Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία μεταβίβασης εξουσίας υπέγραψαν Σάλεχ και αντιπολίτευση

Χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και η αντιπολίτευση υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη, τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Ο Σαουδάραβας μονάρχης έκανε λόγο για «νέα σελίδα».

Η συμφωνία, την οποία είχε καταρτίσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), προέβλεπε ότι ο Σάλεχ επρόκειτο να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή, με αντάλλαγμα να του παραχωρηθεί πλήρης αμνηστία.

Ο Σάλεχ φέρεται να είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ότι επρόκειτο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για νοσηλεία αμέσως μετά την τελετή, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπαν.

«Μου είπε ότι θα έλθει στη Νέα Υόρκη για να δεχθεί ιατρική φροντίδα αμέσως αφού υπογράψει αυτή τη συμφωνία», είπε ο Μπαν. «Εάν (ο Σάλεχ) έλθει στη Νέα Υόρκη, θα ήμουν ευτυχής να τον συναντήσω», πρόσθεσε.

Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ολοκλήρωσε την -τέταρτη, κατά σειρά- προσπάθεια των μοναρχιών του Κόλπου να επιτύχουν μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της πολύμηνης εφετινής πολιτικής κρίσης στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου-μιας κρίσης που την έφερε στα πρόθυρα ενός νέου γενικευμένου εμφυλίου.

Η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας την εικόνα του Σάλεχ που υπέγραψε το κείμενο παρόντων του Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα και του πρίγκιπα διαδόχου Νέγιφ, ενώ αμέσως μετά τη συμφωνία υπέγραψαν πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Υεμένη.

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ Τζαμάλ Μπενομάρ -με την υποστήριξη διπλωματών των ΗΠΑ και της ΕΕ- κατάφερε να βρει μια συμβιβαστική λύση ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας του ΣΣΚ.

Η συμφωνία προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών μέσα σε τρεις μήνες.

Χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν

Χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, απορρίπτοντας τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που υπογράφηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Το πλήθος κάλεσε σε διεξαγωγή μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της συμφωνίας αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Δε θα εγκαταλείψουμε την πλατεία της Αλλαγής μέχρι να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας και να προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο Σάλεχ και το καθεστώς» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Νεολαίας της Επανάστασης, Ουάλιντ αλ Αμάρι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.