Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η γαλλική (ειρηνική) εισβολή στις ΗΠΑ

Διανοούμενοι «επιστρατεύθηκαν» στη Νέα Υόρκη για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος της φιλοσοφικής σκέψης των Γάλλων

Tου Φιλιππου Χατζοπουλου


Με το φαινόμενο της εξάπλωσης της γαλλικής φιλοσοφικής σκέψης στις ΗΠΑ ασχολήθηκε πρόσφατα το περιοδικό Nouvel Observateur, με την ανταποκρίτρια του εντύπου Οντ Λανσελέν να περιγράφει τις λεπτομέρειες της «κατάκτησης» σε άρθρο της.

Οι Γάλλοι διανοούμενοι υποχρεώθηκαν να διδαχθούν τη μετριοφροσύνη. Εκείνοι, από τον Σαρτρ μέχρι και τον Φουκό, που γίνονταν κάποτε δεκτοί στη Νέα Υόρκη σαν ημίθεοι, αναγκάζονται σήμερα να σταθούν στην ουρά, πίσω από ελάσσονος σημασίας τοπικούς διανοούμενους. Ποιος είναι ο επόμενος αστέρας των γαλλικών γραμμάτων; Το ερώτημα αυτό έπαψε πια να απασχολεί κατά προτεραιότητα τους Αμερικανούς.

Ανοιξε την... πόρτα

Ο Πολ Χολντενγκρέμπερ, διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, είναι ο άνθρωπος που καλούνται να σαγηνεύσουν οι Γάλλοι διανοούμενοι. Ο Χολντενγκρέμπερ σπούδασε άλλωστε φιλοσοφία τη δεκαετία του 1980 στο Παρίσι και επηρεάστηκε καθοριστικά από τον δάσκαλό του, τον Κλοντ Λεβί-Στρος. Για τον λόγο αυτό, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης δέχθηκε να ανοίξει τις πύλες του ιδρύματος σε Γάλλους φιλοσόφους, σε μια φιλόδοξη απόπειρα ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

Η πρωτοβουλία, με τίτλο «Τείχη και Γέφυρες», αφορά συναντήσεις φιλοσόφων και κοινωνιολόγων, ενώ ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η επιλογή των συμμετεχόντων, που έφερε στις ΗΠΑ τη νέα φιλοσοφική ελίτ της Γαλλίας. Οι Ελί Ντιρίνγκ, Πατρίς Μανιλιέ και Πιερ Κασού-Νογκές είναι λίγα από τα πολλά σημαντικά ονόματα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, ενώ στο παράρτημα της βιβλιοθήκης στο γειτονικό Μπρούκλιν, μίλησαν η ελληνίστρια Μπαρμπαρά Κασέν και ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ζαν-Πιερ Ντιπουί.

Μεγάλη προσέλευση

Οι συζητήσεις -που έγιναν εξ ολοκλήρου στα αγγλικά- προσείλκυσαν μεγάλο αριθμό φοιτητών, προκαλώντας την έκπληξη ακόμη και των ίδιων των διοργανωτών, που δεν περίμεναν τέτοια κοσμοσυρροή. Η επιτυχία των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης οφείλεται στην προσεκτική προετοιμασία της εκδήλωσης από την εμπνεύστρια αυτής, Μαρίν Καρμίτς, πρόεδρο του κρατικού γαλλικού οργανισμού Συμβουλίου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας (CCA). Η Καρμίτς όργωσε κυριολεκτικά τον κόσμο αναζητώντας Γάλλους διανοούμενους, ικανούς να συγκινήσουν το αμερικανικό κοινό και όλα αυτά παρά τη σκληρή κριτική που αντιμετώπισε ως στενή συνεργάτις του προέδρου Σαρκοζί.

«Οταν άρχισα να ασχολούμαι με την προώθηση της γαλλικής σκέψης, πριν από δύο χρόνια, αποφάσισα ότι η άμεση προτεραιότητά μας ήταν η εξαγωγή της σε άλλες χώρες, που μόνο αυτή θα μπορούσε να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση στους Γάλλους διανοητές», λέει η Μαρίν Καρμίτς.

Και πολλές αντιδράσεις


Η πρωτοβουλία της προέδρου του CCA προκάλεσε, όμως, θύελλα αντιδράσεων. Ο ειδικός της Γαλλίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) Τομ Μπίσοπ, ο άνθρωπος που έφερε το γαλλικό «νέο μυθιστόρημα» στις ΗΠΑ, έφθασε στο σημείο να επικοινωνήσει με ορισμένους από τους συμμετέχοντες σε μια προσπάθεια να τους μεταπείσει, εμφανίζοντας το συνέδριο του CCA και της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης ως «πολιτική φιέστα». Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Μπίσοπ και άλλων διαφωνούντων, ουδείς μπόρεσε να αποδείξει ότι η Καρμίτς επέβαλε την ιδεολογική γραμμή του προέδρου Σαρκοζί, όπως έδειξε και η επιλογή του νέου μαθητή του Φουκό, Γκρεγκουάρ Σαμαγιού ή της συνεργάτιδος της αριστερής επιθεώρησης «Vacarme» Σοφί Ουανίτς.

Τη διαφωνία του εξέφρασε, πάντως, και ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, που είπε: «Εκπλήσσομαι που η Μαρίν Καρμίτς φέρνει στη Νέα Υόρκη διανοούμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πια γαλλικός πολιτισμός». Η αλήθεια είναι ότι ουδείς Γάλλος διανοούμενος ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. Ο αρθρογράφος του περιοδικού New Yorker Φίλιπ Γκούρεβιτς, όμως, υποστηρίζει ακριβώς αυτό: «Για να γίνει γνωστός στις ΗΠΑ, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί χρειάστηκε να γράψει για την Αμερική και να πραγματοποιήσει εκστρατεία προώθησης. Ο Αλμπέρ Καμύ δεν είχε χρειαστεί να κάνει το ίδιο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_25/03/2011_437038

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.