Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τη Μιζουράτα

Πληροφορίες για νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά. Αναγκαστική προσγείωση αμερικανικού F-15 σε αγροτική περιοχή. Το πολεμικό ναυτικό των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα αναλάβει την περιφρούρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.

Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο πρακτορείο Reuters.

«Η κατάσταση εδώ και πολύ κακή. Τανκς άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη σήμερα το πρωί... ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν επίσης μέρος στις επιχειρήσεις. Ένα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά που επέβαιναν, το μεγαλύτερο ήταν 13 ετών», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ένας κάτοικος που ονομάζεται Μοχάμεντ Άχμεντ και βρισκόταν έξω από το νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροί από την επίθεση έφτασαν τους σαράντα.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.

Καταστροφή ναυτικής εγκατάστασης στην Τρίπολη

Οι ολονύκτιες δυτικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας ενώ κατέστρεψαν και αρκετά στρατιωτικά οχήματα, ανακοινώθηκε από λίβυο αξιωματούχο.

Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στην περιοχή και είχε επαφή με λίβυους αξιωματούχους μετέδωσε ότι είδε στρατιωτικά οχήματα που έφεραν τέσσερις σοβιετικής κατασκευής πυραύλους να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα οχήματα ήταν σταθμευμένα σε κτίριο που η σκεπή του κατέπεσε από το βομβαρδισμό.

Παράλληλα, δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κτύπησαν σήμερα ένα μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Διεύρυνση της συμμαχικής βάσης ζητούν Ομπάμα και Ερντογάν

Συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κατάρ είχε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιζητεί την διεύρυνση της συμμετοχής στις συμμαχικές στρατιωτικές επιθέσεις στις λιβυκές δυνάμεις και να διευκρινιστεί το θέμα της ηγεσίας της αποστολής στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποστολή αυτή «θα απαιτήσει μια ευρείας βάσης διεθνή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών, για την εφαρμογή και την επιβολή των αποφάσεων του ΟΗΕ, η οποία θα στηρίζεται στις εθνικές συμβολές και θα καταστεί δυνατή μέσω των μοναδικών πολυεθνών ικανοτήτων διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι Ομπάμα και Ερντογάν επανέλαβαν εξάλλου ότι «υποστηρίζουν πλήρως» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δίδει άδεια για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, προσέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα μετάσχει σε μαχητικές αποστολές στη Λιβύη.

Κατά τη συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Ομπάμα ευχαρίστησε εξάλλου την Τουρκία επειδή βοήθησε να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις δημοσιογράφοι των Νιου Γιορκ Τάιμς, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ, ο Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του εμιράτου στην αποστολή στη Λιβύη, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδευε στη Λατινική Αμερική.

Ο Ομπάμα είπε στον σέιχ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι ότι η συμμετοχή της χώρας του στην αποστολή στη Λιβύη δείχνει το ρόλο που έχει ο ηγέτης του Κατάρ στην περιοχή, δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Συντριβή αμερικανικού F-15

Εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι ένα αεροσκάφος F-15E της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη τη νύχτα στη Λιβύη και ότι και οι δύο χειριστές διεσώθησαν έχοντας μόνο μικροτραυματισμούς.

Ο εκπρόσωπος Βινς Κρόουλι τόνισε ότι οι δυο χειριστές χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματα και πρόσθεσε ότι αιτία της αναγκαστικής προσγείωσης είναι πιθανότατα η μηχανική βλάβη και όχι εχθρικά πυρά.

Επίσης, μία ισχυρή έκρηξη, που την ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά τα οποία φώτισαν το νυχτερινό ουρανό της λιβυκής πρωτεύουσας, σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Τρίπολη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η έκρηξη και τα πυρά προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας δέχτηκαν νέες επιθέσεις από αυτό που αποκάλεσε «σταυροφόρο εχθρό». Αυτές οι επιθέσεις «δεν πρόκειται να τρομάξουν το λιβυκό λαό», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης. Η ναυτική Βάση της Μπουσέτα χτυπήθηκε (λίγο μετά τις 19:00 GMT), σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες.

Οι συμμαχικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Λιβύη, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Η Βεγγάζη αποτελεί από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη το προπύργιο των επαναστατών κατά του καθεστώτος του Καντάφι.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη. Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας που ακολουθήθηκαν από εκρήξεις, ακούστηκαν το βράδυ στην περιοχή της κατοικίας του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διεθνής Συμμαχία, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία, βομβάρδισε, τη Δευτέρα, την πόλη της Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο της φυλής των Γκουεντέτφα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Από το Σάββατο, η εχθρική Συμμαχία έκανε αεροπορικές επιδρομές και έριξε πυραύλους στην Τρίπολη, τη Ζουάρα, τη Μισράτα (δυτικά), τη Σύρτη και την Σέμπχα, βάζοντας κυρίως ως στόχο τους αερολιμένες», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ναι. Η Σέμπχα βομβαρδίστηκε σήμερα», απάντησε όταν ρωτήθηκε για την ημερομηνία της επίθεσης. Είπε επίσης ότι οι επιδρομές της Συμμαχίας έπληξαν σήμερα και ένα «μικρό ψαρολίμανο», 27 χλμ δυτικά της Τρίπολης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «πολλά θύματα» μεταξύ των αμάχων, κυρίως στο «πολιτικό αεροδρόμιο» της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, 600 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Στο μεταξύ κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Λιβύη θέλει σταθερότητα, αλλά θα αντεπιτεθεί αν οι αντάρτες προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τα Δυτικά πλήγματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων για να προχωρήσουν προς την Τρίπολη. «Στόχος μας είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ενότητα της Λιβύης. Αλλά τελικά εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Οπλίζουμε τους ανθρώπους μας. Θα έχετε ένα έθνος 6 εκατομμυρίων ενόπλων ανθρώπων και θα πολεμήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.

«Η Λιβύη ζητεί επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη γαλλο-αμερικανο-βρετανική επίθεση κατά της Λιβύης, ένα ανεξάρτητο κράτος και μέλος του ΟΗΕ», αναφέρει το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη, ενέκρινε ψήφισμα για να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Με το νατοϊκό ναυτικό το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν σήμερα να εμπιστευτούν στο πολεμικό τους ναυτικό την αποστολή του επιβολής του εμπάργκο όπλων με προορισμό της Λιβύη, το οποίο έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ, όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών του ΝΑΤΟ «συμφώνησαν να επιβάλλουν εμπάργκο στα όπλα που θα προωθηθούν μέσω θαλάσσης» προς τη Λιβύη, πρόσθεσε ο διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Πρέπει να αποχωρήσει ο Καντάφι

«Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Σαντιάγο της Χιλής, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την εντολή του ψηφίσματος 1973 των Ηνωμένων Εθνών στη στρατιωτική τους δράση στη Λιβύη. Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέιρα, ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι ο στρατιωτικός στόχος στη Λιβύη είναι να προστατεύσει τους αμάχους από τις επιθέσεις του Καντάφι - και όχι η εκδίωξή του από την εξουσία.

Η αποχώρηση από την εξουσία του Μουαμάρ Καντάφι «παραμένει ο τελικός στόχος» των Ηνωμένων Πολιτειών, επανέλαβε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από τρεις ημέρες στρατιωτικών πληγμάτων στη Λιβύη. «Προσπαθούμε να πείσουμε τον συνταγματάρχη Καντάφι, το καθεστώς του, και τους συγγενείς του, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία. Αυτό παραμένει ο τελικός στόχος μας», δήλωσε ο Μάρκ Τόουνερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο κ. Τόουνερ φρόντισε να γίνει η διάκριση ανάμεσα σε αυτόν τον «μακροπρόθεσμο» στόχο, και τη σημερινή επιχείρηση στο πλαίσιο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών, που αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων. Ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάικλ Mάλεν, όταν ρωτήθηκε την Κυριακή από τα μέσα ενημέρωσης, δεν απέκλεισε την υπόθεση της διατήρησης του Καντάφι στην εξουσία, στο τέλος των Συμμαχικών επιχειρήσεων. Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων για την Αφρική, υπογράμμισε ότι η αποστολή του αμερικανικού στρατού στη Λιβύη «δεν είναι» η υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα μειώσουν σύντομα» τη συμμετοχή τους στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ακόμα, ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα ήταν «λάθος» για τη συμμαχία να θέσει ως στόχο το να δολοφονήσει τον Καντάφι.

Ζήτημα διοίκησης στρατιωτικών δυνάμεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη σε άλλους συμμάχους σε μερικές ημέρες: «Αναμένουμε αυτή η μεταβίβαση να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες».

Η πρόθεσή μας είναι να μεταφερθεί στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της διεθνούς δύναμης που επιχειρεί για τη δημιουργία ζώνης ενάεριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Θα σας εξηγήσω πώς θα ενεργήσει η συμμαχία: τώρα επιχειρεί υπό αμερικανική διοίκηση με την πρόθεση να μεταφερθεί η διοίκηση αυτή στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο κ. Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αποστολή αυτή θα το κάνουν, είπε. «Σαφώς η αποστολή θα ωφεληθεί από αυτό λόγω της χρήσης του δοκιμασμένου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σε θέματα διοίκησης και ελέγχου» ανέφερε ο κ. Κάμερον. Η διεθνής συμμαχία πρόσθεσε ο κ. Κάμερον έχει ουσιαστικά «εξουδετερώσει» την λιβυκή αεράμυνα.

«Μπορώ να ενημερώσω το κοινοβούλιο ότι η συμμαχικές δυνάμεις έχουν σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώσει τη λιβυκή αεράμυνα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ζώνη εναέριου αποκλεισμού που έχει δημιουργηθεί με επιτυχία πάνω από τη Λιβύη», επισήμανε. Αναφερόμενος τέλος στα γεγονότα στην Υεμένη ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του και «προέτρεψε κάθε χώρα της περιοχής να σεβαστεί τις επιθυμίες του λαού της με μεταρρυθμίσεις και όχι με την καταστολή» των λαϊκών εξεγέρσεων.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στην πορεία της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», τόνισε ότι «αν το NATO δεν αναλάβει σύντομα τον συντονισμό των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο για να ελέγξει και πάλι, η Ιταλία, τις βάσεις της». Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, τόνισε επίσης ότι «η Ρώμη εργάζεται για να περάσει, μέσα στις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες, ο όλος έλεγχος των επιχειρήσεων στα χέρια του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά, θα ζητήσουμε να ισχύσει η αρχή σύμφωνα με την οποία για το σύνολο των ευθυνών, θα πρέπει να απολογούνται όλοι».

Ο Φρατίνι πρόσθεσε, τέλος, ότι « η Ιταλία, κατά την αρχική φάση, δέχθηκε να πάρει μέρος στην συμμαχία αυτή, που δρα μέσω τριών στρατηγείων: του αμερικανικού, που βρίσκεται στην Νάπολη, του βρετανικού και του γαλλικού. Ξεκινήσαμε, δηλαδή, με μια κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση, στον κανόνα, που είναι η Ατλαντική Συμμαχία». Κατά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου που μόλις ολοκληρώθηκε στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημείωσε ότι «ο συντονισμός των επιχειρήσεων στη Λιβύη πρέπει να επανέλθει στο NATO» ενώ θέλησε επίσης να καταστήσει σαφές ότι τα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν άνοιξαν, και ούτε πρόκειται να ανοίξουν, πυρ».

Βρετανία: Οι επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας έχουν «πραγματικό αποτέλεσμα"

Η στρατιωτική δράση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη έχει «πραγματικό αποτέλεσμα» όσον αφορά την προστασία αμάχων και την αποτροπή νέων επιθέσεων από το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, υποστήριξε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, η εκστρατεία των συμμαχικών δυνάμεων έχει σταματήσει τις επιθέσεις του Καντάφι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου υποστράτηγος Τζον Λόριμερ.

«Έχουμε τις καλύτερες δυνατές ενδείξεις ότι η επιχείρηση έχει πραγματικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Υπάρχει «απροθυμία» τόσο από το λιβυκό πολεμικό ναυτικό όσο και από την αεροπορία να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους από το Σάββατο, οπότε ξεκίνησε η διεθνής επέμβαση, επεσήμανε ο Λόριμερ.

Η «επίθεση» του Καντάφι στη Βεγγάζη έχει σταματήσει, παρόλα αυτά η απειλή «δεν έχει αποτραπεί εντελώς», πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα της καταστροφής ενός τζαμιού στη Ζαουίγια.

Ο Λόριμερ δήλωσε εξάλλου ότι βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη Tornado πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας «μία σειρά αναγνωριστικών πτήσεων για να προστατεύσουν τους άμαχους» χωρίς να κάνουν επιθέσεις.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χσμ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν την αποστολή τους για τη δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού και ότι οι χερσαίες λιβυκές δυνάμεις κινούνται προς τα νότια της Βεγγάζης -προπύργιο των εξεγερμένων- δείχνοντας ότι διαθέτουν «μικρή δυνατότητα και θέληση».

Πρόσθεσε ότι η προέλαση των λιβυκών δυνάμεων έχει ανακοπεί και στις πόλεις Ατζνταμπίγια και Μιζουράτα λόγω των συνεπειών από την στρατιωτική δράση των δυνάμεων της συμμαχίας. Οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν ωστόσο ενεργές και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και η δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κατέληξε.

ΗΠΑ: Μερικοί στη Ρωσία πιστεύουν τα «ψέματα» του Καντάφι

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι στη Ρωσία μοιάζουν να πιστεύουν τα «ψέματα», όπως τα χαρακτήρισε, του Μουάμαρ Καντάφι για απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λιβύη.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί σ' αυτό και φαίνεται σαν μερικοί άνθρωποι εδώ να θεωρούν αληθινούς τους ισχυρισμούς του Καντάφι για τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων, που σε ό,τι με αφορά αποτελούν καθ' ολοκληρίαν ψέματα», δήλωσε ο Γκέιτς στους δημοσιογράφους έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με το ρώσο υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ.

Ο Γκέιτς υπογράμμισε επίσης πως «η ένταση των σημαντικών στρατιωτικών πληγμάτων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή θα μειωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες», καθώς θα χρειάζονται λιγότερα πλήγματα επειδή τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Καντάφι θα έχουν εξαλειφθεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι η αστάθεια στην Υεμένη μπορεί να αποσπάσει την προσοχή στη χώρα αυτή από τον αγώνα εναντίον της Αλ-Κάιντα και υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σερντιούκοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ρωσία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και διεξαγωγή πολιτικών διαπραγματεύσεων.

«Καλούμε να γίνουν όλα όσα πρέπει για να σταματήσει η βία. Είμαστε σίγουροι πως ο καλύτερος δρόμος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός και η έναρξη ενός διαλόγου», δήλωσε ο Σερντιούκοφ μετά τη συνάντηση του με τον Γκέιτς.

Δεν διαπραγματεύονται οι εξεγερμένοι

Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποτελεί την ηγεσία των εξεγερμένων στη χώρα, ανέφερε ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο φθοράς τον οποίο επέβαλε αυτός ο δικτάτορας» δήλωσε ο Αμπέντ αλ Χαφίζ Γκόγκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. «Εξαιτίας αυτού αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε μαζί του. Θα δούμε το τέλος του παρά να διαπραγματευτούμε. Καταζητείται διεθνώς ως εγκληματίας πολέμου. Θα δικαστεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του», πρόσθεσε.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων. «Η επιτροπή απορρίπτει το να έρθουν επιτόπου ξένα στρατεύματα, όμως ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι», δήλωσε στη Βεγγάζη ο Άχμεντ Ελ-Χάσι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Ο στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στο Παρίσι ο Τιερί Μπουρχάρντ, εκπρόσωπος των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 20 στρατιωτικά της αεροσκάφη πάνω από τη Λιβύη, με βάση την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε καμία αεροπορική επίθεση από αργά Δευτέρα το απόγευμα. Πρόσθεσε καταλήγοντας ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα είναι στην περιοχή έτοιμο να μετάσχει στην επιχείρηση στη Λιβύη από αύριο Τρίτη.

Ε.Ε: Έτοιμη για ανθρωπιστική υποστήριξη

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει μια υποστήριξη υπό τη μορφή μιας αποστολής στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, προκειμένου να υποστηρίξει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (στη Λιβύη) ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα» του ΟΗΕ και στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «συντονισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

«Οι ενέργειες αυτού του είδους θα σέβονται πλήρως τις εντολές του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικών και πολιτικών μέσων άμυνας», προστίθεται στο κείμενο.

Η ΕΕ «υπογραμμίζει επίσης την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην υλοποίηση» της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζει τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ που έγινε το Σάββατο στο Παρίσι, την οποία χαρακτηρίζει «μια αποφασιστική συμβολή» στην υλοποίηση αυτή.

Γαλλία: Νατοϊκή υποστήριξη μόνο με μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη όταν οι ΗΠΑ μειώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Κριστίν Φαζ μιλώντας στους δημοσιογράφους πρόσθεσε εξάλλου ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη, θα συζητηθεί το αίτημα της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

«Αυτό θα συζητηθεί στο συμβούλιο ασφαλείας την Πέμπτη. Υποθέτω ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ή ο εκπρόσωπός του θα αναφερθούν στο ζήτημα», επεσήμανε η Φαζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.