Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ρωσική επίδειξη ισχύος με γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα

Δημοσίευση : 29-03-13
AFP, Reuters
Αίσθηση στις πρωτεύουσες μεγάλων Δυτικών δυνάμεων προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων μεγάλης κλίμακας στη Μαύρη Θάλασσα. Οπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας έδωσε τη σχετική διαταγή στις 4 τα χαράματα, ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μόσχα από τη Νότια Αφρική, όπου εκπροσώπησε τη χώρα του στη σύνοδο κορυφής των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS).
«Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις με στόχο να διαπιστωθεί η ετοιμότητα και το επίπεδο συντονισμού μεταξύ των διαφόρων μονάδων», δήλωσε, δικαιολογώντας την αιφνιδιαστική απόφαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Προσέθεσε δε ότι στα γυμνάσια θα λάβουν μέρος 36 πολεμικά πλοία, αρκετά μαχητικά αεροσκάφη και μέχρι 7.000 Ρώσοι στρατιώτες και ναύτες, χωρίς να διευκρινίσει τη χρονική τους διάρκεια. Oι γειτονικές χώρες, Γεωργία και Ουκρανία, δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τις ασκήσεις, κάτι που ωστόσο δεν είναι αναγκαίο, βάσει των υπαρχουσών συνθηκών, για γυμνάσια όπου εμπλέκονται κάτω των 7.000 στρατιωτών.
Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, η βάση του οποίου βρίσκεται στη Σεβαστούπολη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον κερδισμένο από τη Ρωσία πόλεμο του 2008 εναντίον της Γεωργίας, με μήλον της Εριδος την αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Αμπχαζίας. Πρόσφατα, οι ένοπλες δυνάμεις της φιλοαμερικανικής Γεωργίας του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι άρχισαν κοινές ασκήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με αμερικανικές δυνάμεις, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Εξάλλου, η ενοικίαση, από την πλευρά της Ρωσίας, της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης, η οποία βρίσκεται στο έδαφος της Ουκρανίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, έχει προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν έντονες τριβές ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίδειξη ισχύος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα -μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις τριβές με τις γειτονικές της πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες- οφείλεται εν μέρει και στην πίεση που δέχεται η ρωσική ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία. Η ρωσική βάση στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, μαζί με εκείνη της Σεβαστούπολης, είναι η μόνη που διαθέτει η χώρα στις θερμές θάλασσες του Νότου, και ενδεχόμενη απώλειά της θα περιόριζε τις βάσεις της Ρωσίας μόνο στις ψυχρές θάλασσες, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.
Στα 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναστύλωση του αξιόμαχου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κάνοντας λόγο για προσπάθειες των ηγετικών δυνάμεων της Δύσης να περιορίσουν ή και να περικυκλώσουν τη χώρα του. Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις με στόχο την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και τη ριζική ανανέωση των οπλικών τους συστημάτων.
Σε μια άλλη εξέλιξη, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας απεκάλυψε χθες ότι η χώρα του προτίθεται να εγκαταστήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος την ανάγκη συντήρησης του εξοπλισμού των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα. «Θα εξετάσουμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή βάσεων συντήρησης επί αφγανικού εδάφους», δήλωσε ο επικεφαλής Διεθνούς Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Σεργκέι Κοσέλεφ. Τα τελευταία χρόνια, το αμερικανικό Πεντάγωνο αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών ελικοπτέρων, για λογαριασμό των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, παρά τις αντιδράσεις αρκετών μελών του Κογκρέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.