Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009
Η Μέρκελ αντεπιτίθεται στους Νατοϊκούς συμμάχους
Κύριο Άρθρο DER SPIEGEL
Με σκληρή γλώσσα απάντησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι επέκριναν έντονα την αεροπορική επιδρομή που διενήργησαν Γερμανικά μαχητικά εναντίον βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων στο Αφγανιστάν. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί να διατυπώνονται εναντίον της κατηγορίες πριν από την διεξαγωγή πλήρους και ενδελεχούς έρευνας.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η Μέρκελ δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή έρευνας, και τόνισε ότι τίποτα δεν θα συγκαλυφθεί. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε ερμηνείες από οιονδήποτε, τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας, και πρόσθεσε ότι το έχει ήδη καταστήσει σαφές και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν.
Αφού τόνισε ότι οι ισχυρισμοί όσον αφορά τις συνέπειες από την αεροπορική επιδρομή είναι αμφισβητούμενοι, ειδικά για τον αριθμό των νεκρών, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι ο θάνατος έστω και ενός αμάχου είναι υπερβολικός. Θρηνούμε, είπε, όποιον έχασε την ζωή του.
Συγκεχυμένη εικόνα
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πόσοι πολίτες σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή, η οποία στοίχισε την ζωή σε συνολικά 56 ανθρώπους. Όπως δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα Washington Post, ομάδα ερευνητών του ΝΑΤΟ κατέληξαν στην εκτίμηση ότι σκοτώθηκαν συνολικά 125 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 25 δεν ήταν μαχητές Ταλιμπάν.
Η επιδρομή αναβίωσε την κριτική για τις ενέργειες του Γερμανικού στρατού, θέτοντας υπό πίεση τον Υπουργό Άμυνας Φραντζ Γιόζεφ. Την ίδια στιγμή επαναδιατυπώθηκε το αίτημα για καταρτισμό χρονοδιαγράμματος αποχώρησης από το Αφγανιστάν των 4.200 Γερμανών στρατιωτών, θέμα που ως αναμενόταν, αναδείχθηκε σε κυρίαρχο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των γενικών εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου.
Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο σχέδιο αποχώρησης, και περιορίστηκε να επαναλάβει την έκκληση για μία διεθνή στρατηγική, που θα προνοεί την μεταβίβαση της ασφάλειας της χώρας στον στρατό και την αστυνομία του Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, πρότειναν την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης πριν από το τέλος του 2009, στην οποία να συζητηθεί και σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας στους Αφγανούς. Επισήμανε μάλιστα ότι η Γερμανία δεν θα δράσει μονομερώς, και ξεκαθάρισε ότι η χώρα της σέβεται και τιμά τις συμφωνίες συμμαχίας που έχει συνάψει.
Πρωταρχικός μας στόχος, τόνισε, παραμένει η δημιουργία ενός Αφγανιστάν που θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ίδια την ασφάλεια του, και ταυτόχρονα να μπορεί να αποτρέψει την μετατροπή της εγγύς περιοχής σε χώρο γένεσης και δραστηριοποίησης της διεθνούς τρομοκρατίας.
Τα επόμενα πέντε χρόνια, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να επιτύχει ουσιαστική και ποιοτική πρόοδο η οποία να επιτρέψει την μαζική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την χώρα. Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της Γερμανίας για συνδυασμό της στρατιωτικής αποστολής με την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη.
«Οι Σύμμαχοι, στηρίζουν την στρατηγική μας»
Επί αυτού του θέματος, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε από την έναρξη της εμπλοκής της χώρας στο Αφγανιστάν, οι ενέργειες επικεντρώθηκαν στον συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ασφάλειας, τομείς τους οποίους χαρακτήρισε αλληλοεξαρτόμενους. Είναι για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, για τον οποίο η Γερμανική κυβέρνηση έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους για έργα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης, τα οποία περιλαμβάνουν από έργα υποδομής και σχολικά προγράμματα, μέχρι και την εκπαίδευση της αστυνομικής δύναμης.
Ανέδειξε μάλιστα την σταθερή εμπλοκή και προσήλωση της Γερμανικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, ως καθοριστικού παράγοντα για την αποδοχή - ειδικά από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ – της στρατηγικής που εφαρμόζει η χώρα της.
Πάντως, έντονες ήταν οι επικρίσεις από την Γερμανική αντιπολίτευση και δημοσιογράφους κατά του Υπουργού Άμυνας Γιουγκ, ο οποίος την επομένη της αεροπορικής επιδρομής είχε κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν σημειώθηκαν απώλειες μεταξύ των αμάχων. Λίγες ημέρες μετά αναγκάστηκε να ανασκευάσει, και να δηλώσει: «Αν σημειώθηκαν απώλειες μεταξύ των αμάχων, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και την συμπάθεια μας».
O Γιουγκ δέχεται την ίδια στιγμή έντονη κριτική και για την σταθερή θέση που τηρεί σε σχέση με το αν οι Γερμανοί στρατιώτες μετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Βουλευτές της αντιπολίτευσης τον έχουν κατηγορήσει ότι αποκρύπτει τους πραγματικούς όρους εντολής της Γερμανικής αποστολής και πως επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι στρατιώτες απασχολούνται με την διενέργεια περιπολιών και έργα ανοικοδόμησης.
Εναντίον της ταχείας απόσυρσης των Γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έχει πάντως ταχθεί και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος θα είναι αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο την ίδια στιγμή, με αφορμή τα όσα επακολούθησαν τις εκλογές στο Αφγανιστάν, ο Στάινμαγιερ δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη προοπτική σε σχέση με την σταδιακή μεταβίβαση της ασφάλειας στις Αφγανικές δυνάμεις. Αφού επισήμανε ότι ο Γερμανικός στρατός δεν είναι κατοχικός, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην χώρα επ’ άπειρον.
The New York Times Syndicate
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.