Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ποιοι ανακοίνωσαν συμμετοχή



Reuters, AP

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη οδήγησε το καθεστώς Καντάφι στην κήρυξη μονομερούς κατάπαυσης του πυρός.

Στην προτεινόμενη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είχε δεσμευθεί να συμμετάσχει -εκτός των ΗΠΑ- και ο Καναδάς με έξι μαχητικά CF-18 και 200 άτομα τεχνικό προσωπικό. Η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τις βάσεις της Ρότα και της Μορόν στη ΝΔ Ισπανία, προσφέροντας παράλληλα και αεροναυτικές δυνάμεις στη Συμμαχία. Την ίδια ώρα, Νορβηγία, Δανία και Κατάρ ανακοίνωναν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση, ενώ η Βαρσοβία δεσμεύθηκε να προσφέρει επιχειρησιακή υποστήριξη. Νορβηγία και Δανία προσέφεραν μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προϋποθέτει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα έχουν απόλυτη κυριαρχία του αέρα, αλλά και πλήρη εικόνα του λιβυκού εναέριου χώρου. Το πρώτο έχει ήδη εξασφαλισθεί με την παρουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης, ενώ το δεύτερο εγγυώνται τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου AWACS που περιπολούν πάνω από τη χώρα και έχουν έδρα τους τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.

Σε περίπτωση που τα AWACS ή τα πανίσχυρα ραντάρ επιφανείας των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ εντοπίσουν εναέριο στόχο, διατάσσουν την άμεση απογείωση αεροσκαφών αναχαίτισης τύπου F-18 από το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ». Τα F-18 διαθέτουν μόνιμη εντολή κατάρριψης κάθε λιβυκού πολεμικού αεροσκάφους ή ελικοπτέρου.

Οι αντιρρήσεις

Πολλοί είναι, όμως, εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος. Η απαγόρευση πτήσεων στη Βοσνία αποδείχθηκε ατελέσφορη, καθώς αν και περιόρισε τους σερβικούς βομβαρδισμούς δεν απέτρεψε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Περιστατικά σαν το «επεισόδιο της Μπάνια Λούκα», όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε η κατάρριψη έξι σερβικών μαχητικών από ΝΑΤΟϊκά F-16 τον Φεβρουάριο του 1994, ουδόλως πτόησαν τους Σέρβους παραστρατιωτικούς στην επιχείρηση εθνικής κάθαρσης της Βοσνίας.

Ανάλογες ενστάσεις εκφράζουν ειδικοί και για την επιβολή βόρειας και νότιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ μετά τον πόλεμο του 1991 στον Κόλπο. Η ζώνη αυτή αποσκοπούσε στην προστασία της κουρδικής μειονότητας, αλλά και των σιιτών της χώρας από την εκδικητική μανία του Σαντάμ Χουσεΐν. Παρότι ο στόχος αυτός επετεύχθη, η ισχύς του μπααθικού καθεστώτος δεν επλήγη, με τον Σαντάμ να παραμένει στα ανάκτορά του στη Βαγδάτη για μία ακόμη δεκαετία, ενώ το εμπάργκο κατά του Ιράκ οδήγησε τον ιρακινό λαό στον υποσιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.