Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Σερβία: Πιθανή μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας στις 2 Απριλίου

Όπως τονίστηκε σε συνέδριο με θέμα την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Η επίτευξη συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι πιθανή στις 2 Απριλίου, όταν θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος του διαλόγου στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε συνέδριο με θέμα την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών στην πράξη, που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.
Τόνισαν, ωστόσο, ότι σημαντικότερη είναι η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα ή των μελλοντικών συμφωνιών και σημείωσαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη που θα επηρεάσει την ποιότητα της λύσης, αλλά να δοθούν χρονικά περιθώρια.
Είναι καιρός το μεγάλο κεφάλαιο Σερβίας και Κοσόβου να κλείσει και οι κοινωνίες να προσηλωθούν στα δικά τους θέματα. Για το διάλογο έχει δαπανηθεί πολλή ενέργεια, η πολιτική φάση θα ολοκληρωθεί και ο διάλογος θα συνεχιστεί για τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, επειδή η «πόρτα» των διαπραγματεύσεων δεν θα κλείσει με τη συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο, διεμήνυσαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φόρουμ για τις Εθνοτικές Σχέσεις και του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ».
Ο διευθυντής του ιδρύματος στη Σερβία, Χένρι Μπόνε εκτίμησε ότι είναι πιθανός συμβιβασμός μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αλλά και ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι επίπονη διαδικασία για τις δύο πλευρές και κυρίως δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν στο Κόσοβο.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ούτε για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, επειδή σημαντικότερο είναι στο διάλογο να επιτευχθεί καλός συμβιβασμός, που είναι εφαρμόσιμος στην πράξη.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι είναι θεμιτό το ερώτημα, αν αυτή τη στιγμή πρέπει να ληφθεί απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, όταν η εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας δεν έχει ξεκινήσει.
Ο διευθυντής του Φόρουμ για τις Εθνοτικές Σχέσεις, Ντούσαν Γιάνιτς εκτίμησε ότι ο επόμενος γύρος του διαλόγου είναι πολύ σημαντικός με δεδομένο ότι θα εξεταστούν κρίσιμα θέματα, όπως οι παράλληλοι θεσμοί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε η Πρίστινα, ούτε το Βελιγράδι έχουν άλλες επιλογές από την επίτευξη συμφωνίας.
Ο κ. Γιάνιτς τόνισε ότι είναι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας της Σερβίας, ότι δεν επιθυμεί διακοπή του διαλόγου είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά και απαισιόδοξος όσον αφορά τα περιθώρια της μεταβατικής περιόδου, καθώς, όπως τόνισε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το βόρειο τμήμα του Κοσόβου έχει ιδιαιτερότητες και στην περιοχή δεν υπήρξε μέχρι τώρα σημαντική επιρροή των αρχών του Κοσόβου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών και Ανάπτυξης της Πολιτικής, (KIPRED) Ιλίρ Ντέντα, ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι άρχισαν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για συμβιβασμό, αν και οι δύο πλευρές το κάνουν με το βαλκανικό τρόπο, με κλίμα ευφορίας και με χειραγώγηση.
Ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας έχει προσλάβει πολύ μεγάλο πολιτικό κύρος, οπότε αποκλείεται να μην υπάρξει συμφωνία, είπε ο κ. Ντέντα και πρόσθεσε ότι όποια κι αν είναι η συμφωνία, καμία πλευρά δεν θα μπορεί να πει ότι νίκησε.
»Όλοι θα αισθανθούμε πίκρα, όταν θα δούμε τη συμφωνία, αλλά πρέπει να ζήσουμε με αυτή, γι' αυτό δεν πρέπει να την παρουσιάζουμε με ευφορία» εκτίμησε και τόνισε ότι τον ανησυχεί ο τρόπος με τον οποίο ο βορράς θα ενταχθεί στο σύστημα του Κοσόβου, επειδή σε αυτό βλέπει απόσταση από το σχέδιο Αχτισσάρι και δημιουργία εξουσίας τρίτου επιπέδου.
Είναι σημαντικό να υπάρξει διάλογος της Πρίστινας με τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου, οι οποίοι πρέπει να βρουν απάντηση στο ερώτημα τι θα τους συμβεί, δήλωσε ο διευθυντής του ανεξάρτητου δικτύου σερβικών τηλεοπτικών σταθμών από την Πρίστινα, Νέναντ Ραντοσάβλιεβιτς.
Η πρόεδρος του συμβουλίου του Κοσόβου για την εξωτερική πολιτική, Αντζελούσα Μορίνα διατύπωσε τη θέση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας Πρίστινας - Βελιγραδίου, στις 2 Απριλίου, στις Βρυξέλλες και ότι από αυτή θα προέλθει ενός είδους ένωση σερβικών δήμων, αλλά είπε ότι εκκρεμεί το πρόβλημα ποιος θα επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας και πως θα ενσωματωθεί το βόρειο Κόσοβο.
Η κ. Μορίνα άσκησε κριτική στη ΕΕ επειδή όπως ανέφερε ο διάλογος δεν διεξάγεται με διαφάνεια και σε αυτόν συμμετέχει πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων με αποτέλεσμα να μην γίνεται γνωστό τι έχει συμφωνηθεί.
»Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά υποθέτουμε ότι θα έχει κάτι θετικό» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η εμπειρία δείχνει ότι «οι Σέρβοι και οι Κοσοβάροι δεν θέλουν και δεν είναι έτοιμοι να αρχίσουν να συνεργάζονται ή να καταλήξουν σε λύσεις που θα εξομαλύνουν τις ζωές τους ή θα φέρουν δύο χώρες».
Η πλειοψηφία των πολιτών στο Κόσοβο ανησυχεί αν ο βορράς μπορεί να αποδεχθεί την εξουσία της Πρίστινας ή αν θα υπάρξει διχοτόμηση, πρόσθεσε.
Ο βουλευτής της Σερβικής Βουλής, Ρίζα Χαλίμι τόνισε ότι οι κάτοικοι της κοιλάδας του Πρέσεβο είναι όλο αυτό το διάστημα όμηροι των ανύπαρκτων σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και πρόσθεσε ότι αναμένει με οποιαδήποτε συμφωνία στις Βρυξέλλες να αρχίσουν να επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων στο συγκεκριμένο τμήμα της νότιας Σερβίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.