Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Εθνικιστές vs Κούρδων στα κατεχόμενα -«Διάκριση Τούρκων - Κούρδων»

>Οργανωμένες προκλήσεις από τους Γκρίζους Λύκους σε βάρος φοιτητών
Φωτογραφία
Ηεπίθεση που δέχτηκαν άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στο νομό Χακιάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας έφερε και πάλι στο προσκήνιο το μέγα αυτό πρόβλημα της χώρας που ταλανίζει την πολιτική, κοινωνική, οικονομική ζωή για δεκαετίες. Στη επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους 24 στρατιώτες. Για μέρες οργανωμένα σύνολα στην Τουρκία διαμαρτύρονταν για την ανοχή του Στρατού και ζητούσαν την εδώ και τώρα παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Τις διαμαρτυρίες αυτές θέλησαν να μιμηθούν και οι Γκρίζοι Λύκοι του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής με μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στις 21 Οκτωβρίου μπροστά στη Φοιτητική Εστία. Τα προκλητικά συνθήματα κατά των Κούρδων εξόργισαν τους Κούρδους φοιτητές του πανεπιστημίου και άρχισε μια συμπλοκή που κατέληξε στην απέλαση 18 Κούρδων φοιτητών.

Η απόφαση του λεγόμενου Υπουργικού λήφθηκε και εφαρμόστηκε με άκρα μυστικότητα (23/10/11) χωρίς να δοθεί η δυνατότητα υπεράσπισης στους Κούρδους φοιτητές. Αν και η απόφαση της απέλασης δημοσιεύτηκε στην «Επίσημη Εφημερίδα», (αρ. φύλλου 181), το φύλλο αυτό δεν κυκλοφόρησε εκτός του τυπογραφείου του καθεστώτος, παρά τις προσπάθειες των Τ/κ δημοσιογράφων να το εξασφαλίσουν. (Μετά από μέρες το εξασφάλισε η «Γενί Ντουζέν».) Επρόκειτο περισσότερο για εκφοβισμό των υπόλοιπων Κούρδων φοιτητών, με το κατοχικό καθεστώς να επαναλαμβάνει τον εαυτό του με το να θεωρεί κάθε κουρδικής καταγωγής άτομο ως μέλος του ΡΚΚ. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Οι αντάρτες του ΡΚΚ αριθμούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ενώ ο κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας μερικά εκατομμύρια.

Οι Κούρδοι φοιτητές απελάθηκαν με δεμένα τα μάτια λες και ήταν εγκληματίες. Οι αρχηγοί των αριστερών κομμάτων και αριθμός οργανωμένων συνόλων καταδίκασαν την απέλαση, με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζκάν Γιοργαντζίογλου, να δηλώνει ότι η ενέργεια αυτή θα έχει επιπτώσεις στην προσέλκυση φοιτητών από την νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία, περιοχές που κατοικούνται αποκλειστικά σχεδόν από Κούρδους.

Ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Εμίρογλουλαρι, δήλωσε ότι οι συμπλοκές και απελάσεις μπορεί να οδηγήσουν το ψευδοκράτος σε καταστάσεις που δεν θα διαφέρουν από την Αραβική Άνοιξη. Ο τέως αρχηγός του ΡΤΚ Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε ότι παρόμοιες απελάσεις είχαμε και στο παρελθόν αλλά με την ανάληψη της «εξουσίας» από το ΡΤΚ οι απελαθέντες δικαιούνταν να επανέλθουν στο νησί.

Η συμπαράσταση των αριστερών κομμάτων προς τους απελαθέντες ενόχλησε τους εθνικιστές, με το εκφραστικό όργανό τους, την εφημερίδα «Βολκάν», να διερωτάται κατά πόσο τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο κόμματα που καταδίκασαν την αυθαιρεσία της ψευδοκυβέρνησης να επιρρίψει όλη τη ευθύνη των επεισοδίων στους Κούρδους φοιτητές και να κλείσει τα μάτια στις ενέργειες των Γκρίζων Λύκων και τα αφτιά στις απειλές τους ότι θα προχωρήσουν και θα σφάξουν τους Κούρδους.

Εκμεταλλευόμενοι την ανοχή της ψευδοαστυνομίας, οι Γκρίζοι Λύκοι πραγματοποίησαν νέα εκδήλωση, τη φορά αυτή στην Κερύνεια, με προκλητικά συνθήματα και πανό. Μικρότερα κόμματα και οργανωμένα σύνολα σε ανακοινώσεις τους ανέφεραν ότι το Κουρδικό δεν πρόκειται να επιλυθεί με τα όπλα αλλά με διάλογο. Η απέλαση των 18 Κούρδων φοιτητών ξεσήκωσε τους ομοεθνείς τους στα κατεχόμενα, με 581 από αυτούς να δηλώνουν ότι θα παρατήσουν τις σπουδές τους αν δεν ανακληθεί η απόφαση της απέλασης. Πραγματοποίησαν και εκδήλωση διαμαρτυρίας, με τους Γκρίζους Λύκους να είναι πανέτοιμοι να δράσουν. Η ψευδοαστυνομία διενήργησε έλεγχο σε οχήματα Γκρίζων Λύκων όπου ανακάλυψε μεγάλο αριθμό φονικών αντικειμένων που προορίζονταν για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων (23/10/11). Στις 4/11/11 Τ/κ φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Άγκυρας συγκεντρώθηκαν έξω από την «Πρεσβεία» και διαμαρτυρήθηκαν για την απέλαση των Κούρδων από τα κατεχόμενα.

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης-Δημοκρατίας, Χασίπ Καπλάν, έφερε το θέμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και αποκάλεσε το ψευδοκράτος «Δημοκρατία της πλάκας» και «Μπανανία», κάτι που ενόχλησε τον Κουτσιούκ και άλλους δεξιούς πολιτικούς, οι οποίοι θεώρησαν τη δήλωση αυτή προσβλητική, ισχυριζόμενοι ότι «χώρα» που αναγνωρίζει η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται της πλάκας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κουρδικής καταγωγής φοιτητές απελάθηκαν από τα πανεπιστήμια. Το 2006 πέντε Κούρδοι φοιτητές αποβλήθηκαν για ένα έτος από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου επειδή φιλονίκησαν με Τούρκους. Το 2007 άλλη φουρνιά Κούρδων είχαν την ίδια τύχη.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ
Η τουρκική προπαγάνδα πολλές φορές πρόβαλε ότι Ελληνοκύπριοι εκπαιδεύουν Κούρδους σε στρατόπεδα στο Τρόοδος. Οι ισχυρισμοί αυτοί προβάλλονται κάθε φορά που οι Τ/κ θέλουν να δυναμιτίσουν κάποια πιθανότητα λύσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με την «Κίπρις» ο Ταλάτ διαβίβασε στα Ηνωμένα Εθνη ογκώδη φάκελο με μεγάλο αριθμό εγγράφων, φωτογραφιών, αφισών και δηλώσεων Ελληνοκυπρίων πολιτικών που αφορούσαν τους Κούρδους και το Κουρδικό. Πολλές καταγγελίες αφορούσαν τη συμπαράσταση των Ε/κ στον κατάδικο ηγέτη Οτσαλάν και στο διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας που αυτός έφερε κατά τη σύλληψή του. Αναφορά γινόταν στο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων (18/2/1999) για τον τρόπο σύλληψης του Οτσαλάν (συνελήφθη στην Κένυα στις 15/2/1999).

Πριν μερικά χρόνια η «Σαμπάχ» της Κωνσταντινούπολης και η «Κιπρισλί» των κατεχομένων ισχυρίστηκαν ότι ο συλληφθείς στα κατεχόμενα Μπεντράν Μπαστούρκ ήταν μέλος του ΡΚΚ , ότι συνεργαζόταν με τους Ε/κ και ότι με οδηγίες τους τοποθέτησε βόμβα σε ξενοδοχείο του Μπογαζίου για να πληγεί ο τουρισμός του ψευδοκράτους. Σε κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι οι Ε/κ εκπαιδεύουν 1.000 Κούρδους και στη συνέχεια τους στέλνουν στην Τουρκία για επεισόδια και συγκρούσεις με τον τουρκικό Στρατό. Η Αϋλά Μπερκίν στη «Βολκάν» ισχυρίστηκε ότι οι Κούρδοι του Ριζοκαρπάσου χαρατσώνουν τους διαμένοντες στην περιοχή και τα χρήματα διοχετεύονται στα ταμεία του ΡΚΚ. Η Μπερκίν επικρίνει τους Τ/κ αρμοδίους που πολιτογραφούν Κούρδους.

Στα 25 εκατ. ο κουρδικός πληθυσμός
ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙζουν στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και σε τουρκογενείς δημοκρατίας. Αριθμός εθνολόγων και μελετηρών ανεβάζει τον αριθμό των Κούρδων σε όλο τον κόσμο στα 25 εκατομμύρια. Η εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς -Μπριτάνικα υπολογίζει ότι αριθμούν 15-20 εκατομμύρια. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Ρopulation Referance Βureau (ΡRΒ) κάνει λόγο για 14 εκατομμύρια.Ο Οζάλ αναφέρθηκε σε 12 εκατομμύρια, ενώ η Τσιλλέρ στη Σύνοδο Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης ομολόγησε ότι ο αριθμός των Κούρδων στη χώρα της είναι 10 εκατομμύρια. Τόσα εκατομμύρια υπολόγιζε τον πληθυσμό τους και ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής Νουρατίν Γιλμάζ, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Προεδρίας Ερμάν Σαχίν, ο οποίος έκανε λόγο για 15 εκατομμύρια. Το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας υπολογίζει ότι στην Τουρκία ζουν 6-7 εκατομμύρια. Κούρδοι. Κατά το United StatesCenter for World Μission-Δεκέμβριος 2008,ο πληθυσμός την Τουρκίας ήταν 74.398.700 εκ των οποίων το 20,8% Κούρδοι.

Σε έκθεση προόδου της Τουρκίας στην ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων αναφέρεται ότι στην Τουρκία ζουν 15-20 εκ. Κούρδοι. Σύμφωνα με τη «Ραντικάλ» (21/12/08) ο κουρδικός πληθυσμός στην Τουρκία ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη ζουν 2 εκατομμύρια Κούρδοι.

Ο ρυθμός αύξησης του κουρδικού πληθυσμού στην Τουρκία είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του τουρκικού, με τον καθηγητή του Χαρβαρντ Μεχρναττ Αζαντί να υποστηρίζει ότι το 2050 οι Κούρδοι θα είναι περισσότεροι από τους Τούρκους. Και ο Κουτλού Ανταλί έγραφε: «Η Τουρκία όλο και περισσότερο δυτικοποιείται. Τα 3-5 παιδιά που αντιστοιχούσαν ανά οικογένεια, μειώθηκαν στα 2-3. Οι κουρδικές οικογένειες συνεχίζουν να έχουν 5-10 παιδιά. Όλα δείχνουν ότι σε μερικές δεκαετίες οι Τούρκοι θα ζητούν ανεξαρτησία από τους Κούρδους».

Οι κατοχικές Αρχές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τον αριθμό των εποίκων, εξ ου και είναι άγνωστος και ο αριθμός του κουρδικής καταγωγής πληθυσμού που διαμένει στα κατεχόμενα. Είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος αριθμός Κούρδων διαμένει στην Καρπασία, περιοχή που για τους τ/κ «αστυνομικούς» και « δημοσίους υπαλλήλους» θεωρείται τόπος εξορίας.

ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ Στις 10 Νοεμβρίου 2011 η εφημερίδα Σαμπάχ της Κωνσταντινούπολης, επικαλούμενη πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, έγραψε ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) εξασφαλίζει κάπου 30-40 εκατ. ευρώ από τη νότια Κύπρο και ότι υπάρχουν στοιχεία για 71 λογαριασμούς του σε τέσσερις τράπεζες των ελεύθερων περιοχών. Αναφέρεται ακόμη ότι έξι σύνδεσμοι υποστηρίζουν το ΡΚΚ το οποίο έχει έσοδα 500 εκατ. ευρώ από το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και εμπορίας ναρκωτικών η εφημερίδα δεν περιορίστηκε μόνο στα έσοδα του ΡΚΚ αλλά ισχυρίστηκε ότι 500 φοιτητές των «τ/κ πανεπιστημίων» πρόσκεινται σε αυτό και ότι αυτοί σπουδάζουν με υποτροφίες διαφόρων επιχειρηματιών. Κάνει λόγο για χαράτσια, για απειλές δημοσιογράφων που ασχολούνται με το ΡΚΚ και πολλά άλλα, όλα ικανά να προκαλέσουν την οργή και το μίσος των εθνικιστών προς τους Κούρδους φοιτητές και έποικους των κατεχομένων.

Άρθρο του Αϊτίν Ακκούρτ στη «Βολκάν».
«Διάκριση Τούρκων - Κούρδων»
«ΣΕ ΜΙΑπερίοδο που έχουμε ανάγκη ενότητας και ομόνοιας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που καλλιεργούν τη διάκριση Τουρκοκυπρίων-Τούρκων εκ Τουρκίας. Τα στοιχεία αυτά επιδόθηκαν τώρα και σε διακρίσεις Τούρκων-Κούρδων. Ισχυρίζονται ότι οι κουρδικής καταγωγής συμπολίτες μας που ζουν στην ΤΔΒΚ βρίσκονται υπό πίεση και απειλές και έτσι προσπαθούν να τους εξεγείρουν. Κατά το παρελθόν ήμασταν μάρτυρες πολλών τέτοιων καταστάσεων. Υπάρχει εκφραστικό όργανο ενός πολιτικού κόμματος το οποίο συνεχώς δημοσιεύει φωτογραφίες του αρχιτρομοκράτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Άπο) με λεζάντες όπως “Ζήτω ο Άπο”, “Αήττητοι οι αγωνιστές της ελευθερίας” κ.ά. Αν και το όργανο αυτό διαδίδει ότι οι κουρδικής καταγωγής συμπολίτες μας ζουν υπό πίεση στην Καρπασία, οι ίδιοι οι Κούρδοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ στον κατασκηνωτικό χώρο της Κερύνειας και στη Χαλεύκα και πέρσι στο πάρκο του Κιόνελι, όπου το πλήθος φώναζε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα έως ότου απελευθερωθεί ο Άπο και ιδρυθεί το ελεύθερο Κουρδιστάν. Αν τώρα θελήσουμε να πάμε και πιο πίσω θα δούμε ότι όσοι Κούρδοι περνούσαν κρυφά στην νότια Κύπρο και εκπαιδεύονταν στα στρατόπεδα των τρομοκρατών του ΡΚΚ στο Τρόοδος, επιστρέφοντας στο βορρά συλλαμβάνονταν έχοντας στα θυλάκιά τους αποδείξεις εράνου για το ΡΚΚ και έγγραφα. Τι να πεις όμως και για τη βομβιστική επίθεση κατά ξενοδοχείου μας, τα συνθήματα στους τοίχους, τα πανό στους δρόμους;

Ας θυμηθούμε και τις δηλώσεις του υπευθύνου της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ στη νότια Κύπρο Χαρούν Φιράτ, άλλως Μανζούρ: “Οι Κούρδοι που ζουν στη βόρεια Κύπρο είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν οικονομικά στο ΡΚΚ και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του. Για να επιτευχθεί ο
στόχος αυτόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και βία”.

Όπως βλέπουμε, αυτοί που ασκούν πιέσεις και απειλούν τους Κούρδους της ΤΔΒΚ είναι οι του ΡΚΚ. Οι Κούρδοι που ζουν ήρεμα στην ΤΔΒΚ ενοχλούνται από το ΡΚΚ και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να κατηγορούμε το σύνολο των Κούρδων για τις πράξεις 3-5 τρομοκρατών.

Όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα πίεζαν και απειλούσαν τον κουρδικής καταγωγής πληθυσμό, τώρα έβαλαν χέρι και στους φοιτητές των πανεπιστημίων μας που προέρχονται από τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Το ΡΚΚ στέλνει στο νησί τρομοκράτες με το προσωπείο του φοιτητή, οι οποίοι πλησιάζουν τους φοιτητές και τους λένε: “Εσείς είστε από τις ανατολικές επαρχίες, είστε Κούρδοι, είστε υποχρεωμένοι να ενταχθείτε στην οργάνωση και να προσφέρετε χρήματα”. Πολλοί από τους φοιτητές που απειλούνται αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις φοιτητικές τους εστίες και κάποιοι δεν παρακολουθούν ούτε τις παραδόσεις. Όσοι δεν υπακούσουν ξυλοκοπούνται και απειλούνται με μαχαίρια. Οι Κούρδοι φοιτητές έχουν απαυδήσει από το ΡΚΚ.

Πρόσφατα είχαμε τα επεισόδια στο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής. Αριθμός φοιτητών θέλησε να τελέσει μνημόσυνο για τους πεσόντες στρατιώτες στην επίθεση που δέχτηκαν από το ΡΚΚ στην Τουρκία. Με το που πληροφορήθηκαν το μνημόσυνο αυτό οι τρομοκράτες του ΡΚΚ άρχισαν να απειλούν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου λέγοντας: “Στη σχολή μας δεν θα επιτρέψουμε μνημόσυνο, δεν θα επιτρέψουμε καταδίκη του ΡΚΚ, διαφορετικά θα μετατρέψουμε το πανεπιστήμιο σε λίμνη αίματος”. Όπως και έγινε. Μόλις οι φοιτητές βγήκαν από το τζαμί και προχωρούσαν συνοδεία αστυνομικών, οι Κούρδοι άρχισαν να φωνάζουν στην κουρδική “Ζήτω ο Άπο, ζήτω το ΡΚΚ”, να πετούν πέτρες και να επιτίθενται με λοστούς. Τους τραυματίες φοιτητές προσπάθησαν να τους λιντσάρουν. Τους χτυπούσαν ανελέητα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν αστυνομικοί και πανεπιστημιακοί. Προκλήθηκαν ζημιές στο κτήριο και τα οχήματα του ιδρύματος. Η ΤΔΒΚ έζησε μια πρωτόγνωρη τρομοκρατία και βαρβαρότητα. Ποιοι ήταν οι δράστες; Τρομοκράτες που παρουσιάζονται ως φοιτητές. Ποιο το αποτέλεσμα; Οι δήθεν φοιτητές απελάθηκαν και αποκαταστάθηκε η ηρεμία και ασφάλεια στο πανεπιστήμιο. Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, υπήρξαν φύλλα που έγραψαν: “Άρχισε δίωξη Κούρδων στην ΤΔΒΚ”, “Οι Κούρδοι υπό πίεση”, “Απειλούνται οι Κούρδοι”, με στόχο την προβοκάτσια, την καλλιέργεια διακρίσεων Τούρκων-Κούρδων, την υπονόμευση της ενότητας και τη δημιουργία συνθηκών εμφυλίου πολέμου στην ΤΔΒΚ.

Πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι δεν έχει καμιά σχέση με όλα τα παραπάνω ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός που ζει σε ηρεμία και ασφάλεια στα εδάφη της ΤΔΒΚ και ούτε οι φοιτούντες στα πανεπιστήμια υιοθετούν τις πράξεις αυτές. Όποια και αν είναι η καταγωγή των πολιτών της ΤΔΒΚ, είναι αδέλφια, είναι τα τέκνα αυτή της πατρίδας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις προκλήσεις και προβοκάτσιες».
http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.