Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία και Ιρλανδία διαφωνούν για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, διαφώνησαν δημοσίως στο Βερολίνο για το θέμα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η Μέρκελ επανέλαβε το αίτημά της για τροποποιήσεις στις συνθήκες που θα επιτρέψουν να παραπέμπονται οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Δικαστήριο όταν παραβιάζουν το όριο που έχει συμφωνηθεί για το δημοσιονομικό έλλειμμά τους.

Έπειτα από συζητήσεις στο γραφείο της καγκελαρίου, ο Κένι δήλωσε: «Οποιοδήποτε βήμα προς μεγάλες αλλαγές στις συνθήκες θα αποτελούσε προφανώς πρόκληση». Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις δυσκολίες που είχαν προκύψει στο παρελθόν στις προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες να επικυρώσουν τις αλλαγές των συνθηκών μέσω δημοψηφισμάτων.

«Είχαμε μία ειλικρινή συζήτηση για το θέμα με την καγκελάριο και πιστεύω ότι η τωρινή κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με τα εργαλεία που διαθέτουμε», πρόσθεσε ο Κένι.

Η Μέρκελ, από τη μεριά της, επέμεινε ότι οι τροποποιήσεις είναι απαραίτητες επισημαίνοντας: «Επιθυμούμε οι Βρυξέλλες, η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, να αποκτήσουν πειθαρχική εξουσία ή να θεσπιστεί το δικαίωμα να κατατίθεται μήνυση από τα κράτη μέλη (της ΕΕ) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν παραβιάζεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν το δικαίωμα να καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους εφόσον παραμένουν πιστές στους κανόνες της ευρωζώνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.