Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Β. Κορέα: Ετοιμάζει πυραύλους απειλώντας να πλήξει τις ΗΠΑ

Δημοσίευση : 29 Mαρτίου 2013
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διέταξε σήμερα να γίνουν προετοιμασίες ενόψει πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της αμερικανικής ηπείρου και των βάσεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ως απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις «αόρατων» βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από την κορεατική χερσόνησο στην οποία επικρατεί ένταση.
Η διαταγή, η οποία δόθηκε τη νύκτα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης με τους ανώτατους διοικητές του στρατού, απαντά στις πτήσεις των B-2 κατά τις κοινές αμερικανο-νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν. Τα B-2 είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Σε περίπτωση κάποιας «παράτολμης» πρόκλησης των Αμερικανών, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις «θα πρέπει να πλήξουν ανελέητα την αμερικανική ήπειρο (...), τις στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού περιλαμβανομένων της Χαβάης και του Γκουάμ, και αυτές που βρίσκονται στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κιμ, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει τεχνολογία που να της επιτρέπει να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον τόσο μακρινών στόχων, εκτιμούν οι περισσότεροι παρατηρητές.
Σύμφωνα με ανώνυμη νοτιοκορεατική πηγή, την οποία επικαλέσθηκε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, «μια σαφής αύξηση» των κινήσεων οχημάτων και ανθρώπων εντοπίσθηκε στις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στη βορειοκορεατική πλευρά.
Την προηγουμένη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δύο «αόρατα» βομβαρδιστικά B-2 είχαν πετάξει πάνω από τη Νότια Κορέα στη διάρκεια εκπαιδευτικών αποστολών και υπογράμμισαν επίσης την αμερικανική δέσμευση στο πλευρό της συμμάχου τους, της Νότιας Κορέας, σ' αυτή την περίοδο των αυξημένων εντάσεων στη χερσόνησο. Στο πλαίσιο των ασκήσεων, τα B-2 έρριξαν «αδρανή πυηρομαχικά» σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε πως οι πτήσεις των βομβαρδιστικών ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επίδειξη δύναμης και πως αντιστοιχούν με ένα «τελεσίγραφο (των Αμερικανών) που δείχνει πως θέλουν να κηρύξουν με κάθε τίμημα έναν πυρηνικό πόλεμο».
Η Ουάσινγκτον σπάνια ανακοινώνει δημοσίως τις εκπαιδευτικές πτήσεις των B-2, ενός φοβερού όπλου που επινοήθηκε για ειδικές αποστολές στρατηγικών βομβαρδισμών από μεγάλο ύψος (ως 15.000 μέτρα) πίσω από τις γραμμές του αντιπάλου. Τα αεροπλάνα αυτά θεωρούνται αόρατα από τα ραντάρ, πετούν περίπου με την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να μεταφέρουν ως 18 τόνους συμβατικών ή πυρηνικών όπλων, μεταξύ των οποίων 16 βόμβες των 900 κιλών που καθοδηγούνται από δορυφόρο ή οκτώ τρομερές GBU-37 αντιμπούνκερ.
Η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη απειλήσει την Τρίτη τις ΗΠΑ με πλήγματα εναντίον των βάσεών τους στον Ειρηνικό ή του εδάφους τους. Η ανακοίνωση, η οποία είχε αναμεταδοθεί από το KCNA, προερχόταν από τη διοίκηση του στρατού. Αυτή τη φορά προέρχεται από τον ηγέτη της χώρας.
Χθες Πέμπτη η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει για μια ακόμη φορά πως είναι «έτοιμη να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενο» από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως προς το παρόν οι πολεμοχαρείς ρητορείες της Βόρειας Κορέας δεν συνοδεύονται από στρατιωτικές ενέργειες.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πολύ λίγο πιθανός ένας αληθινός πόλεμος --τον οποίο ο βορράς είναι βέβαιο πως θα έχανε--, όμως περιμένουν μια κίνηση δυσαρέσκειας από την Πιονγκγιάνγκ, όπως ήταν ο βομβαρδισμός ενός μικρού νοτιοκορεατικού νησιού το Νοέμβριο του 2010 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.
Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ ενισχύουν πάντως το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας τους, που προβλέπει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη σύμμαχό τους, ακόμη και σε περίπτωση ήσσονος σημασίας πρόκλησης από τη Βόρεια Κορέα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.