Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Όμηρος των Ταλιμπάν


Του Eric Schmitt
New York Times


Η απελευθέρωση του Βρετανού δημοσιογράφου των New York Times Στίβεν Φάρελ, πριν από δύο εβδομάδες, ο οποίος κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες όμηρος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οδήγησε στον θάνατο ενός Βρετανού στρατιώτη και του Αφγανού διερμηνέα του κ. Φάρελ.

Μιλώντας για την ολιγοήμερη κράτησή του στα χέρια των Ταλιμπάν, ο Βρετανός ρεπόρτερ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των δεσμωτών του καλή, καθώς του προσέφεραν καλές ποσότητες φαγητού και νερού, τον εφοδίασαν με κουβέρτες και δεν τον κακομεταχειρίσθηκαν. Αντίθετα, οι Ταλιμπάν απείλησαν επανειλημμένα τον Αφγανό διερμηνέα, υπενθυμίζοντάς του την υπόθεση Ιταλού δημοσιογράφου, που είχε απαχθεί το 2007 στην επαρχία Χελμάντ μαζί με τον διερμηνέα του. Ο Ιταλός είχε απελευθερωθεί, ενώ ο διερμηνέας αποκεφαλίσθηκε από τους Ταλιμπάν. «Δεν πίστεψα ότι θα με σκοτώσουν, αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα σκοτώσουν τον διερμηνέα μου», είπε ο κ. Φάρελ.

Οι απαγωγείς μιλούσαν χωρίς φόβο στα κινητά τους. «Μας άλλαξαν πολλές φορές κρησφύγετο. Πάντα με το ίδιο ημιφορτηγό. Κάποιες φορές, το ημιφορτηγό είχε συνοδεία μοτοσικλετιστών Ταλιμπάν, με αντιαρματικές ρουκέτες να περισσεύουν από τα σακίδιά τους και όλα αυτά στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Κουντούζ - Καμπούλ. Μια ημέρα, ο οδηγός μας μάς οδήγησε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από φυλάκιο του ΝΑΤΟ. Σε καμία στιγμή της κράτησής μας δεν είδαμε στρατιώτη του ΝΑΤΟ, Αφγανό αστυνομικό ή κάποιον κρατικό λειτουργό που να εμποδίσει την ελεύθερη κίνηση των Ταλιμπάν στην αφγανική επαρχία», λέει ο κ. Φάρελ.

«Την τρίτη ημέρα, οι δεσμώτες μας βρήκαν επιτέλους σπίτι με ηλεκτρικό. Εκεί, μας έδεσαν, προτού βάλουν στην πρίζα κασετόφωνο με ομιλία του Οσάμα μπιν Λάντεν και κηρύγματα ισλαμιστών ιερέων. Οι οκτώ δεσμοφύλακές μας ήταν ιδιαίτερα απρόβλεπτοι. Κάποια στιγμή, ένας από αυτούς οργίσθηκε μαζί μου επειδή ούρησα όρθιος. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή για τις οικογένειες του χωριού. Λίγο αργότερα, ηρέμησε και μου ζήτησε να του μάθω να μετράει μέχρι το δέκα στα αγγλικά», θυμήθηκε ο Βρετανός πρώην όμηρος.

Την τέταρτη νύχτα της ομηρίας των δύο ανδρών, επίγειες και εναέριες δυνάμεις του ΝΑΤΟ απελευθέρωσαν τους ομήρους. Στην ανταλλαγή πυρών, ο Αφγανός διερμηνέας Σουλτάν Μουνάντι σκοτώθηκε προσπαθώντας να πλησιάσει τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.