Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η συνεργασία Ουάσιγκτον - Καμπούλ


Ακόμη και ανεπισήμως, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας αρνούνται να προβούν σε εκτιμήσεις για το μέγεθος της νοθείας και αν αυτό καθιστά το αποτέλεσμα των εκλογών άκυρο. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, σημειώνουν, για να εξακριβωθεί αν το σύστημα «είναι σάπιο από τη βάση έως και την κορυφή του». Η επιφυλακτικότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή Ενστάσεων βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της διερεύνησης των καταγγελιών.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν ξεχνά ότι θα πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί σε καλό κλίμα με τον κ. Καρζάι τη στιγμή που ο πόλεμος στο Αφγανιστάν εισέρχεται στο πιο κρίσιμο στάδιό του. Αν εκφραστούν ανοικτά οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα της κυβέρνησης Καρζάι, η συνεργασία Ουάσιγκτον - Καμπούλ θα καταστεί αδύνατη.

«Ακόμη και αν καταλήξουμε σε δεύτερο γύρο εκλογών, οι πιθανότητες να επανεκλεγεί ο Καρζάι είναι πολύ μεγάλες», εκτιμά ο Μπρους Ρίντελ, ερευνητής στο Ιδρυμα Brookings και σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα Αφγανιστάν: «Το συμφέρον μας είναι επομένως να ενισχύσουμε τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης Καρζάι». Ανάλογους προβληματισμούς εκφράζουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι επίσης γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, εκτός από το να περιμένουν. «Η πεποίθηση ότι ο Καρζάι κέρδισε με νοθεία είναι πλέον εδραιωμένη», υπογραμμίζει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης και καταλήγει: «Είμαστε όμως αρκετά ρεαλιστές ώστε να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε πια να κάνουμε τίποτα».

Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση, είναι ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων δίνει το χρόνο στον πρέσβη κ. Εϊκενμπούρι και τους συνεργάτες του να ξεκινήσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα. «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα» λέει ο Ρίντελ, «αφού πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η ρήξη στις αμερικανο-αφγανικές σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.