Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μέσω των ΗΠΑ αναζητούν λύση πρόσωπα του περιβάλλοντος Καντάφι

Άτομα του περιβάλλοντος Καντάφι ήλθαν σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αναζητώντας πύλη εξόδου από τη λιβυκή κρίση, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Ντένις ΜακΝτόνα, στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν έλθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αναζητώντας έξοδο από την λιβυκή κρίση.

«Δεν θα εκπλησσόμουν εάν, υπό την ισχυρή πίεση... ορισμένοι επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν επαφή, αναζητώντας πύλη εξόδου. Αλλά δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες, και είμαι βέβαιος ότι θα το σεβαστείτε», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σε δημοσιογράφο του ενημερωτικού δικτύου MSNBC.

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε επανηλειμμένα κρούσεις, μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, από λίβυους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και ο Αμπντάλα Σενούσι, γαμπρός του Μουάμαρ Καντάφι και εκ των επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των επαφών, η αμερικανική πηγή αναφέρθηκε στην κράτηση των τεσσάρων δημοσιογράφων των New York Times, οι οποίοι έχουν πλέον απελευθερωθεί.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει κατά την έναρξη των επιδρομών στη Λιβύη το Σάββατο 19 Μαρτίου ότι αναμένει λιποταξίες από το στρατόπεδο Καντάφι.

Πριν από δύο ημέρες δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν επαφές σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας πύλη εξόδου από την κρίση.

Όταν τής ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία δήλωσε ότι «εναπόκειται στον Καντάφι και στα πρόσωπα του περιβάλλοντός του να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, από την πλευρά του, δήλωσε χθες ότι είναι πιθανές νέες λιποταξίες «στους κύκλους της λιβυκής ηγεσίας».

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε επίσης χθες από το Κάιρο, ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανόν να ενθαρρύνει τους Λίβυους οι οποίοι αρχικά είχαν αντιταχθεί στο καθεστώς της Τρίπολης, αλλά στην συνέχεια αδρανοποιήθηκαν μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.