Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ομπάμα: Στόχος, η απομάκρυνση Καντάφι


Δεκάδες πτήσεις πραγματοποίησαν και χθες αεροσκάφη της διεθνούς δύναμης, ενώ το καθεστώς έπληξε τις πόλεις Μισράτα και Ζιντάν

A.P., AFP, ΑΠΕ, Reuters


ΤΡΙΠΟΛΗ. Ασαφές παραμένει το πολιτικό διακύβευμα της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ενώ αμφιβολίες εγείρονται και για τη μέχρι στιγμής επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά της. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χθες ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι η απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι η αλλαγή καθεστώτος δεν περιλαμβάνεται στην σχετική εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή, οι χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι δεν φαίνεται να έχουν εξουδετερωθεί από τους συνεχείς συμμαχικούς βομβαρδισμούς, ενώ η αντιπολίτευση αδυνατούσε έως χθες το βράδυ να επωφεληθεί από την αεροπορική κάλυψη που εμμέσως της παρέχεται και να ανακαταλάβει στρατηγικές τοποθεσίες. Η γραμμή του μετώπου παρέμενε καθηλωμένη έως χθες έξω από την πόλη Αζντάμπια, ενώ ο Λίβυος ηγέτης, που την Κυριακή προανήγγειλε «μακρύ και παρατεταμένο πόλεμο χωρίς όρια», έπληξε τη Μισράτα και τη Ζιντάν, πόλεις ελεγχόμενες από τους αντάρτες στη δυτική Λιβύη.

Παράλληλα, η διπλωματική διελκυστίνδα σχετικά με την ηγεσία της διεθνούς δύναμης συνεχιζόταν, καθώς οι μεν λιγοστοί Αραβες που υποστήριζαν τις επιχειρήσεις προτιμούσαν να μην τεθεί η διεθνής δύναμη υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, οι δε Ιταλοί δυσανασχετούσαν υπό την εναλλακτική προοπτική να τεθούν οι δυνάμεις τους υπό γαλλοβρετανική διοίκηση. Για την ώρα, ωστόσο, η ηγεσία της διεθνούς επιχείρησης βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, προτίθενται εντός των ημερών να τη «μεταβιβάσουν στους συμμάχους τους».

Το ζήτημα της ανάθεσης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί είχαν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν αποτελεί στόχο των επιθέσεων ούτε η δυτική αεροπορία αποτελεί αεροπορική υποστήριξη των δυνάμεων των ανταρτών. Οι στρατιωτικοί διευκρίνισαν ότι το πλήγμα εναντίον κτιρίου που βρισκόταν στο οχυρό του Μουαμάρ Καντάφι αφορούσε «κέντρο διοίκησης» και δεν είχε στόχο τον Λίβυο ηγέτη. Επίσης, δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που μετέδωσαν τα αραβικά δίκτυα «Αλ Αραμπίγια» και «Αλ Μανάρα», ότι ο γιος του Καντάφι Χαμίς, σύμφωνα με τη μία εκδοχή είχε τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με την άλλη εκδοχή εξέπνευσε την Κυριακή.

Ο Καντάφι κατήγγειλε την «ξένη επίθεση» και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συζητήσει κατεπειγόντως την «ξένη επίθεση» που δέχεται η Λιβύη. Η διεθνής επιχείρηση βασίζεται στο ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητεί την προστασία των αμάχων και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Οπως δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ, χθες πραγματοποιήθηκαν 70 ώς 80 πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, εκ των οποίων οι μισές από αμερικανικά αεροσκάφη. Βελγικά, ισπανικά, γαλλικά και δανικά αεροσκάφη διεξήγαγαν μεταξύ άλλων αποστολές, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δική της συμμετοχή μέχρις ότου διευκρινισθεί ποιος θα διοικήσει στο μέλλον τις επιχειρήσεις.

Πιρουέτες διπλωματικές

Οι διπλωματικές πιρουέτες πολλών χωρών που βρίσκονταν σε λεπτή θέση συνεχίστηκαν χθες, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διευκρινίζουν ότι η συμμετοχή τους περιορίζεται σε «ανθρωπιστικές αποστολές», την Αλγερία να καταδικάζει την επέμβαση αφού πρώτα την είχε επιδοκιμάσει και την Τουρκία, που τηρούσε αποστάσεις ώστε να ενισχύσει το αντιδυτικό προφίλ της και να διασφαλίσει ρόλο μεσολαβητή σε ενδεχόμενη μελλοντική διαπραγμάτευση, να δηλώνει ότι δεν διαφωνεί με την ανάθεση της διοίκησης στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος του αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, που το Σάββατο είχε ταχθεί υπέρ της επέμβασης, ενώ την Κυριακή κατέκρινε τις δυτικές δυνάμεις για υπερβολική χρήση βίας, μετρίασε χθες τις δηλώσεις του. Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε ο διχασμός στις τάξεις της ρωσικής ηγεσίας, με τον Ρώσο πρωθυπουργό Πούτιν να κάνει λόγο για «σταυροφορία» και τον πρόεδρο Μεντβέντεφ να χαρακτηρίζει την επιλογή της διατύπωσης «απαράδεκτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.