Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Βίαια καταστολή επεισοδίων με δεκάδες νεκρούς στη Συρία

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι, ανάμεσα τους και έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στη Συρία στις επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με νεότερο σημερινό απολογισμό των ανταρτών.

Σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας τονίζει πως 28 πολίτες και πέντε στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 νεκρούς.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον σε συνάντηση που είχε χθες στο Λονδίνο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ, εξέφρασε την εκτίμηση του πως «είναι πολύ πιθανό η κατάσταση στη Συρία να οδηγήσει σε εμφύλιο» και, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του στον Τύπο μετά από τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο, είπε ότι καθώς (και) η Τουρκία εναντιώνεται στο συριακό καθεστώς, «έχουμε το μέσον ώστε να βάλουμε τέλος στις αγριότητες του συριακού καθεστώτος που βρίσκεται σε ηθική χρεοκοπία».

Ο Τούρκος πρόεδρος, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Λονδίνο, δήλωσε στον «Guardian» ότι η Συρία «βρίσκεται σε αδιέξοδο» και ζήτησε από τον Ασαντ, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε σύμμαχός του, να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς αντίσταση.

Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κατρίν Άστον, με την ευκαιρία της συνάντησης της με τη συριακή αντιπολίτευση, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας (CNS), που «αντιμάχονται τη βία και είναι οπαδοί των δημοκρατικών αξιών», καταδίκασε απερίφραστα «τη βίαιη καταστολή στη Συρία» και χαιρέτησε τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εγκαταστήσει ένα κοινό σχέδιο και να δουλέψει με κοινό όραμα για το μέλλον της Συρίας και τη μετάβαση σε δημοκρατική διακυβέρνηση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.