Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Eπιθετική γραμμή από τον Ασαντ



ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Κρίσιμο για την έκβαση των ταραχών που εξελίσσονται στη Συρία από τις 18 Μαρτίου, ημέρα της κλιμάκωσης των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων των σουνιτών στη νότια πόλη Ντεράα, αναμένεται να αποδειχθεί το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, με το οποίο διέψευσε τις προσδοκίες για περαιτέρω παραχωρήσεις προς τους διαδηλωτές, μία ημέρα αφότου έκανε αποδεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Σύρος πρόεδρος αντί να ανακοινώσει την άρση, έπειτα από 48 χρόνια, του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, όπως αναμενόταν, υποσχέθηκε γενικώς και αορίστως «μεταρρυθμίσεις» και κατήγγειλε τις διαδηλώσεις στην Ντεράα ως «συνωμοσία» από «μικρή ομάδα ατόμων» που θέλει να σκορπίσει «το χάος».

Στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, ο Ασαντ αγνόησε τις προβλέψεις για μια δεύτερη «έστω και συμβολική παραχώρηση», επιλέγοντας μια μάλλον επιθετική στρατηγική αντιμετώπισης των επικριτών του, της οποίας η επιτυχία παραμένει αμφίβολη. Η ίδια αυτή στρατηγική υπαγόρευσε τη διοργάνωση μαζικών αντιδιαδηλώσεων υπέρ της κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα, με τη συμμετοχή χιλιάδων οπαδών του, σε διάφορες πόλεις της χώρας. Η επίδειξη αυτής της λαϊκής υποστήριξης -που σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες επιβλήθηκε σε πολλούς με κυβερνητική εντολή- σημαίνει ότι ο Ασαντ ήταν αποφασισμένος να απευθύνει το διάγγελμά του από θέση ισχύος.

Ζητούν πτώση καθεστώτος


Οι διαδηλωτές στο πρώτο στάδιο των κινητοποιήσεών τους ζητούσαν περισσότερες ελευθερίες και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Με την πρώτη αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στην Ντεράα όμως, το σύνθημα άλλαξε υπέρ της «πτώσης του καθεστώτος». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τη «βάναυση καταστολή», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι η Συρία βρίσκεται «σε σταυροδρόμι»... Ολες οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που δεν διοργανώνονται από το κράτος είναι απαγορευμένες στη Συρία, χώρα με 22 εκατομμύρια κατοίκους στην καρδιά των εξελίξεων της Μέσης Ανατολής. Καλλιεργώντας την πολιτική προσέγγισης με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα εδραιώνει τους δεσμούς της με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, η Συρία έχει γίνει πονοκέφαλος για τους Δυτικούς, σύμφωνα με σχόλιο του Reuters.

Οι ΗΠΑ, που επικρίνουν επί έτη την πολιτική στήριξης των αντιπάλων του Ισραήλ και την ανάμειξη στον Λίβανο, αποκατέστησαν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις, αποστέλλοντας πρεσβευτή στη Δαμασκό τον Ιανουάριο, έπειτα από μία εξαετία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_31/03/2011_437578

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.