Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μπορίσοφ: «Δεν αλλάξαμε θέση για το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

Σε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση της Βουλγαρίας για το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, κλήθηκε να απαντήσει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου, τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Μπορίσοφ ρωτήθηκε, εάν η πρόσφατη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου του αγωγού από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας σημαίνει ότι υπάρχει αλλαγή της θέσης της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο.

Σε απάντηση της ερώτησης αυτής, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι, η τελική απόφαση των αρμοδίων οργάνων της βουλγαρικής κυβέρνησης θα ληφθεί, με μοναδικό γνώμονα την εγγύηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης του έργου και για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού, οι οποίες, όπως είπε, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Πρόσθεσε δε, ότι η έγκριση της περιβαλλοντολογικής μελέτης της διεθνούς εταιρίας σχεδιασμού του έργου «Trans Balkan Pipeline» δεν αντιστοιχεί σε έγκριση της υλοποίησης του σχεδίου. Υπενθύμισε ότι τη σχετική απόφαση πρέπει να λάβει η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για τις επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού στο περιβάλλον, όπως προβλέπει η νόμιμη διαδικασία.

Και συνέχισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η θέση του Βούλγαρου πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει: το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πρέπει να διαθέτει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, ότι προσφέρει ουσιαστικά και εγγυημένα οφέλη στη χώρα μας. Αλλά για να προχωρήσουνε στη δυνητική υλοποίηση του, το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι αποδεδειγμένα ακίνδυνο για τον πληθυσμό, για την απασχόληση του, για τον τουριστικό κλάδο και για το περιβάλλον στην περιοχή. Παρόμοιες αποδείξεις για την ασφάλεια του έργου δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής και γι' αυτό τον λόγο η υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δεν εντάσσεται στην ατζέντα της βουλγαρικής κυβέρνησης."

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όλες αυτές τις ενέργειες (τη διαδικασία που αφορά την έρευνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων) τις αναλαμβάνουμε, επειδή μπορούν πολύ εύκολα να μας ενοχοποιήσουν και να μας πάνε στα δικαστήρια στη βάση της διεθνούς συμφωνίας (κατασκευής το αγωγού), να βγει απόφαση εις βάρος μας κι εμείς όχι μόνο να μην κάνουμε το έργο, αλλά να αναγκαστούμε να πληρώσουμε και αποζημίωση γι’ αυτό το σχέδιο».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.