τράπεζα του Ιράν στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ιράν εργάζεται ενεργά για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Αυτή είναι η απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.