Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία


Τουλάχιστον 18 νεκροί και δεκάδες συλληφθέντες.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν και την Τρίτη την καταστολή των κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων στη χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας δεκάδες άλλους, μεταξύ των οποίων και μαθητές.

«Συνολικά 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, από τους οποίους οι 11 στην επαρχία Χομς», δήλωσε ο Σύρος ακτιβιστής Ομάρ Ιντλίμπι από τη Βηρυτό. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένα κοριτσάκι 8 ετών και μια 16χρονη.

Σύμφωνα με τον Ιντλίμπι στην επαρχία Ντεράα οι αρχές συνέλαβαν 29 μαθητές ενός λυκείου. Άλλοι 80 κρατούνται μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που έγινε στην πολιορκημένη πόλη Ρανκούζ, κοντά στη Δαμασκό. Οι στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις εισόδους της πόλης και έκαναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας λιποτάκτες.

Στο μεταξύ, το συριακό πρακτορείο Sana ανέφερε ότι τρεις «ένοπλοι τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Χομς. Ο στρατός βρήκε και κατάσχεσε όπλα, χειροβομβίδες και συσκευές τηλεπικοινωνιών.

Η συνεχιζόμενη βία ανάγκασε τη Σαουδική Αραβία να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη Συρία, καλώντας όσους υπηκόους της βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν και όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν, να το αποφύγουν. Παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδώσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες και άλλες αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ έχει ήδη απαγορεύσει τις επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Συρίας, πάγωσε περιουσιακά στοιχεία στελεχών του καθεστώτος και τους απαγόρευσε να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.