Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κουρδικό: Τελευταίες Εξελίξεις


18 Μαρτίου 2011
www.geostrategy.gr

Κουρδικό: Τελευταίες Εξελίξεις

Του Χρήστου Μηνάγια
Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται συχνά σε ενδεχόμενους σχεδιασμούς του ΡΚΚ να προκαλέσει «χάος» στην Τουρκία ενόψει μάλιστα και των γενικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.
Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις του ΡΚΚ, εκτός από τις ορεινές περιοχές, θα επεκταθούν και στους κατοικημένους τόπους με βομβιστικές ενέργειες εναντίον κρατικών κτηριακών εγκαταστάσεων και απόπειρες δολοφονιών πολιτικών, δημοσιογράφων και ατόμων που έχουν ευρεία αποδοχή στην τουρκική κοινωνία.  Επίσης, η κυβέρνηση του Ερντογάν προειδοποίησε τους νομάρχες να έχουν ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων από Κούρδους της Ν.Α. Τουρκίας, οι οποίοι θα ζητούν την αυτονομία των κουρδικών περιοχών. Ως κρίσιμες ημερομηνίες μαζικών κινητοποιήσεων έχουν καθορισθεί η 21 και 28 Μαρτίου, η περίοδος από 4 έως 20 Απριλίου, η 18 Μαΐου και η περίοδος από 24 έως 26 Μαΐου. Τις ανησυχίες των Τούρκων επιβεβαίωσε και η έμμεση προτροπή του Οτσαλάν, προκειμένου οι Κούρδοι να πραγματοποιήσουν μαζική κινητοποίηση στο Ντιγιαρμπακίρ, παίρνοντας ως παράδειγμα τους Αιγυπτίους στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
Η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις της κουρδικής κοινότητας προβάλει συστηματικά το έργο που επιτέλεσε σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της χώρας και το οποίο αφορά:
·           Στην πολιτική της μηδενικής ανοχής σε βασανιστήρια.
·           Στην άρση των νομικών περιορισμών για ίδρυση συλλόγων.
·           Στην τροποποίηση του νόμου περί συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.
·           Στη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την απαγόρευση της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.
·           Στη ψήφιση νόμου για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις επιχειρήσεις του ΡΚΚ, αλλά και από τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του ΡΚΚ.
·           Στο πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης.
·           Στο πρόγραμμα ενθάρρυνσης των Κούρδων να επιστρέψουν στις περιοχές που εκκενώθηκαν στο παρελθόν, λόγω των βιαιοτήτων του τουρκικού στρατού και των παρακρατικών οργανώσεων του βαθέος κράτους.
·           Στην ομαλοποίηση της καθημερινότητας.

Ωστόσο, το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις κρατικού μηχανισμού και Κούρδων είναι πολύ βαθύ και οι πληγές είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν. Επίσης είναι σημαντικό, ότι οι Τούρκοι των δυτικών περιοχών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνυπάρξουν ισότιμα με τους Κούρδους, διότι θεωρούν ότι απειλείται η ενότητα της χώρας τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών χρηματοδοτούμενο από την τουρκική κυβέρνηση. Η εν λόγω έρευνα παρουσιάζει την αντίληψη των Κούρδων της Τουρκίας και των Τούρκων που ζουν στη δυτική Τουρκία για το κουρδικό πρόβλημα και η οποία έχει ως εξής:  
        
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ
ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Α/Α
ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
1.
Είναι εν μέρει ικανοποιημένοι αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της αναγνώρισης της εθνικής τους ταυτότητας.
Θεωρούν ότι θα είναι λάθος η συνταγματική αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας.
2.
Επιθυμούν η κουρδική γλώσσα να θεωρείται ισότιμη με την τουρκική, τόσο στα σχολεία όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες.  
Θεωρούν ότι οι απαιτήσεις των Κούρδων για τη χρησιμοποίηση της κουρδικής γλώσσας εμπεριέχουν μυστικές επιδιώξεις, διότι θα διευρυνθεί η πόλωση και η Τουρκία θα οδηγηθεί σε διαμελισμό.
3.
Πρέπει να δοθούν περισσότερα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα διότι έτσι θα αυξηθεί η ενότητα τους.
Το 51% θεωρεί ότι η επίδοση περισσότερων πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στους Κούρδους θα βλάψει την ενότητα της Τουρκίας.
4.
Δηλώνουν ότι δεν έχουν σκοπό να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος και δεν υποστηρίζουν τις απαιτήσεις για αυτονομία και ομοσπονδία, διότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες γι’ αυτούς.
Η βασική επιδίωξη των Κούρδων είναι η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Η ταχύτητα αύξησης του κουρδικού πληθυσμού θα έχει ως συνέπεια στο μέλλον την απαίτηση δημιουργίας κουρδικού κράτους.
5.
Απαιτούν το δικαίωμα να μπορούν να κινούνται σε όλη την τουρκική επικράτεια χωρίς να αποκρύβουν την κουρδική γλώσσα και την κουρδική τους ταυτότητα. 
Οι Κούρδοι που μετακόμισαν στη δυτική Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωριά τους, διότι θα διαλύσουν και θα αλλοιώσουν τον πολιτιστικό ιστό των δυτικών περιοχών.
6.
Ενώ αποτελούν μια από τις δύο συνιστώσες της τουρκικής ιστορίας και σύγχρονου πολιτισμού  έχουν απομονωθεί και δεν λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξή τους.
Έχουν επιφυλάξεις για την ισότιμη προβολή τους με τους Κούρδους.
7.
Δεν επιθυμούν να θεωρούνται όλοι ως εκπρόσωποι του ΡΚΚ.
Έχουν την τάση να βλέπουν κάθε Κούρδο ως μέλος του ΡΚΚ.
8.
Οι απόψεις τους για τον τουρκικό εθνικό ύμνο, την τουρκική σημαία και κοινές αξίες βρίσκονται προς θετική κατεύθυνση.
Οι Κούρδοι δεν αποδέχονται τις κοινές αξίες και τα κοινά σύμβολα.
9.
Αντιμετωπίζουν θετικά τη συνύπαρξη με τους Τούρκους και τη δημιουργία οικογενειακών δεσμών με αυτούς.
Είναι αρνητικοί στην ιδέα συνύπαρξης με τους Κούρδους. Άλλωστε το 84% των Τούρκων δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλο πλην τους Τούρκους.
10.
Ο κρατικός μηχανισμός κάνει διακρίσεις και δεν ανταποκρίνεται με αξιοκρατία στους Κούρδους δημοσίους υπαλλήλους που δηλώνουν δημόσια την κουρδική τους ταυτότητα.
Ο κρατικός μηχανισμός δεν προωθεί τους Κούρδους διότι είναι ανεπαρκείς σε θέματα εκπαίδευσης.
11.
Στο παρελθόν εφαρμόσθηκαν πολιτικές αφομοίωσης του κουρδικού πληθυσμού.
Δεν υφίσταται θέμα αφομοίωσης των Κούρδων, πλην όμως στο παρελθόν το τουρκικό κράτος εφάρμοσε λανθασμένες πολιτικές.
12.
Στο παρελθόν οι Κούρδοι υπήρξαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Τούρκους.
Στο παρελθόν οι Κούρδοι δεν απέκτησαν καμία προστιθέμενη αξία και υπήρξαν αντικείμενο εκμετάλλευσης, κατά βάση από Κούρδους θιασώτες του φεουδαρχικού οικοδομήματος στη Ν.Α. Τουρκία, οι οποίοι επικαρπώθηκαν τον πλούτο της περιοχής αυτής.

Οι βασικές συνιστώσες του κουρδικού προβλήματος εστιάζονται στους εξής παράγοντες: στις πολιτικές και κοινωνικο-πολιτιστικές απαιτήσεις των Κούρδων, στην ανεπαρκή τους εκπαίδευση, στην ανεργία και στον ένοπλο αγώνα του ΡΚΚ. Επιπρόσθετα δε, επειδή η Τουρκία εισήλθε σε προεκλογική περίοδο, η κλιμάκωση των επιθέσεων του ΡΚΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη διότι με αυτό τον τρόπο θα δείξει ότι αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση, αποκομίζοντας όπως είναι φυσικό σημαντικά πολιτικά οφέλη. Συγκεκριμένα, επιδιώκει να θέσει υπό τον πολιτικό του έλεγχο τον κουρδικό πληθυσμό, ειδικά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εμφανιζόμενο ως η πιο αποτελεσματική δύναμη της περιοχής η οποία μπορεί να κατευθύνει τους ψηφοφόρους.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, διαπιστώνεται ότι εάν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίσει την εσωτερική απειλή που έχει διαμορφωθεί στη χώρα του, με την αλαζονεία που τον διακρίνει το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική, τότε οι εξελίξεις θα είναι μη αναστρέψιμες.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.