Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Σκληρή γλώσσα Ερντογάν προς Ασαντ

Η Αγκυρα ακυρώνει τα σχέδια συνεκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων με τη Δαμασκό

AFP, Reuters

Να σταματήσει «να τρέφεται με αίμα» κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Ταγίπ Ερντογάν, στην πιο σκληρή φραστική επίθεση της Αγκυρας απέναντι σε ένα καθεστώς με το οποίο διατηρούσε μέχρι πρότινος στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα ακυρώνει τα σχέδια συνεκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων με τη Δαμασκό και ότι ενδέχεται να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον γείτονά της αν δεν σταματήσει η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν προσδοκά πλέον από τον Σύρο ηγέτη «να επιδείξει ειλικρινή, πειστική, γενναία και αποφασιστική ηγεσία» παρά μόνο να συνειδητοποιήσει ότι «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και να μην ακολουθήσει τον δρόμο χωρίς επιστροφή, που οδηγεί στο χείλος της αβύσσου».

Επιπλέον, ο Ερντογάν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να τιμωρήσει τους υπευθύνους για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της τουρκικής πρεσβείας στη Δαμασκό και των τουρκικών προξενείων στο Χαλέπι και στη Λατάκεια. Οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του καθεστώτος εναντίον διπλωματικών αποστολών πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής. Στόχος επιθέσεων έγινε και η πρεσβεία της Ιορδανίας, ο βασιλιάς της οποίας κάλεσε πρόσφατα τον Ασαντ να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Στο μεταξύ, η Συρία έζησε το πιο αιματηρό εικοσιτετράωρο στους οκτώ μήνες της κλιμακούμενης πολιτικής κρίσης, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, έχουν στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή 3.500 ανθρώπων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, εκ των οποίων 34 άνδρες του κυβερνητικού στρατού, 27 άοπλοι που πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής και 12 στρατιώτες και αξιωματικοί που είχαν αυτομολήσει στην αντιπολίτευση.

Οι πλέον αιματηρές ένοπλες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην πόλη Ντάρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, λίκνο της εξέγερσης, η οποία είχε αρχικά ειρηνικό χαρακτήρα, αλλά διολισθαίνει σταδιακά προς τον εμφύλιο πόλεμο. Η συριακή κυβέρνηση καταγγέλλει ότι πίσω από την αναταραχή βρίσκονται ισλαμιστές εξτρεμιστές, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας και εξυπηρετούν σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τον Ασαντ «να σταματήσει να δολοφονεί τον ίδιο τον λαό του».

Από την πλευρά του, ο Μπουρχάν Γαλιούν, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (του μεγαλύτερου συνασπισμού αντικαθεστωτικών κομμάτων και οργανώσεων), δήλωσε χθες ότι η αντιπολίτευση «επιθυμεί την υπέρβαση της κρίσης χωρίς στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αξιώσει την παραίτηση του Ασαντ. Οι δηλώσεις του Γαλιούν έγιναν στη Μόσχα, όπου ο Σύρος αντικαθεστωτικός συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία εξακολουθεί να προβάλλει βέτο στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Συρίας από τον ΟΗΕ, παρότι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει από καιρό καλέσει τον Ασαντ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ή να παραιτηθεί. Συνάντηση με αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης είχε χθες, στο Κάιρο, και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος σχεδιάζει να οργανώσει διεθνή διάσκεψη για το συριακό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.