Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αναθεωρούν Κίνα και Γερμανία



Reuters, A. P., AFP, ΑΠΕ


Η διεθνής ανησυχία για τους δυνάμει κινδύνους των εν ενεργεία πυρηνικών αντιδραστήρων, μετά το δυστύχημα στην Ιαπωνία, ώθησε ορισμένες κυβερνήσεις να αναστείλουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τα μελλοντικά τους πυρηνικά σχέδια, όπως η Κίνα και η Γερμανία, ενώ άλλες θεώρησαν ότι δεν τις αφορά και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν κανονικά το πυρηνικό τους πρόγραμμα όπως η Σουηδία, ή η Βουλγαρία.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μέχρι πρότινος εξέταζε σοβαρά την καθιέρωση της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μια διάθεση επαναξιολόγησης. Σε έκτακτη σύνοδό τους, οι χώρες–μέλη συμφώνησαν στη διενέργεια δοκιμών –τεστ αντοχής– των 153 πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ε. Ε., με στόχο να διαπιστωθεί η αντίδρασή τους σε συνθήκες κρίσης, όπως σεισμούς, τσουνάμι και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στη Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη εναντιώνεται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξήγγειλε τρίμηνο πάγωμα στα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών της χώρας και το προσωρινό κλείσιμο των επτά παλαιότερων. Η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει πέρυσι την επέκταση του χρόνου ζωής των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας κατά περίπου 12 χρόνια, ανατρέποντας έτσι παλαιότερη απόφαση του Γκέρχαρντ Σρέντερ να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την πυρηνική ενέργεια έως το 2021.

Υπό την απειλή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην κοντινή Τσεχία, οι Αυστριακοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταγγελίας της πυρηνικής ενέργειας, αλλά η Σουηδία απέρριψε το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών της και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την τρέχουσα πυρηνική πολιτική της.

Στη Γαλλία, η οποία είναι η πιο εξαρτημένη χώρα από την πυρηνική ενέργεια, καθώς οι εταιρείες της εμπορεύονται πυρηνική τεχνολογία ανά τον κόσμο, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας όσον αφορά «στο μέλλον της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας».

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, καθώς 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 19 πυρηνικά εργοστάσια παράγουν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η Areva, το 95% της οποίας ελέγχεται από τη γαλλική κυβέρνηση, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο, της Κίνας περιλαμβανομένης, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Ισπανία, όπου λειτουργούν 8 πυρηνικοί αντιδραστήρες, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο διαβεβαίωσε ότι θα επανεξεταστεί η ασφάλειά τους, καθώς και κατά πόσον είναι επιρρεπείς σε σεισμούς ή πλημμύρες, υπό τη σκιά μεγάλων αντιπυρηνικών διαδηλώσεων.

Αντίθετα, στην πρώην ανατολική Ευρώπη διαφαίνεται μια αντίσταση στην επαναξιολόγηση της πυρηνικής ενέργειας, με τις κυβερνήσεις της Τσεχίας, της Σλοβενίας αλλά και της Σλοβακίας να αποδοκιμάζουν τον «καιροσκοπικό λαϊκισμό» όσων ζητούν την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, κατά τη ρήση του Βάτσλαβ Κλάους.

Μετά τα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ, στην τότε σοβιετική Ουκρανία, και το Three Mile Island στις ΗΠΑ, χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη γενιά έως ότου ορισμένες, τουλάχιστον, χώρες ξεπεράσουν τους φόβους τους απέναντι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, διάφορες χώρες ανά τον κόσμο και δη στον αναπτυσσόμενο, όπου αυξάνονται τάχιστα οι ενεργειακές ανάγκες, υπήρξε νέα στροφή προς την πυρηνική ενέργεια. Το Πεκίνο, από τις ανερχόμενες πυρηνικές δυνάμεις του μέλλοντος, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έγκριση κατασκευής πυρηνικών σταθμών και δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας στα υφιστάμενα εργοστάσια και σε όσα βρίσκονται υπό κατασκευήν. Στην Κίνα λειτουργούν σήμερα 13 πυρηνικά εργοστάσια και φιλοδοξεί να αποκτήσει πολύ περισσότερα. Οι οπαδοί της πυρηνικής ενέργειας διατείνονται ότι αυτή αποτελεί εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αν και οι επικριτές της αντιτείνουν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια αποτελούν πάντα δυνάμει απειλή, ενώ δεν έχει βρεθεί επαρκής λύση για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.