Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αμφιβάλει ο Νταβούτογλου για τη «συμμαχία» που επιχειρεί στη Λιβύη


Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών δήλωσε ότι βασικός σκοπός πρέπει να είναι η διασφάλιση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.


«Δεν νομίζουμε ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στην Άγκυρα ο Νταβούτογλου είπε ότι «βασικός σκοπός πρέπει να είναι η διασφάλιση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, η αποτροπή πιο εκτεταμένων συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης μέσω εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης πτήσεων και όχι ένας εκτεταμένος πόλεμος» και εξέφρασε τη διαφωνία της Άγκυρας ως προς τη μορφή της «διεθνούς συμμαχίας», κάνοντας αναφορά στη συνάντηση που υπήρξε στο Παρίσι μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Αραβικού Συνδέσμου.

«Πρώτα απ' όλα το διεθνές δίκαιο προβλέπει μία διαδικασία για τη δημιουργία τέτοιων διεθνών συμμαχιών. Δεν νομίζουμε ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτή» είπε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Γνωστοποιήσαμε ήδη την άποψή μας ότι ήταν λάθος η επιχείρηση να γίνει με επιλογή συγκεκριμένων χωρών μετά από μία συνάντηση, ενώ θα έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και με τρόπο ανοιχτό προς άλλες χώρες. Ελήφθη μία απόφαση και ξεκίνησε η επιχείρηση».

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια για να μην πάρει η επιχείρηση μορφή διαμοιρασμού των [πλουτοπαραγωγικών] πηγών της Λιβύης και για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης».

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ «υπήρξαν διαβουλεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια και το εμπάργκο όπλων, δηλαδή για τη συμβολή που θα μπορούσε να υπάρξει σε ζητήματα που δεν έχουν διάσταση επίθεσης ή σύγκρουσης».

«Διατυπώσαμε δίκαιες ερωτήσεις κατά τη χτεσινή συνάντηση στο ΝΑΤΟ» είπε π Νταβούτογλου και επεσήμανε: «Δεν ήταν προσπάθεια παρεμπόδισης. Και εξάλλου δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να απαντηθούν τα δίκαια αυτά ερωτήματα. Πρόκειται για ερωτήσεις που σχετίζονται με το πώς πρέπει να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να εξελίσσονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και το πώς πρέπει να συζητούνται αυτές στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να διατυπώνει τις ερωτήσεις αυτές, διότι όταν τίθεται ένα τέτοιο θέμα στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, καθότι είναι από τις πιο δραστήριες χώρες της Συμμαχίας, ενδιαφέρεται άμεσα για το μέλλον της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

Τέλος ο Tούρκος υπουργός επιβεβαίωσε ότι τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times έχουν παραδοθεί στην τουρκική πρεσβεία στη Λιβύη από όπου και θα μεταβούν στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.