Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: μπαράζ συλλήψεων

A.P., Reuters

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Πάνω από 70 άτομα συνέλαβαν χθες οι τουρκικές αρχές με την κατηγορία της έμμεσης συμμετοχής στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Αγκυρα και στην Προύσα. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία των δικηγόρων του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπου συνέλαβε περίπου 30 άτομα. Οι δικηγόροι που επισκέφθηκαν τον Οτσαλάν στη νήσο-φυλακή του Ιμραλί κατηγορούνται ότι μετέφεραν διαταγές του τελευταίου προς τους στρατιωτικούς διοικητές του PKK. Σε βάρος των υπολοίπων συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή στην Ενωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, που θεωρείται από την Αγκυρα αστικός βραχίονας του PKK.

Σε ακόμα μία επιχείρηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, 15 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνεργασίας με το δίκτυο της Αλ Κάιντα στην κεντρική Τουρκία. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία του Ικονίου. Ο τουρκικός πυρήνας της Αλ Κάιντα έγινε ευρύτερα γνωστός τον Νοέμβριο του 2003 όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης ανατινάχθηκαν έξω από εβραϊκή συναγωγή και στον προαύλιο χώρο του βρετανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Εξήντα τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός πρόξενος, είχαν τότε χάσει τη ζωή τους.

Τέλος, αναβλήθηκε χθες η δίκη των 13 Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως τη χαρακτηρίζει η εισαγγελική αρχή, του 2003. Οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν πίσω στις φυλακές όπου κρατούνται τους τελευταίους εννέα μήνες. Οι διώξεις σε βάρος των δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.