Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Προειδοποίηση Αλ Μάλικι για την κρίση στο Μπαχρέιν

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι προειδοποίησε ότι η επέμβαση ξένων δυνάμεων στην κρίση στο Μπαχρέιν ενέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσει διαδογματικός πόλεμος στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην αραβική υπηρεσία του BBC που βγήκε στον αέρα αργά την Παρασκευή ο Μάλικι είπε ότι η εξέγερση στο Μπαχρέιν διαφέρει πολύ από εκείνες που ξέσπασαν τους τελευταίους μήνες σε άλλες αραβικές χώρες.

«Η κατάσταση στο Μπαχρέιν είναι διαφορετική απ' ό,τι στη Λιβύη και στην Αίγυπτο, όπου δεν υπάρχει ζήτημα πίστεως. Στο Μπαχρέιν, το πρόβλημα είναι μεταξύ σουνιτών και σιιτών και επιτάθηκε με την είσοδο δυνάμεων από σουνιτικές χώρες», είπε ο Μάλικι.

Οι αρχές του Μπαχρέιν, ενός αρχιπελάγους όπου η πλειοψηφία είναι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική μοναρχία, κατέστειλαν δια της βίας τις τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις στις οποίες κυριαρχούσαν οι σιίτες. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για να «βοηθήσουν» τις υπηρεσίες ασφαλείας αναλαμβάνοντας καθήκοντα φρούρησης ώστε να τις απαλλάξουν.

«Δεν πιστεύω στην πόλωση ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στο πεδίο», συνέχισε ο Μάλικι. «Εκτός του ότι υπάρχει μια σουνιτική κυβέρνηση στο Μπαχρέιν, μοιάζει σα να εξελίσσεται μια σουνιτική κινητοποίηση ενάντια στους σιίτες».

«Για αυτό το λόγο προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους. Ζητήσαμε να σταματήσει η επέμβαση στα εσωτερικά του Μπαχρέιν», πρόσθεσε. «Το να υποστηρίξουμε την μια πλευρά εναντίον της άλλης μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα».

«Η περιοχή θα μπορούσε να συρθεί σε έναν διαδογματικό πόλεμο. . . δε θέλουμε να αναφλεγεί ο σεκταρισμός στην περιφέρεια», είπε.¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.