Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Χάνει τον έλεγχο των χερσαίων δυνάμεων ο Καντάφι


Οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν με Τόμαχοκ και αεροπορικές επιδρομές τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Καντάφι, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Μειωμένη η ικανότητα διοίκησης του Καντάφι στις χερσαίες δυνάμεις, ισχυρίζονται οι Σύμμαχοι.

Οι επιθέσεις της συμμαχίας στις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν μειώσει την ικανότητα του να ασκεί διοίκηση επί των χερσαίων δυνάμεών του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αρχίσει να εξοπλίζει εθελοντές, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ.

Ο Γκόρτνεϊ, διευθυντής της υπηρεσίας προσωπικού του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να παραδώσουν τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη στη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά θα παραμείνουν υπεύθυνες για τις επιθέσεις αέρος-εδάφους για την προστασία των αμάχων μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για την μεταβίβασή της.

Οι συμμαχικές δυνάμεις που επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη έριξαν 16 πυραύλους Τόμαχοκ και πραγματοποίησαν 153 πτήσεις το 24ωρο που πέρασε με στόχο το πυροβολικό, τις μηχανοκίνητες δυνάμεις και τη διοίκησή τους και τις υποδομές ελέγχου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσ νωρίτερα εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

Πολεμικά αεροσκάφη ακούστηκαν σήμερα να πετούν κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια στην ανατολική Λιβύη και ακολούθησαν τρεις εκρήξεις, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη αυτή, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επλήγησαν από τις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν εκεί.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς ο οποίος βρίσκεται σε δρόμο που βρίσκεται ανατολικά της πόλης δήλωσε ότι είδε καπνό κοντά στην ανατολική είσοδο της Ατζνταμπίγια.

«Περιμένω τα μαχητικά αεροσκάφη να τελειώσουν το βομβαρδισμό προτού προχωρήσω για να μπω στην πόλη», σημείωσε παράλληλα ο αγωνιστής των αντικαθεστωτικών Άχμεντ αλ Μιζράτι.

Ετοιμη για τον οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης η Λιβύη


Η λιβυκή κυβέρνηση είναι «έτοιμη να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη» που προτάθηκε από την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Τρίπολης σε μια συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα στην έδρα του παναφρικανικού Οργανισμού.

"Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη που έχει προταθεί» από την επιτροπή της ΑΕ σχετικά με τη Λιβύη, «δηλαδή την υιοθέτηση και την εφαρμογή μιας πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Λιβύης με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο», δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της λιβυκής αντιπροσωπείας, των οποίων η ομιλία εστάλη στον Τύπο.

Πραγματοποιώντας σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών από σήμερα το πρωί, η Αφρικανική Ένωση προσπαθεί να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των μερών στην Λιβύη ως προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική «μεταβατική περίοδο».

Μια σημαντική λιβυκή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Γενικού Κογκρέσου του λαού, τον Μοχάμεντ Αμπου Ελ Κάσιμ Ζουάι, που συνοδεύεται από τέσσερις υπουργούς, συμμετέχει στις συνομιλίες.

Κανένας εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δεν είναι παρών στις συνομιλίες αυτές.

Η εν λόγω συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, έχει ως στόχο «να αναζητήσει τους τρόπους και τα μέσα για μια ταχεία έξοδο από την κρίση στη Λιβύη «.


Σαρκοζί: Βρετανία, Γαλλία ετοιμάζουν πολιτική λύση

Η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής «λύσης» στη Λιβύη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Κατά την προετοιμασία της συνόδου που προβλέπεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη στο Λονδίνο η ομάδα πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη «θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και διπλωματική», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πύραυλοι που ρίχνονται

Οι ΗΠΑ έριξαν 16 επιπλέον πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον στόχων στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 170 τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχή της στρατιωτικής επέμβασης, έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Πενταγώνου που ολοκληρώθηκε στις 05:00 GMT σήμερα, 16 πύραυλοι ρίχτηκαν σε διάστημα 24 ωρών από τα αμερικανικά πλοία και υποβρύχια που πλέουν στα ανοιχτά της Λιβύης.

Τα πλήγματα είχαν ως στόχο κέντρα διοίκησης και συστοιχίες πυροβολικού.

Από την αρχή της επέμβασης της Συμμαχίας το Σάββατο έχουν ριχτεί τουλάχιστον 170 Τόμαχοκ, από τους οποίους οι 7 από το βρετανικό υποβρύχιο Trafalgar.

Τρία υποβρύχια των ΗΠΑ, το Providence, το Florida, και το Scranton καθώς και τα αντιτορπιλικά Stout και Barry έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο της Σύρτης.

Ο αριθμός των πυραύλων πλησιάζει σταδιακά τον αριθμό των Τόμαχοκ που ρίχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, την πρώτη σύγκρουση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν. Περίπου 297 από τους πυραύλους αυτούς, που η εκρηκτική τους γόμωση τους είναι 450 κιλά, είχαν εκτοξευτεί τότε.

Φρατίνι: «Επιχειρησιακό την Κυριακή ή τη Δευτέρα» το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο Iταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

«Το ΝΑΤΟ θα είναι επιχειρησιακό την Κυριακή ή τη Δευτέρα», δήλωσε ο Φρατίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα της Τυνησίας Τύνιδα.

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει επίσης σύνοδο την Τρίτη στο Λονδίνο, προσέθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Λίγο νωρίτερα σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την πλήρη διοίκηση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη «εντός λίγων ημερών».

Τα σχέδια για μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη προβλέπουν μια αποστολή 90 ημερών, αλλά η διορία αυτή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τί θα ζητηθεί, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Πολλές από τις υποθέσεις στον σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει (...) εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσότερο ή λιγότερο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι στην αποστολή αυτή, η οποία εγκρίθηκε χθες, αναμένεται να μετάσχουν δεκάδες αεροσκάφη από την 28μελή στρατιωτική συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.