Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Στη Βεγγάζη προελαύνει ο Καντάφι

Τα κυβερνητικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες

Reuters, AFP, A.P.


ΤΡΙΠΟΛΗ. Ενώ τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους εξεγερμένους της Λιβύης και προελαύνουν προς τη Βεγγάζη, το έσχατο οχυρό τους και ο υιός Καντάφι, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ δηλώνει ότι «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξακολουθεί να συζητεί το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης πτήσεων, καθώς προσκρούει στις αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ. Χθες, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλεν Ζιπέ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ληφθεί απόφαση, καθώς, όπως είπε, η Γαλλία έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να αποδεχθούν άμεση εκεχειρία, καθώς, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός του, «ανησυχεί από την κλιμάκωση των κυβερνητικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, που δεν αποκλείουν μια επίθεση στην πόλη της Βεγγάζης». Ανάλογη έκκληση απηύθυνε χθες και ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός, αναγγέλλοντας ότι αποσύρει το προσωπικό του από την πόλη. Ας σημειωθεί ότι ήταν η μόνη ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία παρέμενε στη Βεγγάζη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες διπλή επίθεση εναντίον της Ατζαμπίγια, της τελευταίας πόλης πριν από τη Βεγγάζη, στα ανατολικά και της Μισράτα, της τελευταίας πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, στα δυτικά.

Μια ομάδα δημοσιογράφων, που η κυβέρνηση οδήγησε σε τοποθεσία δυτικά της Ατζαμπίγια, έγινε μάρτυρας της επίθεσης και σύμφωνα με τα λεγόμενα δύο δημοσιογράφων του Ρόιτερς, οι κυβερνητικές δυνάμεις βρήκαν αντίσταση από τους εξεγερμένους. Φωτογράφος του Ρόιτερς είπε ότι είδε τανκς κατά μήκος του παράκτιου δρόμου, τρία-τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα στην άκρη του δρόμου και περίπου 50 καμένα αυτοκίνητα. Εκτοξευτές πυραύλων, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και περίπου 20 ασθενοφόρα βρίσκονταν επίσης κατά μήκος του δρόμου. Εξω από την Ατζαμπίγια, οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα κι έλεγαν ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της πόλης. Αμαχοι δεν φαίνονταν πουθενά, ενώ περίπου 50 φορτηγά φορτωμένα με τρόφιμα, όπλα και πετρέλαιο έμεναν παρκαρισμένα έξω από την πόλη.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τανκς και πυροβολικό στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μισράτα, αλλά οι εξεγερμένοι πέτυχαν να αποκρούσουν την επίθεση και μάλιστα να πάρουν κάποια από τα άρματα μάχης των στρατιωτών του Καντάφι. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς εκπρόσωπός τους. «Ο κόσμος έχει κουραστεί. Περιμένει με ανυπομονησία μια διεθνή κίνηση», δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών στη Μισράτα. «Αυτό που κάνει ο Καντάφι είναι να εκμεταλλεύεται την κωλυσιεργία της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.