Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Το προσχέδιο για την Έκθεση Προόδου της ΕΕ



NTV

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμόρφωσε το α΄ προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού μας δικτύου, τα κεφάλαια που περιλαμβάνονται είναι τα εξής:

  • Άνοιγμα των λιμένων: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιό της υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το θέμα αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο συνεχίζονται και ότι, εφόσον δεν υπάρξει αίτημα από τις χώρες – μέλη, δεν προγραμματίζεται να τεθούν στο περιθώριο και νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα οκτώ.
  • TRT ŞEŞ: Στο ίδιο προσχέδιο απαριθμούνται τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν για το άνοιγμα της TRT ŞEŞ [κουρδική τηλεόραση], την εκ νέου δόμηση των στρατιωτικών δικαστηρίων, το διορισμό ενός νέου διαπραγματευτή αποκλειστικά για την Ε.Ε., καθώς και τις προσπάθειες για το κουρδικό άνοιγμα. Βήματα τα οποία θεωρούνται θετικά.
  • Κουρδικό άνοιγμα: Στην ίδια Έκθεση γίνεται ευρεία αναφορά στο κουρδικό άνοιγμα και επισημαίνεται η σημασία που παρουσιάζει η πλήρωση του εσωτερικού του πακέτου του ανοίγματος αυτού και η εξασφάλιση μιας προσέγγισης με κοινωνική συναίνεση.
  • Διάλογος με την Αρμενία: Η συμφωνία, η οποία έχει υπάρξει μεταξύ Αρμενίας – Τουρκίας, δεν περιλαμβάνεται στο α΄ προσχέδιο. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντιμετώπισε με ικανοποίηση τις εξελίξεις, τις αξιολογήσεις της προς την κατεύθυνση αυτή ετοιμάζεται να τις συμπεριλάβει κατά τις προσεχείς ημέρες στο προσχέδιο.
  • Ελλείψεις: Μεταξύ των θεμάτων, τα οποία αξιολογούνται αρνητικά στην Έκθεση, περιλαμβάνονται η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι, αν και υπήρξε κάποια αλλαγή στο άρθρο 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, εν τούτοις υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά το θέμα της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπό μια έννοια υπάρχει πισωγύρισμα.
  • Θεολογική Σχολή και Πατριαρχείο: Στην Έκθεση επισημαίνεται, επίσης, το μη άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η μη αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το θέμα των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.